
Çeviren: Çiğdem Taş
Spor salonunda kayıp köpek yavruları gibi koşuşturan adam ve kadınlar, her gün karşılaştığımız bir görüntü. Bu tipler, ne istediklerine karar veremiyora benziyorlar; biraz güç ve kardio makinalarında oyalanıyorlar, Zumba sınıfına bir göz atıyorlar, arada bir tartılıyorlar, arkadaşlarıyla sohbet edip, biraz da televizyon izleyip tüm çalışma boyunca nerdeyse hiç ağırlık kaldırmıyorlar. Kim olduğunuzu biliyorsunuz çünkü şu anda internette sizi bir spor salonu makinasına çevirecek harika bir makale arıyorsunuz, ya da böyle olduğuna inanmak istiyorsunuz. O zaman, hiç aksatmadan spor salonuna gidip, biraz ‘ağırlık’ kaldırıp, vaktinizi tamamlamanıza rağmen neden hâlâ güç kazanmada başarılı olamadınız? Aşağıda bunun en geçerli beş sebebini yazdım; okuyun, düzeltin ve daha iyi olun.
1) Yönlerdirmeye ihtiyacınız var
Hiç atı suya götürebilirsiniz ama içiremezsiniz deyimini duydunuz mu? Evet, bu at siz olabilirsiniz. Yalnızca spor salonuna gitmek sizi kocaman ve güçlü yapmaz, ancak biraz yönlendirmenin yardımı olabilir. Spor salonunda kendinize bir rota edinmenin bir kaç yolu mevcut: Güç programları (Başlangıç, Wendler 5, 3, 1, Westside for Skinny Bastards, vb), DOĞRU DÜZGÜN bir spor arkadaşı (aşağıda okuyun), hedef belirleme (mesela, bir ayda 2 kilo almak), küçük gruplarla çalışma (crosfit, TRX, vb), ya da gerçekten her hangi bir hedef belirleyemiyor ve kendinize bir yol çizemiyorsanız bir özel antrenör kiralayabilirsiniz. Hangisinin sizin için en iyisi olduğuna karar verin ve marş marş!
2) Motivasyonunuz eksik
Ya vardır ya da yoktur, motivasyondaymış numarası yapamazsınız. Motivasyonunuzu artırmanın yollarından biri hedef belirlemektir. Yönlendirmede olduğu gibi, motivasyonu artırmak için hedef belirlemek de oldukça önemlidir. Kendiniz için kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemelisiniz. Sık sık bakabilmek için hedeflerinizi bir kağıt parçasına ya da telefonunuza yazın, hangilerini başardığınıza ya da başarmaya yaklaştığınıza bakın. Kısa (ör. gelecek haftaya kadar xxx kg ağırlık çalış) ve uzun vadeli (6 ayda 3 kilo kas hacmi kazan) hedeflerim de dahil ben her seferinde bir kaç hedeften fazla belirlemiyorum. Anlamsız hedefler koymayın, çünkü büyük bir ihtimalle başaramayacaksınız. Eğer hedef belirlemek sizin işiniz değilse, kanınızı coşturan bir müzik ya da çalışmanızı bir sonraki boyuta taşıyabilecek o özel çalışma arkadaşını bulun.
3) Hiçbir şey bilmiyorsunuz
İnsan ırkının bildiği tüm baskı ve online makaleleri okumanıza rağmen hâlâ kavramada zorluk yaşıyorsunuz. Belki okuduklarınızı toparlayamıyor, belki de çalışmanıza uygulayamıyorsunuz; ben bilemem, doktor değilim. Bildiğimiz tek şeyse, çalışmanız kötü gidiyor ve muhtemelen hedeflerinizi tümden değiştirmeniz gerekiyor. Yıllar boyu fitness ile ilgili herhangi bir şeyi yapabilmek için gerçekten bir eğitmene ihtiyacı olan müşterilerle çalıştım. Güç çalışmasını hiç bir zaman anlayamadıkları için kendi başlarına çalışamıyorlardı. Yalnızca hareketleri yapıyorlardı. Bu insanlar en sonunda fitness-özürlülükleriyle anlaşıp, bir profesyonel kiralayanlar. Bu sizsiniz mi diyorum? Hayır, ama öyleyse, çalışmalarınızı yönetebilecek birini tutmanın zamanı gelmiş. Kişisel çalışmalar tarzım değil derseniz, bugünlerde ufak grup eğitimleri sunan pek çok olanak var (mesela Crossfit, TRX, vb.). Spora para ödemeye de niyetiniz yoksa, birlikte çalışabileceğiniz bir partner bulun (aşağıda okuyun).
4) Partneriniz sizden daha az şey biliyor
Çalışmalarda yenisiniz bu nedenle, arkadaşınızdan çalışma partneriniz olmasını istediniz. Facebook’ta bir uzman gibi görünüyordu; spor yaparken resimlerini, fitness blog makaleleri ve özlü fitness sözleri paylaşıyordu. Maalesef, uzmanınız olarak seçtiğiniz bu kişi sizden daha az fitness biliyor. Daha kötüsü, seanslarınız muhabbet saatine döndü ve pek çalışmaya benzer bir şey de yapmıyorsunuz. Ne yapmak lazım? Ne yaptığını bilen yeni bir partner bulmak lazım. Yeni bir çalışma partnerinde nelere dikkat etmeli: Dış görünüm (fit ya da güçlü mü?), Güç (güçlü mü?), Bilgi (gerçekten fitness biliyorlar mı?), Uygulama (bahsettikleri şeyleri yapıcı ve somut çalışmalara dökebiliyorlar mı?). Eski çalışma partnerinizi terk ettiğiniz için kendinizi kötü hissediyorsanız, etmeyin ve eğer terkederseniz, her zaman spor salonunu değiştirebileceğinizi unutmayın.
5) Hiç yemiyorsunuz
Gelişmek ve güçlenmek için yemeğe ihtiyacınız vardır ve hayır öğün yerine protein karışımları sizi büyütmeyecektir. Genç erkekler sürekli benden tavsiye istiyorlar ve benim onlara sorduğum ilk şeyse, bugün ne yedin? Yalnızca yemek yememekle kalmıyorlar, çoğu zaman kahvaltıyı atlayıp öğle yemeğinde bir paket cips yiyorlar. Planladıkları tek yemek akşam yemeği ve hiçbir zaman yeterli değil. Genç arkadaşlara flash haber, bu A) kas gelişimi ve B) 5 dakikadan fazla bir güç çalışması için gerekli enerjiyi sağlayabilecek bir “beslenme” değildir. Yiyecek yakıttır ve vücudunuz kalorisiz benzinsiz bir araca benzer… ya da elektrikli bir arabaya, hoş o da elektriksiz işe yaramaz.
Bonus) Spor salonunuz berbat
Tamam. Hata ettik, sorun siz değilsiniz, sorun başından beri gittiğiniz spor salonuymuş. Evde annenizin 4,5 kiloluk dambılı, tug tonerı ve ab rocketiyle çalışıyorsunuz. Ebeveynlerinizin çatısının altından biraz çıkıp, 50-60 liraya bir spor salonuna üye olma vakti geldi. Beni yanlış anlamayın, evde spor salonu kurmakta yanlış bir şey yok. Ancak pek çok insanın binlerce olmasa da yüzlerce liralık fitness aleti alacak bozukluğu olmayabilir. Ben kişisel olarak, ayda 40 lira ödeyip evde oyalanmadan ve daha ucuza bir spor salonuna üye olmayı tercih ediyorum. Bu sizseniz ve alanınız size engel oluyorsa, lütfen en kısa zamanda bir spor salonuna gitmeye başlayın.
Bazı insanların benim 5’i bir yerde listeme katılmayacağını biliyorum, bu yüzden fikirlerinizden bazılarını aşağıda listelerseniz okumayı çok isterim! Kendinize dikkat edin.

Fotoğraf: Vic ..
Kaynak: Eric Martin, http://spotmebro.com/5-reasons-you-dont-succeed-at-the-gym/
Tamamına katılıyorum. Düzgün beslenmiyorum, motivasyonum yok, yakınımda düzgün spor salonu yok, tek gittiğim salon 1km pazu yapmaya kasan apaçilerle dolu ve havasızdı. Spordan anlayan, beni yönlendirebilecek bir arkadaşım da yok. Bu durumda elimde Dukan diyeti falan kalıyor. Onun da sporla fit olmakla alakası yok.
Erkek, 30, 178, 84 kg
selamlar..yazının vurgulayıp”salonda çalış”fikri ,uygulanabilirliği zor olan bir durum.salonlar ya çok pahalı,yada,havasız ve temiz değil.korkarım hepsini bir arada yakalamak şans.ben evde çalışıyorum.4/8/ve artırarak 25 kğra çıkabilecek ağırlık türlerine sahibim.beslenmemi öğünlerimi iyi düzenleyerek yapıyorum.35 günde 1kğ kas yapmış,800gr yağ yakmışımki,kilom65,yağ oranım0/0 10,5,ve boyum167.en büyük dez avantajım yaş..:) Onu yazmayacağım.40 üstü dersem yeter.:)konsatrasyonda zaman zaman sıkıntı var tabi.ama kendime göre bir hedefim var ve kilo kaybetmeden bedende 1 beden küçüldüm..günde 2 adet spinat exrat ve 2/3 adet yumurta beyazı,az miktar buğday ekmeği,lor,yeşillikler,yeşil çay,tüketiyorum.normal yemeklerimi de yiyorum tabi.3 gün ağırlık,3gün90 dakika kros ile haftayı tamamlıyorum..birde ağırlık çalışması sonrası ağrılar olmasa iyi olacak ama…:)bol sporlu günlere…sitedeki tüm emek harcayan arkadaşlara çok teşekkürler…
maşallah baracuda_shark@hotmail.com eklersenız haberleşelım hocam