İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sumocuların kası tüm sporculardan fazla çıktı!

sumo-gurescisi

Sumocuların kası tüm sporculardan fazla çıktı!

Zinde Türkiye – Geleneksel Japon mutfağının yüzyılladır yapageldiği, sumo güreşçilerinin temel gıdası olan ultra zengin protein kaynağı “Çanko”, bu toprakların fitnessçıları tarafından keşfedilmeyi bekliyor! Biz de çankoyu araştırırken sumocularla ilgili çok ilgi çekici bilgilere ulaştık.

Asia Pacific Journal of Sport and Social Science dergisinde, R. Kenji Tierney imzasıyla yayımlanan “Kaynar suya bastırılmış vücutlar: Spor, gelenek ve sumo güreşçileri“ başlıklı çalışma, sumo ve Japon kültüründe “obez” kavramının ne anlama geldiğini yorumluyor, dahası bu kavramın, bilimsel bir gerçeklikten ziyade, kültürel bir inşa olduğunu belirtiyor.

Bir sumo güreşçisinin amacı, merkez bölgesinin gücünü artırmak ve göbeğini kütlesini artırmaktır, bu sayede ringde daha sağlam ayakta kalır, çünkü ağırlık merkezini yere yaklaştırır ve yerçekiminden daha çok yararlanır. Ancak cüsse elbette ki tek amaç değildir, “Rikişi” adı verilen profesyonel sumo güreşçilerinin hızlı, güçlü, esnek ve hareketli olmaları gerekmektedir. Güreşe başladıklarında tüm güçleriyle karşılarındakileri yaklaşık dört metre çapındaki daireden dışarı itmeye çalışırlar. Bu itişme sırasında dengelerini sağlamak ve yere sağlam basmak için ağır olmaları gerekmektedir.

En fazla kas sumo güreşçilerinde

dev-gibi-sumo-gurescisi

R. Kenji Tierney, makalesinde, somu güreşçilerinin ağırlığının, standart vücut kitle indeksi ölçümlerini karmaşıklaştırdığını söylüyor. Zira vücut kitle indeksi ölçümlerine göre 30’u geçen herhangi bir kişi “obez” sayılmaktadır. Ancak burada şaşırtıcı olan, sumo güreşçilerinin, diğer tüm profesyonel atletlere kıyasla, en fazla yağsız kas kütlesi (Fat-Free Mass) miktarına sahip olan grup olmasıdır, bu demek oluyor ki suma güreşçilerinin vücudunda çok miktarda yağ olsa da, inanılmaz yüksek boyutlarda yağsız kas kütlesi de vardır.

Sumo güreşçileri obez olarak düşünülemez

Gelin şimdi sumo güreşçilerinin bunu nasıl başardığına bakalım. Onlar, cüsselerini geliştirmek için bazı stratejik metotlar kullanırlar. Bu metotların başında ise geleneksel Japon mutfağının ultra zengin besin kaynağı olan Çanko gelir! Sebze, deniz ürünleri ve kırmızı et ile pilavın karıştırıldığı bu yiyeceği, günde iki defa yüksek miktarda tüketen sumo güreşçileri, gerekli beslenme ihtiyaçlarını da bu şekilde sağlar. Zaten, vücudun gerekli besleyici gıdayı absorbe edebilmesi için en iyi yol olduğu konusundaki uzman görüşleri ağırlıklıdır. Bu durumda biz, 125 kiloluk bir güreşçiye “şişman” diyebilir miyiz? Elbette, yağları vardır, ama bu yağ besleyici bir diyet yoluyla, ağırlık merkezini düşürmek gibi stratejik bir amaç için kazanılmıştır. Bu tip bir yağ, kötü beslenme biçimi ya da hareketsiz yaşam biçimi yoluyla gelen obezitenin diğer formları gibi düşünülemez.

Sözün özü, bir suma güreşçisinin beslenme biçimi oldukça önemlidir, zira beslenme, bir sumo güreşçisinin antrenmanının ve gelişiminin en önemli kısmıdır. Ha bir de, “Rikişi”ler, doyduktan sonra bile kendilerini daha fazla yemeye ve yemekten sonra uyumaya zorlarlar. Böylelikle güçlü kaslarının üzerinde oluşan yağ tabakası sayesinde ağırlık merkezlerini düşürürler…

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

Fotoğraf: Wonder Westie, owen4green, helga_ni ve Pedro Szekely

esnek-sumo-gurescisi

Bir yorum

  1. Muhammed TAN Muhammed TAN 21 Mart 2014

    Yani hocam şimdi ortalama bir sumo güreşçisinde kaç kilo kas var? Yazınızın içinde sayısal veriler pek geçmediği için olayı kafamda tam netleştiremedim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir