İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kimler Personal Trainer Kullanıyor

Yazan: Mehmet Oğuzcan

Personal Trainer Kullanan Ünlülerden Birkaçı

Brad Pitt’ i hepimiz biliriz, ilk filmlerindeki o sıska cılız çocuk bir anda Fight Club’daki rolü için kaslı bir erkek hâlini aldı. Daha sonra bunu “Truva” filmindeki fiziksel gelişimi izledi… Bridget Jones’un Günlüğü için 15 kilo alan Renée Zellweger ise, iki ay sonra o kiloları sanki hiç almamış gibiydi. Peki, tembel ve bir o kadar da meşgul olan bu ünlüler (sözüm meclisten dışarı) nasıl oluyor da bu kadar kısa sürede kilo alıp verebiliyorlar? İşte yabancı film ve dizilerde sürekli gördüğümüz tüm bu ünlülerin personal trainerları var ve vücut yapınızı inceleyip ona uygun programlar hazırlayıp çalıştıran bu kişiye özel antrenörler artık çoğu spor salonunda var.

Personal Trainingin Amacı ve Personal Trainerın Yararları

Kişisel çalışma anlamına gelen personal training uygulamasında amaç, zaman kaybı olmadan, kişinin eğitmenle özel olarak yapacağı antrenmanlarla, günlük programına ve beslenmesine en uygun egzersiz programının oluşturularak yüksek performansla en iyi neticeyi kişiye en kısa zamanda kazandırmaktır. Bunu yaparken sadece tek bir branşa sadık kalınmadan eğitmeniniz fitness-cardio ağırlıklı bir programın yanında bazen size Tae-bo antrenmanı yaptırırken bir başka gün pilatesin yardımıyla daha derin kaslara yönelik bir program sunacak, bir diğer gelişinizde sizi zorlu bir hız koşusu beklerken bir diğerinde hafif bir koşu ile yetinebileceksiniz

Personal Training ile
• Hatasız çalışma imkânı,
• İstenilen forma daha kısa zamanda ulaşmak,
• Olası sakatlık risklerinden olabildiğince uzaklaşmak,
• Egzersiz motivasyonunu arttırmak,
• Kişinin o günkü durumuna göre programın akışının değiştirilebilme imkânı,
• Herhangi bir rahatsızlığı bulunan kişilerin fitness danışmanları ile birebir gözlem altında çalışma imkânı sayesinde iyileşme sürecinde hızlanma,
• Beslenme programı ile egzersiz programının birbirini tamamlaması,
• Hamilelik sonrası alınan kiloların ayarlanması,
• Sakatlıkların iyileşme süreçlerinin hızlanması mümkündür ve iyi bir personal trainer size tüm bunları sağlar.

Kimlerin ihtiyacı var…

Günümüzde, şehir hayatı yaşayan pek çok insan, yaşamını sürdürmek için çok az hareket etmektedir. Günümüzdeki bu az hareketlilik, yeni bir hastalık grubunun doğmasına neden oldu. Bu hastalık grubuna Hypokinetic Disease (hareket azlığı hastalığı) adı veriliyor. Konuyla ilgili daha geniş bilgi için: Hareketsiz Yaşam Tehlikeli

Üstelik, genişleyen bel çevremiz bizlere fast foodlardan, sırt ve boyun ağrılarımız ise bilgisayarlarımızdan birer hediye olarak yaşantımıza girmiştir

(Konuyla ilgili başka bir yazımız: Hareket Azlığının Zararları)

İşte, bu hareket azlığı ile başa çıkmak, insanın yaşam kalitesini yükseltmek, insanı fiziksel anlamda günlük yaşamdaki etkinlikleri daha kolay yapar hale getirebilmek amacıyla “yaşam boyu spor” olgusu doğmuştur. Bu olgu geliştikçe de personal trainer uygulaması yaygınlık kazanmıştır.

Hedefler Değişik, Yardımcı İse Aynı: Personal Trainer

Yazımın başında personal trainer kullanan ünlülerden bahsetmiştim, birkaç isim daha sayayım: Slyvester Stallone özellikle Rambo ve Rocky serilerinin ilk filmlerinde, Arnold Schwarzenegger’in çalışma partneri olan vücut geliştirme sporcusu Franco Columbu’dan özel dersler almıştır. Bu konu, o dönemim popüler dergilerinden biri (bir Alman dergisi) olan Sport Revue’ya sayfalarca konu olmuştu.

Günümüz profesyonel vücut geliştirmecileri (professional body builder) bile, yine profesyonel yardım almaktadırlar. Jay Cutler ve Lee Priest’i yurt dışında olduğum belli dönemlerde bizzat gördüm, ama bu demek değildir ki “her antrenmanı hoca vasıtasıyla yapacaksınız”, eğitmeniniz bazen size “plato evresi” denen duraklama dönemini atlatmada, bazen bende olduğu gibi yıllar sonra tekrar spora başlamada çok büyük katkıları olacaktır. Eğer sizin de ihtiyacınız varsa, iyi bir personal trainer ile bir süre de olsa çalışmak yararlı olacaktır, inancındayım.

BodyTR Editör Notu: Ülkemizin geneli düşünüldüğünde -yazıda kullanılan fotoğraflardaki birtakım ölçümler ve fotoğraflara eklediğim notlar bile sizi fikir vermeye yeter- henüz Batı ülkelerindeki kadar bilimsel yapılamayan “personal training” hizmetini veren kimseyi anlatmak için yazıda kullanılan “personal trainer” kelimesi, ülkemizde bu sözcüğün düşüncesizlik sonucu değiştirilmeden (yani Türkçeleştirmeden) yaygınlaşmasından dolayı yazar tarafından da bilerek değiştirilmeden kullanılmıştır çünkü ne yazık ki insanlar kelimenin bu şekilde ifadesine alış(tırıl)mışlardır ve Mehmet Oğuzcan da bunu dikkate almak durumunda kalmıştır. Bu kelime yerine aşağıdaki Türkçe kelime gruplarından herhangi biri de tercih etmenizi öneriyor, “koç” kelimesini içeren kelime gruplarını ise önermiyorum. Aşağıdaki kelimeler birbirleriyle uyumlu olacak şekilde farklı dizimlerle de kullanılabilir, daha iyi önerileriniz olursa lütfen söyleyin:

Kişisel çalıştırıcı, kişisel antrenör, kişisel spor eğitmeni;
Kişiye özel çalıştırıcı, kişiye özel antrenör, kişiye özel spor eğitmeni;
Şahsi antrenör, şahsi çalıştırıcı, şahsi spor eğitmeni.

Yazıda kullanılan fotoğraflar, personal trainer hizmetinin belirli bir yönü hakkında fikir vermek için kullanılmıştır, hizmet sadece fotoğraflardakinden ibaret değildir. Çok sert vücut geliştirme antrenmanları için de fit bir vücut için de kilo almak ya da zayıflamak vb. pek çok amaç için de personal trainer hizmeti alınarak çalışılabilinir. Mehmet Oğuzcan’ın yıllar sonra spora dönerek hedefine daha kısa sürede ulşaması gibi.

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

Vücut geliştirme bodybuilding fitness konuları hakkındaki bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: istolethetv, istolethetv, istolethetv ve istolethetv Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

6 Yorum

  1. emıly emıly 29 Mart 2010

    mehmet bey yazınızı bir solukta okudum teşşekkürler.

  2. Erol Erol 9 Mayıs 2010

    Selamlar Mehmet hocam, personal trainer secerken nelere dikkat edebiliriz?
    ozellikle vucut gelistirme sporu veya fitness yanlis yapildiginda kas ve eklem sakatlanmalari riski yuksek olan sporlar.Hangi spor salonuna gidersek gidelim, kendini personal trainer olarak tanitan insanlar var. Peki bunun bir sertifikasi vs var mi? kendimizi emanet edebilecegimiz kisiye nasil guvenebilecegiz?Bu konuda tavsiyelerinizi de bekliyoruz. cok tesekkurler..

    • mehmet oguzcan mehmet oguzcan 16 Eylül 2011

      öncelikle gecikmiş cevap için özür dilerim, sorunuzu bir şekilde bu gün şans eseri gördüm, ciddi anlamda personal trainer olmak için türkiye şampiyonu olmanıza , madalyalar kazanmanıza gerek yok , elbette kişisel deneyim hiç bir teorik ( kitapla elde edilmiş ) bilgi ile mukayese edilemez bu bir gerçek…ama mutlaka bazı sertifikalara sahip olmak gerekli , bidiğim kadarıyla türkiyede federasyon bunun eğitimin vermiyor ama yurt dışında 300-400 dolardan başlayan ücretlerle bu sertifikayı alabiliyorsunuz…..sakın personal training i antrenörlük belgesiyle karıştırmayın bunlar çok farklı şeyler , çünkü personal traininer denilebilecek kişi zaten federasyonun verdiği en az 3 kademelik antrenörlük eğitimlerine haiz olmalı onun üzerinde bu işin psikolojik, sosyal ve medikal yönüne eğilmeli….diye düşünüyorum, selamlar

  3. Türkiyede  az sayıda spor hocası vasıflı çalıştırıcıda bulunan bu sertifikaları yurt dışında sayıları 1 kaç adedi geçmeyen ve NCCA  akreditasyonu almış (kredibilite derecesi) dünyanın bu dalda en iyi eğitimlerini veren ve ülkemizde de sadece sayacağım isimlerle kabul gören şu firmalardan maalesefes çok zor şartlarda bazen 2-3 kez sınav denemesi sonrası elde etmek mümkün oluyor,hatta pes edenlerde çoğunluktadır.Tüm dünyada kabul gören bu firmalar sırası ile NASM-ACE-ACSM  isiml eğitim kurumları olup genellikle eğitim türkiye için 2000 tl nin üzerinde dir ve buna sertifika devamı için alınması gereken senelik kredi eğitimlerinin hiç biri dahil değildir.Kısacası  kredi eğitimleri de bu bedel kadar tutabilir.Bunun dışında ABD de bu eğitimleri veren 650 ye yakın firma henüz bu konuda yeterli şöhreti bulamamıştır.Ülkemizde ise bu eğitimleri verecek akademik düzeyde bilgi ve donanım sahibi kurum henüz mevcut değildir.

  4. gunlerin kopegi gunlerin kopegi 13 Ekim 2013

    bir pörsınıl tıreynır olarak diyebilirim ki gayet basarili bir yazi olmus Mehmet Hocam. Elinize saglik.:)

    • mehmet oguzcan mehmet oguzcan 5 Kasım 2013

      teşekkürler:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir