Bulk tip hakkınızda herhangi, bir fikriniz var mı? Kas geliştirmek için bulk yapmak (hacimlenmek), iyi bir fikir mi?

Hadi kilo alalım!
Hacim kazanmak için yememiz gerekiyor değil mi? Sanırım hepimiz bunda hemfikiriz. Eğer doğal olarak bu sporu yapıyorsanız, kas gelişimini sağlamak için yeterince kalori ve besin tüketmiyorsanız önemli ölçüde bir kas gelişimi elde edemezsiniz. Yeterince besin tüketmiyorsanız vücudunuz en yüksek seviyede kas –gelişimi yakalayamaz. Aslında yeterince yemezseniz, çok sıkı çalışmanıza karşı kas kaybı yaşarsınız. Bu yüzden de büyümek için diyetinize uymak mantıklı görünüyor. Ne kadar fazla yersen o kadar fazla büyürsün, değil mi?
İsterseniz o kadar da emin olmayalım!
Eğer yeterince besin tüketmiyorsanız kas gelişiminiz zayıflaması doğru olsa da bu şu anlama gelmiyor: . Ne kadar fazla yersen o kadar fazla büyürsün! Esasında Ne kadar fazla yersen o kadar fazla büyürsün doğru ancak; bu daha kaslı bir hale geleceksin anlamına gelmiyor.
Bu da beni kızdırmıyor değil. Ben bir kişinin estetik ve kaslı bir fiziğe sahip olmaya çalışırken yaptığı en büyük hatanın şu olduğuna inanıyorum: daha fazla kas gelişimini sağlamak için vücuda çok fazla yağ sokarak aşırı miktarda abur cubur (çöp) tüketmek.
Sizinde bildiğiniz gibi eğer bu işi doğal olarak yapıyorsanız vücudunuz kısıtlı bir kas gelişimi kapasitesine sahiptir. Geliştirebileceğiniz kas miktarı vücudunuzun tüketilen proteini yeni kas inşa etmek için ne ölçüde sentezleyebileceğine bağlıdır. Bu da(vücudunuzun protein sentezi kapasitesi) sizin doğal testosteron seviyenize bağlıdır.
İstediğiniz miktarda yiyebilirsiniz; ancak basitçe vücudunuzun protein sentezleme limitini doğal olarak değiştiremezsiniz. Vücudunuzun kasa çevirebileceğinden daha fazla yemek yemek sadece size daha fazla yağ sağlar.
Bir benzetme
Öncelikle kas gelişimi nasıl olur bunu iyi anlamak lazım. Bu olayı açıklamak için bir inşaat işçisini örnek verebilirim. Düşünün ki kaslarınız bir ev ve siz inşa etmeye çalışıyorsunuz. Ev inşası için kullanılan tuğlalar da a. Asitleri simgeliyor, işçilere verdiğiniz para da( böylece işi yapabilsinler) karbonhidratları ve yağları simgeliyor.
Son olarak da işçiler de protein sentezleme işlemindeki faktörleri simgeliyor( büyük ölçüde de testosteron). İşçilere tuğlayı getiren kamyon da insülini ( besinleri kas hücrelerine ulaştırmada önemli bir rol oynayan) temsil etsin.
Eğer işçilere yeteri miktarda tuğla(protein) vermezseniz binayı yeterince hızlı inşa edemezler. Sonuç olarak da ev hızlı inşa edilemez. Aslında işçilere ödeme yapmazsanız çılgına dönerler ve greve giderler ve evi yıkmaya başlarlar. (katabolizma. aşırı az miktarda kalori alımı). Bu yüzden de kas gelişimini desteklemek için yeteri miktarda protein ya da kalori tüketmeme daha yavaş bir kazanım sağlar.

Şimdi bir bakalım; eğer işçilere daha fazla tuğla yollarsanız(daha fazla protein) ne olur? Böylece evi daha hızlı inşa ederler çünkü hammadde(tuğla) eksikleri yoktur. Ancak bu
Noktada daha fazla tuğla yollamak evin daha hızlı inşa edileceği anlamına gelmez çünkü işçiler bu kadar işi ancak yeterince zamanları olursa yapabilirler. Örneğin; elemanlarınız günde 1000 tuğla işleyebiliyorsa onlara 2000 tuğla vermek işe yaramaz. Onların iş kapasitesini aşar. bu yüzden de fazla tuğlalar ziyan olur.
Aynı durumda işçilerin maaşlarını arttırırsan ( kalori alımı miktarı) motivasyonları artar va evi daha hızlı inşa etmeye başlarlar. Ancak tuğlalarda olduğu gibi işçi maaşlarındaki zam da bir etki yapmayabilir. İşçiler fiziksel limitlerine ulaşacaktır. Bu limite ulaşıldığında maaşlarını istediğiniz kadar arttırın eve daha fazla tuğla ekleyemezler.
Söylemeye çalıştığım şey şu: vücudunuza besin yüklemesi yaparak kas geliştirmezsiniz. Besin ve kalori takviyesi tatmin noktasına ulaşana kadar işe yarar. Bundan sonra ise ekstra her kalori yağ olarak depolanır.
Bu yüzden de ne kadar yersen o kadar hacim kazanırsın tezi doğru olmasına karşı ekstra kilolar yağ formunda olacaktır, kas dokusu olarak değil.
Bu yazının orjinalini (İngilizce) görmek istiyorsanız mavi renkli bağlantı yazısına tıklayınız: T-Nation.com
Bu yazı dizisinin sonraki yazısı Gerçekte Ne Kadar Kas Yapabiliriz
İlgili Yazılar :
Hacimlenme İlkesi Bulking Up
Sporla Kilo Alamama Sıkıntısı Çekenlere Öneriler
Vücut geliştirme hakkında bilgiler içeren bu çeviri, Türkiye’nin en eski ve kalabalık vücut geliştirme platformlarından olan Body Forum TR’nin izniyle yayınlanmıştır.
Yazıyı Türkçeye çeviren BodyForumTR yazarı (takma adıyla): onkirk
Yazının ilk kez yayınlandığı orijinal adres: http://www.bodyforumtr.com/vbforum/bulk-yaparken-dikkat-edilecek-konular-t5831.html
oncelıkle sıtenızı yenı kesfettım ve gayet faydalı bı sıte oldugunu soylemek ıstıyorum.emegınıze saglık…
ben daha oncelerı belırlı aralıklarla vucut gelıstırmeyle ılgılenmıs bırıyım.en son calısmamda proteın tozunu destek olarak kullanıyordum fakat belımdekı kronık rahatsızlık nuks ettı ve uzun bı sure antremanı bırakmak zorunda kaldım.su anda agrılarım hafıfledı ve kontrollu olarak tekrar spor yaparak belımıde guclendırmek ıstıyorum.aldıgım porteın tozunu nerdeyse hıc kullanamadan sakatlandım.son kullanma tarıhı gectıgımız senenın 9. ayı bu yuzden kullanma konusunda tereddtu edıyorum.tamamen dolu bı kutu tozuda atmak ıstemıyorum.son kullanma tarıhlerının hassaslıgı konusunda benı bılgılendırırsenız cok sevınırım…
sımdıden tesekkurler….
Tayfun Bey Merhaba,
Son kullanma tarihi geçeli bir kaç hafta olmuş ürünlerin kullanımından dolayı sıkıntı olmadığını tecrübe ile biliyorum ama elbette kullanılmasını öneremem. Bir kaç ay geçmiş ve daha da önemlisi daha önce “kutusu açılmış” ve hava almış bir ürünün bozulup bozulmayacağını bilmiyorum. Havadaki nem, sıcaklık vb. değerler önemli, kesin bir şey söyleyemeyiz. Buzdolabında olsaydı bir derece tahmin yapabilirdik.
Sonuç olarak sadece tahmin yapabiliriz, siz ürününüzün üretici firmasını ararsanız size “kullanmayın” diyeceklerine şüphe yok.
Ancak kutusunu açmadıysanız ve sağlıklı bir ortamda sakladıysanız bozulmamış olabilir. Biz bu ülkede tarihi geçmiş protein tozlarının üstüne yeni tarih vurularak kakalandığını da gördüğümüz için, tarihi geçmiş ürünün pek zarar vermediğini düşünüyoruz. Ama konuyu bir gıda uzmanına sormanız, aldığınız cevabı bize yollamanız hatta o uzmandan sitemize bir yazı hazırlamasını isteyebilirsiniz. Bizim için de harika olur tabii 🙂
Sitemize gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler.
Biraz daha derin arastırınca sızınkıne paralel deneyımlerı olan arkadasların yazılarını gordum.wardıgım sonucu burada da paylasmak ıstedım belkı faydası olur dıe
fırmalar kutuların uzerındekı son kullanma tarıhlerını 6 ay daha erken bı tarıhte gosterıyolarmıs.yanı son kullanma tarıhı gecen urunu 6 ay daha kullanılabılecegını 6 aydan sonrada ıcındekı maddelerın degerının dustugunu ama yınede kullanılabıldıgını okudum.bu sekılde kullanan ve zarar gormeyen arkadaslar yazmıslar yazıları.eger 6 ay gectıyse degerler azalmıstır bı olcek fazla kullandım aynı etkıyı gordum dıyenler cogunlukta.
sonucta kesın bı bılgı degıl ama belkı benım gıbı arada kalan arkadaslar faydalı olabılır.ayrıca bu yada baska konularda yaptıgım arastırmaları sızınlede paylasarak sıtenızın gelısımınde faydamın olması benıde mutlu eder.
tekrardan emegınıze saglık……
Harika anlatmissiniz , tesekkurler …