İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Burun Bandı Kullanımı

2025 yılı yeniden yayınlama notu: Aşağıdaki okuyacağınız yazı, sitemizin 10 yıllık aradan sonra yeniden açılması sonucu yayınlanmıştır. İlk yayın tarihi 2009’dur. Bu yazı, yazıldığı dönemdeki güncel olay, kişi, kurum, fiyat, ürün veya o döneme has bilgilere atıflar içeriyor olabilir. Bu unsurlarda değişiklikler olmuş olabilir. Yahut bahsedilen ürün, uygulama, hizmetlerle alakalı olarak yenilikler, çeşitlilikler, alternatifler de çıkmış olabilir. Aynı üründe farklı içerikleri olan ürünler çıkmış olabilir yahut ilgili ürün veya hizmetleri denetleyen kurum veya kuruluşlar değişmiş olabilir. Yazıda bahsedilen şirket, kurum ve benzeri her türlü tüzel kişilik el değiştirmiş olabilir yahut yetkilileri değişmiş olabilir; benzer şekilde bahsi geçen şahıslar iştigallerini değiştirmiş olabilir. Benzer şekilde zikredilen adres ve konumlar da artık geçerli ve doğru olmayabilir… Yazıyı okurken aradaki zaman farkını göz önünde bulundurarak her türlü bilgi, iddia ve tespitte aradan geçen bunca yıl içerisinde değişiklik olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurun ve gereken yerlerde bilgilerin geçerliğini kontrol ediniz.

Burun Bandı

Yazan: İlşad Özkan

Burun bandı kullanımı ülkemizde pek yaygın olmasa da Amerika gibi ülkelerde burun bandı satışlarına bakarsak, oralarda çok yüksek olduğunu söylemek mümkün. Nefes alma sorunlarına, özellikle uykuda horlamaya karşı güzel bir çözüm olabile n burun bantlarının kutusunun arkasında “sporda nefes almayı kolaylaştırır” yazısı bulunuyor.

burun-bandi

90’lı yılların ortası ve 2000’lerin başında bir ara moda olan burun bandı, bugün de futbolcularda ya da başka sporcularda görülebiliyor, sanırım ülkemizdeki en bilinen örnek Galatasaraylı eski futbolcu Hakan Ünsal. Aslında burun bandı ilk olarak horlamaya karşı geliştirilmiş bir ürün. Burundan nefes almayı kolaylaştıracak ve bu sayede alerji durumunda, nezle gibi durumlarda daralan burun yollarını açacak bir bant. Bandın içine yerleştirilmiş olan plastik köprü burun kanatlarını çekerek burun yollarını genişletmeye yarıyor. Bu sayede burundan %30 daha fazla hava alımı sağlandığı iddia edilmekteyse de bu konuda ciddi araştırmalar yok.

Spor dünyasında ilk kullananlardan biri 1995 yılında Amerikan futbolu oyuncusu Neil Smith’di. Smith’in kullanma nedeni ise burnunun kırılmış olması ve burun bandı sayesinde kırık burnuna rağmen burundan nefes almayı ümit etmesiydi.

Elbette burun bandı organizmanın doğrudan aldığı oksijeni arttırmaya yaramıyor. Sonuçta spor yaparken ihtiyacımız olan oksijeni burnumuz yetişmeyince ağzımızdan alıyoruz. Öte yandan burun bandı da üreten firmalardan 3M’in İsviçre’de yaptığı fizyolojik araştırmalar bazı performans değerlerinin ağızdan nefes almaya rağmen özellikle futbol, basketbol gibi düzensiz efor sarf edilen sporlarda burun bandı ile arttırılabildiğini ortaya koydu.

Burun bandı ülkemizde eczanelerde bulunabilir. Yabancı ülkelerde daha çok çeşitlerini bulunan burun bantlarının her renk ve desende, her boyda ve her özellikte çeşitlerini bulmak mümkün. Bayanlar, çocuklar, yaşlılar için bile farklı özellikte (bayanlar için cilt kremli olanlar gibi) çeşitleri bulunan bu ürünün öyle farklı desenlileri var ki bazen sadece aksesuar olarak bile kullanılabiliyor.

Siz de uyurken nefes sorunları yaşıyorsanız ya da spor esnasında burundan nefes alırken büyük sorun çekiyorsanız burun bandı kullanmayı deneyebilirsiniz.

Burun Bandı Kullanımı Videosu

Burun bandı nasıl kullanılır? merak ediyorsanız aşağıdaki örnek film size yardımcı olabilir. Yabancı bir burun bandı firmasının yapımı olan video, ingilizcedir. Ancak sadece izleyerek bile burun bandının nasıl doğru takılacağını öğrenebilirsiniz.

Aşağıdaki videoyu izleyebilmek için bilgisayarınızdan www.youtube.com sitesine erişilebilmesi gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyetinden bu siteye erişim yasaktır.

İzlediğiniz ilk video bittikten sonra alttaki ufak görüntülere tıklayarak konuyla ilişkili başka videoları izleyebilirsiniz.

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

İlgili Yazılar:
Doğru Nefes Alma Teknikleri
Sporda Nefes Alma

4 Yorum

  1. kwon kwon 23 Şubat 2011

    burun bandı kullandım yıllar evvel aktif sporcuyken. etkisi çok oldu. herşeyden evvel aldığım nefesi farkediyordum. oysa eski kullandığım marka bandları şimdi bulamıyorum.şimdikilerse burunda durmuyor, yapışkanlığı hiç iyi değil

  2. Tolgazi Tolgazi 12 Temmuz 2012

    Bende kullanmaya başlayacağım ama bu tek kullanımlık mı oluyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir