Yazan: Mehmet Oğuzcan
Vücut Geliştirme (Body building), zor spor dalları arasında üst sıralarda olmasını:
1- Yıl boyunca uygulanan, çok acı veren (“No pain, no gain” deyişini hatırlayın.) yoğun ağırlık çalışmalarına,
2- En iradeli kişileri bile hayrete düşürecek şekilde uygulanan, yarışma öncesi çok sıkı beslenme programlarına
borçludur.

Bununla birlikte, ne yazık ki iyi bir konuma gelebilmek de biraz masraflıdır. Bütün bu yıl boyunca ve yarışma öncesinde yüksek kaliteli, yoğun protein (whey proteini) almak gereklidir, hatta yarışma öncesi karbonhidrat ve yağ azaltılırken protein alımı dramatik oranda artmalıdır ki sporcu zorluklarla yaptığı kaslarını kaybetmesin… Örneğin 80 kiloluk bir yarışmacı gün içinde en az net 250 gr. protein almalıdır. Aksi hâlde vücut anabolik hâlde kalamaz ve katabolik duruma (Yani vücudun kendini harcamaya başladığı durumdur, bu durumda kalındığı sürece kaslar büyümeyecektir.) geçer ki bu kesinlikle istenmeyen bir durumdur. Bu sebepten, önümüzdeki yarışmalara hazırlanan biri olarak ben de en az bu miktarı almaya dikkat ediyorum.
Burada, kendi üzerimden örnek vererek konuyu biraz daha açıklamak istiyorum. Özellikle “diyet dönemimde” (son 2 ay boyunca) dikkatle uyguladığım beslenme düzenimi gösteren bir yemek listemi, örnek olması için koyuyorum:
Saat 5:00, ara öğün: 30 gr. laktoz, şeker vb. içermeyen hidrolize edilmiş peynir altı proteini (“hydro whey” denilenler, benim kullandığım marka: Optimum Platinum Hydro Whey)
Saat 7:00, kahvaltı: 12 adet yumurta beyazı, 60 gr. kepekli pirinç, veya 3-5 dilim çavdarlı ekmek, salata, diyet içecek (Diyet içeceğim ne yazık ki “diyet kola”. Aslında çok zararlı bir seçim. Zaman zaman diyet limonota kullanıyorum ve diyet kolayı değil ama limonatayı size de önerebilirim.)
Saat 10:00, ara öğün: 60 gr. optimum hydro whey.
Saat 12:00 öğlen: 230-250 gr. tavuk göğsü, salata , Antep ezme (Ezmedeki bir miktar zeytinyağı, hem kuru tavuk göğsünü yutmamı sağlıyor hem de kaliteli yağ almış oluyorum.), 1 dilim ekmek, su, diyet içecek (yine diyet kola olursa mümkün olduğunca kutu bitmeden yemekten kalkıyorum).
Saat 15:00 ara öğün : 45 gr. protein 20 gr. carb içeren içecek.
Saat 18:30 ara öğün: 45 gr. protein 20 gr. carb içeren içecek.
Saat 19:20, akşam yemeği: Tavuk veya yumurta ya da (500 ila 750 gr.) mangalda külbastı (dana eti), salata, diyet içecek.
Akşam yatmadan önce : 60 gr. hydro whey protein
Bunlarla beraber, gece kalktığımda ve araba sürerken ve antrenman sırasında olmak üzere günde en az 3 kez ortalama 8gr. BCAA amino asit almaya dikkat ettim.
Yukarıdaki diyeti inceleyecek olursak neredeyse hep protein tozundan ve proteinin yapı taşı olan amino asitlerden oluştuğu dikkat çekiyor.
Ağırlık çalışmayan bir genç erkeği yaşlı bir ağırlık çalışmayan erkekle karşılaştırdığımızda, genç olan daha fazla kasa sahiptir. Neden? Çünkü yaşlandıkça vücudumuzun protein dereceleri hızla düşer, ortalama bir değer söylemek gerekirse, gençte bulunan proteinin ancak % 70’i yaşlıda mevcuttur.
Protein yönünden eksik beslenme, tüm doktorlarının söylediği gibi, kişinin bağışıklık sistemini zayıflatmakla kalmaz, yağ düzeyinin artmasına, yaşlılık sürecinin hızlanmasına ve kas kaybetmenin hızlanmasına yol açtığı bir gerçektir.
Proteinler, vücutta fazla bulunan maddelerdendi. Özellikle vücutçu (body builder)larda antrenman sonrası zarar gören hücrelerin tamirinde en büyük görev proteinlere düşer. Vücut bu iyileşme dönemi için fazladan proteine ihtiyaç duyar (antrenman sırasında kas hücreleri ne kadar zorlanırsa bu yıpranmış kas hücrelerinin tamiri sırasında gelişim meydana gelir). Bunun dışında protein “antibody”ler (Antibody: Vücudun kendini savunmasında rol oynayan oluşum.) oluşturarak vücutta hastalıklara karşı korumada rol oynar, aynı zamanda vücuttaki doku tamiri ve büyüme için gerekli olan amino asitlerin kaynağı da proteindir.
Protein doğada hayvansal (et , yumurta vb.) veya bitkisel kaynaklarda bulunur. Bununla beraber, iyi endüstriyel protein kaynakları: Yağsız süt tozu, jelatin ve peynir altı suyudur (whey).
Proteinler, yaklaşık 20 değişik amino asit kombinasyonundan oluşurlar. Aynı yağ ve karbonhidratlarda olduğu gibi, proteinler, oksijen ve hidrojen atomlarından oluşurlar. Bununla beraber proteinler, değişik bir özellik olarak nitrojen içerirler ki zaten onların sağlıkla ilgili yapılarını düzenleyen de budur.
Doğal yollarla vücut geliştiren sıradan bir insan, her öğünde en az 20-30 gr. protein almalıdırlar [Ancak tek seferde alınan protein miktarı fazla olursa, vücudun özümseme (“absorb”lama) yeteneği sınırlı olduğu için, tek öğünde aşırı protein almak işe yaramayacaktır.], gelişmek isteyenler ise bu rakamı daha fazla ara öğünlerle daha da yükseltmelidirler. Birçok vücutçunun hemfikir olduğu bir konu: Günde 100-120 gr. protein alarak gelişmek imkansızdır. Bu sebeple fazla protein almanın en güvenli ve kolay yolu whey proteinleri kullanmaktır. (Whey protein, protein destek ürünlerinin günümüzdeki en son noktasıdır diye düşünüyorum.)
“Peki reklamlarda devamlı olarak gördüğümüz bu whey proteinleri ve bunların türevleri olan casein whey vs. nelerdir, hangileri bana uygundur?” diye yüzlerce soru akılları kurcalar, zaten üreticiler de bunu isterler. Ürün yelpazesi ne kadar büyük olur ve tüketiciyi her bir cinse ve türeve ayrı ayrı ihtiyacı olduğuna ne kadar inandırırlarsa o kadar çok ürün satacaklardır. Örneğin tüketimi arttırmak için benim Men’s Health’teki resimlerim gibi olan resimler sıklıkla kullanılır. 3 ayda, öncesi – sonrası (before – after) şeklinde ve olayın tamamen kendi ürünleri kullanılarak olduğu söylenir ve bu bazen tamamen doğru olabilir. Sporcu 3-6 ayda bende olduğu gibi şekle girer ama, bu sporcunun spor geçmişi olması çok önemlidir, aynı kiloda ömründe spor yapmamış birinin bu duruma gelmesi, neredeyse olanaksızdır.Aşağıya 1997 yılına, yani yoğun olarak spor yaptığım döneme ait fotoğrafımı ve yanıma sporu bıraktıktan sonra değişen vücudumu gösteren 2009 yılına ait fotoğrafı koyuyorum, bu ikisinin altına ise 2010 Şubat’ına ait bir fotoğraf koyarak size durumu kendi üzerimdend e açıklamak istedim (Fotoğraflara tıklayarak büyük boyutta görebilirsiniz.) :



Evet, Hangi Whey?
Bence protein ek besini (supplement) seçiminiz çok temel olmalıdır, eğer gelişmek istiyorsanız gerçek bir sporcu gibi besleniyor olmanız gerekli (ben hobi olarak yapmama rağmen beslenme şeklimi yukarıda yazdım), yani her 2-3 saatte bir beslenerek anabolik durumu devam ettirme ve katabolik durumdan uzak durma gayreti içerisinde iseniz sizin yavaş kana karışan protein olan casein proteinlerine pek ihtiyacınız olmaz, çünkü bunların biyolojik değerleri düşüktür. Her ne kadar fiziksel performans sporcuları (kaya tirmanisi yapanlar, uzun mesafe bisikletcileri vs.) için whey/casein kombineleri çok iyi dursa da vücut geliştirmeciler (“body builder”lar) için yüksek biyolojik değerli ve kana karışımı hızlı olan whey proteinler kesinlikle bir numaradır.
Klinik araştırmalarda, whey proteinlerinin casein proteinlerine göre plazma Leucine (gelişimde en gerekli olan amino asit) miktarlarını çok hızlı olarak yüksek değerlere yükselttiği belirtilmiştir. Buna ek olarak kazein (“casein”in Türkçesi: kazein) gibi, kana yavaş karışan protein türevlerinin, whey proteinlerin başardığı antioksidan etkiyi göstermedikleri bilinir.
Her kas hücresinin katabolik sürecinde kritik hücresel değerlere ulaşması da whey proteinlerinin daha üstün protein olarak tanımlanmalarında önemli rol oynar.
Günümüz araştırma sonuçları, bu yarışta hep whey proteinleri destekler tarzda sonuçlar ortaya koymaktadırlar. 6 aylık bir araştırmada günde fazladan 60 gr. izole whey protein alan deneklerde, 6 ay sonunda insulin ve kortisol değerlerinde görünür bir azalma olduğu gözlenmiştir. Ayrıca proteinle beslenen gruptaki deneklerin, sadece kalori hesabı yaparak diyet yaptırılan gruptaki deneklere göre daha fazla yağ yaktığı ortaya çıkmıştır.
Whey proteinleri konu edinen en son araştırma J.J. Hulmi tarafından yazılan ve Ocak 2008 tarihinde European Journal of Applied Physiology’de yayınlanan yazıda gösterildiği üzere, egzersiz yapan ve whey protein kullanan kişilerde yüksek FLRG (Follistatin-related genes) düzeyleri görülmüştür .Myostatin biniding proteinleri olan FLRG’lerin, myostatin aktivitesini perdelediğini ortaya koymuşlardır. Bu durum doğrudan, kas yapmak üzerine çok önemli bir oluşumdur.
Filtrasyon süreci, whey proteinlerinin saflık derecesini belirler. Genelde whey proteinler toz hâlinde satılırlar ve konsantre ya da izole hâldedirler. Konsantre olanlar whey protein tozunun %80 saf hâlidir, izole (isolate) formlar ise whey tozunun %93 e kadar saf hâlde bulunduğu formudur. Anti katabolik süreç için (mantıklı olan) en doğru wheyi arıyorsanız cevap, izole (isolate) whey protein tozlarıdır.
İzole wheyleri eşsiz yapan bazı özellikleri sayacak olursak, örneğin antrenman sırasında kaybolan Glutathion değerlerini arttırdığı kesinleşmiştir ki bu değerler kas fonksiyonlarında doğrudan etkilidirler. İzole wheylerin hücresel GSH [Glutathione-cystine Transhydrogenase: Bağışıklık sistemine pozitif etkisi vardır, çeşitli bağışıklık cevaplarının gelişiminde rol oynayan lemfosit profilerasyonu icin GSH gereklidir. Hücreye girişte Sistein (Cysteine)’e dönüşen bir amino asid olan sistin, immun sistemdeki( bağışıklık sistemi) lenfositlerin ve makrofaj (özel beyaz kan hücreleri) cevabının koordinasyonuna yardim eder. Whey protein izolatlarında ki yüksek oranda GSH yapici sistin ve glutamil- sistein, hücrelerde GSH oluşumunu sağlar ve bu da ağır fiziksel aktivite sonrası oluşan oksidatif hasarın azalmasına yardım eder.] değerlerini arttırarak bağışıklık sistemine etki ettikleri kanıtlanmıştır. GSH, immun sistem cevabında rol oynayan lemfosit profilerasyonu için çok gereklidir. Bununla birlikte GSH miktarının Parkinson, AIDS, Kanser, Alzheimer, Aterosikleroz, Katarakt, Sistik Fibroz gibi hastalıklarda ve yaşlanma gibi olaylarda gibi rahatsızlıklarda rol oynadığı bilinir. Aynı zamanda whey izolelerinin, ağırlık çalışan sporcuların sürantrene (overtraining) olma durumunu azalttığı da ortaya konmuştur.
Son yıllarda izolelerden daha da kaliteli whey proteinleri olan “mikrofiltre edilmiş whey protein izolatları” piyasadadır ki bunlar yüksek teknoloji yardımıyla biyolojik olarak aktif sub-fraksiyonları İmmungloblinler ve büyüme (growth) faktörleri korunarak en son ürün olarak elde edilirler.
Sonuç: Vücut Geliştirme Sporunda Whey Neden Önemlidir?
Sonuç: Proteinsiz kas imkânsızdır. Gözle görülür bir değişim için protein alımınız yüksek olmalı ve bu en az 6-8 ay aralıksız devam etmelidir.
Önümüzdeki Türkiye Şampiyonasında “Klasik Vücut Geliştirme” bölümünde yarışmayı düşünen ve buna hazırlanan bir vücut geliştirme sporcusu olarak, son dört aydır kullandığım ürünler, konuyu pekiştirici olabilir. Ayrıca bu ürünlerin fotoğraflarını da koydum, ürünleri daha önce görmemiş olanlar bu ürünlerin ne şekilde satıldığı ( Piyasaya satışa sunulduğu çeşitli formlarda: toz hâlini iceren kutular, sıvı hâlde bulunduğu tüpler vb.) hakkında fikir edinebilir (Fotoğraflara tıklayarak büyük boyutta görebilirsiniz.) :






Bir sonraki yazımın, antrenmanın itici gücü olan kişisel çalıştırıcılık (Personal Training) üzerine olmasını planlıyorum. Bunun dışında, Türkiye’deki Vücut Geliştirme (Body Building) geçmişi üzerine hazırladığım bir yazımı toplamaya çalışıyorum. Lütfen fikir ve görüşlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.
Herkese iyi sporlar.
Vücut geliştirme hakkındaki bu yazıda kullanılan görsellerden ilki d_vdm, son görsel CelebMuscle Creative Commons lisansına uygun olarak kullanılmıştır. Diğer görseller ise Mehmet Oğuzcan‘a ait olup sitemiz tarafından tescillenerek yayınlanmıştır.

Öncelikle teşekkürler Mehmet abi çok emek harcanarak, özenle yazılmış, açıklayıcı bir yazı olmuş… Umarım bunun gibi yazıların devamı gelir ve bu spora yeni başlayan kişiler kulaklaktan dolma bilgilerle değilde bilimsel bilgilerle bu sporu yapar ve daha hızlı sonuç alırlar…
İleriki yazılarda birde halk arasında bu spor hakkında çok sorulan soruları soru-cevap halinde yazarsanız çok iyi olur diye düşünüyorum… mesela benim aklıma gelen sorular şunlar:
*Yaza girmeden 3 ay önce çalışşam yaza kadar iyi vücudum olur mu?
*Ben çok gelişmek istemiyorum. 🙂 Nasıl çalışmam ve beslenmem gerekir?
*Protein tozları,vs. zararlı mı?
*Protein tozunu, vs. bırakınca kaslar azalır/sarkar mı?
*Yağ-kasa, kas-yağa dönüşür mü?
*Çok zayıfım ilk başta kilo alıp (yağ olarak) sonra mı vücut geliştirmeliyim?
*Çok şişmanım ilk başta kilo verip sonra mı vücut geliştirmeliyim?
*Bizim salonda yarışmalara giren bir abi var ama hafif kilolarla çalışıyor ben ondan ağır kaldırıyorum (hareketi bozarak-ıkınarak) Vücut geliştirme yapanların kasları şişirme mi? Güçlü değiller mi?
*Bırakınca sarkar mı?
*Bu spora yeni başladım fakat bana çok az hareket gösterdiler ahmet 6 aydır geliyor ona değişik değişik hareketler yaptırıyorlar neden bana yaptırmıyorlar? Bende çalışanlardan habersiz milletten gördüğüm hareketleri kafama göre yapıyorum. (bir antremanda 7-8 tane göğüs hareketi belki daha fazla) Doğru mu yapıyorum?
*Ben çok fazla yemek yiyorum (günde 1-2 ekmek+3-4 tane kıymalı pide+7-8 tane lahmacun+2 tabak makarna ve 1 kase yoğurt vs..) ama gelişemiyorum neden?
*Vücut geliştirme spermleri öldürür mü?
*Vücut geliştirme erkekliği öldürür mü?
*Bizim salona birisi geldi kolları bizim hocanınkinden daha büyük, o yüzden artık hocamın dediklerini değil de o abinin dediklerini önemsiyorum doğru mu yapıyorum?
*Vücut geliştirme boyu kısaltır mı veya durdurur mu?
*Vücut geliştirmeciler neden antremanlarda (şiştikleri zaman) kollarını açarak yürürler (yada bana öyle gelir)
*Vücut geliştirmeciler hantal mı koşamaz mı? Ben hantallaşmak istemiyorum 🙂
*Her zaman daha iri olan daha mı güçlü olur?
……….. aklıma daha çok soru geliyorda neyse şimdilik bu kadar yazayım 🙂 iyi günler herkese…
Bu sporu 1yılı aşkn yapan biri olarak az çok bildiklerimi sennle paylaşmak istedm kardeşm bayaa da sorularn varmış:D eğer yeni başladıysan hocanın verdiği programn dışına çıkma en az 3 hafta belli ısınma hareketeri yaparsın.daha sonra bölgesel çalışırsn.3ayda bir de hareketlerini deiştirmeye bak.
Beslenmen de bana göre çok yanlış yağ deil kas istiosan hamur deil protein yemelisin.örneğin tavuk, ton balığı,beyaz peynir,süt,yumurta,kırmızı et gibi…ayrıca beyaz ekmek yerine kepek ekmeği yemeye çalış.şimdilk bnden bu kdr saygılarımla…
teşekkürler alper09 🙂
Alper Bey Merhaba,
Dexterrr rumuzlu üye, forumumuza da üye olmuştur ve kendisi hâlen yarışmalara katılan 7 senelik bir vücut geliştirme sporcusudur. Bu yazıya bıraktığı sorular, yazarın halk için yazmasını istediği konuları belirlemesinde yardımcı olmak amacıyla eklenmiştir, diye düşünüyorum.
Sitemize ve spora yeni başlayanlara gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler.
dexterr çok harika özetlemişin…bu soruları duymayan sporcu varmıdır?
Türkiyede ki herkes bu soruların cevabını alırsa hemen spor başlıyacak bence:)
Teşekkürler Mehmet Oğuzcan, bu yazıdan da anlaşılıyor ki; senden çok şey öğreneceğiz.
Teşekkürler, bunlar sadece benim yaptıklarım, bu sporun birazda kişiye özel olduğunu unutmadan ( tanıtım yazımın yorum kısmında yazdığım gibi) yazdıklarım sizler için daima doğru yoldaki bir kaç yön işareti gibi düşünülmeli, herkes kendine uygun olanları iinden ayıklamalı:)
Hocam forum çok karışık ve bazı kişiler saçmalamış bu yüzden size burdan sormak istedim.
Benim vücudum çok zayıf değil ama normalin aşağısında sayılır.Nerdeyse vücudumda hiç yağ yok bu yüzden vücut geliştirmek bana yararmı yaramazmı bilmiyorum şimdi ben evde şınav çeksem mekik çeksem barfiks çeksem koşsam bahçede bunun bana yararımı olur yoksa daha çok zararımı olur arkadaşlarım diyorki önce vücudun yağlansın sonra kas geliştir BUNUN ASLI VARMI?
CEVAP YAZARSANIZ SEVİNİRİM.
Oncelikle ben( sahsim) bir hoca yardimiyla calisan, antreman yapan bir spor gonullusuyum bu sebepten dolayi, bu yazilarda kendi deneyimlerimi aktarma cabasi icerisindeyken , yazdiklarimin kesinlikle tek dogru gibi algilanmasini istemem bu nedenle bu veya su kesinlikle cevap budur gibi bir cumle ile aciklama getirebilecek biri degilim, nacizane tek soyleyebilecegim okudugum bazi kitaplardan bazi cumlelerdir:)
Bu konuda dikkat ceken 2 cumle gozume takildi hep..
1-Kilolu ( bulk ) donemenizde en fazla yarisma kilonuzun %10 ila %15 fazlasini asla ama asla asmayin fazlasi kilo alip vermede size eziyet olacaktir der bir cok sporcu ve bir cok dergi yazisi..
2- joe weider in en son yayinladigi ansiklopedik bir vucut gelistirme kitabi olan HUGE da , eger mide baklalariniz( mide kaslariniz ) gorunmez hale geldiyse bulk degil sismansiniz demektir der.
Bunlara tamamen ters goruslerde mevcuttur ama benim icin mantikli gorus yukarida belirttigim dir. İyi sporlar:)
çok güzel bir yazı benim sormak istedğim ben yıllardır bu sporu yapiyorum ama bu sene çok ciddi yapiyorum özellikle son 3 aydir sıkı diyet yağ yok şeker yok haftada 6 gün spor araliksiz amino ve protein şimdi celltech ve zma falanda alcam acaba bu kadar yüklenmek karaciğere dalağa iç organlara zarar verirmi günde 5-6 litre su içiyorum 2 saat spor yapiyorum en az 5-6 gün kan ve idrar testlerim normal çıkıyor gerçi..ama yine profyosonel biri olarak size danişmak istiyorum…..ya da nasıl kontrol yapmaliyim….
Selamlar , bu tur gidalar benim sahsi gorusum ( hatta bir cogunun uzerinde yazdigi uzerede 12 haftalik bir kullanim periyodu sonrasi 1-2 hafta ara verilip tekrar kullanilmasi ) belirli periyodlarda ama surekli kullanimi , lutfen dikkat bu bir tibbi tavsiye degil benim sahsi gorusumdur, her maddenin her bunyede yaratacagi biyolojik etkiler farkli olacaktir( yarar veya zarar)
size tavsiyem asla ve asla diyetinizden seker, yag ( trans yaglar degil!!!!!!!) ve tuzu devamli olarak elimine etmemeniz yonunde olacaktir, karaciger ve beyin glukoz ( basit seker) yardimiyla gorev yapar, tuz vucut hurelerindeki en onemli olusum olan sodyum-potasyum pompasinda ise yarar, yaglarin kaliteli olanlari ( konjuge lipotropik asit, vb) ise inanilacak gibi degil ama yag yakimina yardimci olur….
Elbette bir vucut gelistirme yarismasindan 1 ay onceki periyod cok farklu beslenme gerektirir ama , normal antreman surecinde bu sayduklarim az da olsa mutlaka diyetinizde olmak zorunda
iyi sporlar:)
cidden faydalı bir yazı olmuş, emeğin için teşekkürler.
Erkan destegin ve yorumun icin tesekkur ederim
Merhaba
Creatine kullanmıyor musunuz?
🙂 selamlar, su anda piyasada o kadar cesitli urunler var ki… ( arginine-ornitine, nitric oxide products, creatineler ki artik ethyl ester li zaman salinumli su tutmayan turevleri cikti..) kisaca yazmaya kalksam sadece urun cesitleri 50 yi bulur , sporu ve beslenmeyi temel ( basit) tutmaktan yanayim inanin iyi kaliteli beslenmek yeter,
bakin 1970 li yillarda turkiyeden cikan sampiyonlara erdal eksi( sitemizde yazilari var) tevfik ulusolglu dunya sampiyonu ayni zamanda benim hocam rifki karatas in da hocasi, ahmet enunlu ( aldigi unvanlari forum bolumunde siraladim 1 sayfa doldu)
ozetle bu sampiyinlar 70 li 80 li yillarda protein tozu bile bulamiyorlardi degil creatine , benim hocam benim bu kadar protein tozu vb bile kullanmama karsi ( ne yazikki yogun is temposu kaliteli beslenmeme izin vermiyor) hatta arnold un sampiyon oldugu yillarda satilan protein tozlari bildiginiz sut tozu 😉 cok ciddiyim whey proteinin piyasaya sunumu 10-15 yillik gecmisi var.
Simdi spora ve sporcu beslenmesine bu pencereden bakinca creatine,nox vb tum gruplar birer fantezi urun gibi geliyor, bu adamlar bu isi bunlar olmadan( protein bile yok) korkunc derecede iyi yapmislar bu mantikla bizde protein kullanalim varsin olsun vucudumuz onlarin ulastigi sonucun YARİSİ kadar olsun:) benim icin bir tevfik hocanin, erdal hocanin yarisi kadar vucut yeterli…
İste bu gorusumden dolayi ayni zamanda spor olayini kendime cok buyuk bir is ve kulfet haline getirmemek adina karmasik urunlere ihtiyacim olmadigini dusunuyorum, bize sadece protein yeter:) ilginiz ve sorunuz icin tesekkur ederim
Teşekkürler. Eski ustalarımız vücutlarını çeşitli sporcu besinlerini kullanmadan geliştirebilmeleri bize şaka gibi geliyor. Ama şimdiki besinlerle eski besinler bir değilmiş.
Sizinde bildiğiniz gibi artık birçok besin hormonlu. Hormonlu olduğu içinde malesef eskisi kadar besleyici değil. Bununla ilgili bir yazı paylaşmak istiyorum.
Kaynak: milliyet gazetesi, beslenme ekinde prof un yazdığı bir yazı,
1950 yılında bir portakalda ortalama 55mg c vitamini varken günümüzde bu oran
5mg düşmüş! Nedeni hormonlar ve ticari aşamalar.
50 sene önce olsa et tavuk balık ile bu iş yapılırdı ama günümüzde artık herşey zaten yapay olduğu için battı balık yan gider ha hormonlu tavuk ha yapay whey. Benim için aynı.
Yediğimiz etlerde de bir sürü madde var, hatta çoğunda testosteron acetat tespit edilmiş. hayvanlar çabuk büyüsün diye. Bu madde de direk insana geçiyor bünyeye karışıyor. Kanser niye patladı son senelerde?
merhaba.. ben bu sporla daha once 2 kez 3er ay ilgilendim fakat protein tozu ve amino asit kullanmadim vucudumdada kollarim haric hicbir degisiklik olmadi.. Ben basim agridiginda bile agri kesici kullanmayan biriyim bu nedenle bu urunlerden uzak durmustum fakat suan disiplinli bir sekilde calisarak duzgun bir vucuda sahip olmak istiyorum tedirginligim ise belli duzeyde bir vucud yaptktan sonra bu urunleri birakip sadece yuzmeyle vucudumu formda tutmak istiyorum urunleri biraktgmda vucudumda sarkma olurmu ve bu urunlerin erkeklige bir zarari var midir?? Simdiden tesekkur ederim..
elbette supplement kullanmak veya kullanmamak hakkındaki düşüncelerin ve tercihini en iyi sen bilirsin….
benim fikrim kullanmaktan yana, ben hastalarımdan da bazen ağrım var ama ağrı kesici kullanmıyorum şeklinde söylemler duyuyorum ama insanın canı yanarken o acıyı niye çeker hiç anlamam özelliklede diş ağrısı ( hastalarım için bu yorum:) )
her neyse genelde , i sporcular için sarkma yanılgısı mevcut, ben bunada katılmıyorum neden dersen sarkma dediğimiz şey kasın tonus unu kaybedip yer çekimine yenilmesi diyebiliriz, bu durumun meydan gelebilmesi için çook büyük kasların olmalı , yani beni örnek alalım boyum 1.82 kilom 85 lerde kas yapım ancak bukadar. Bunun sarkma durumunda fazla bir değişiklik pek olmaz ama 110 kiloluk bir body builder olsaydım o zaman senin söylediğin bu durum söz konusuydu bu durumda da, sporu bırakınca beslenme düzeyi azaltılarak, kilo verilerek sorun bertaraf edilebilir ( son yıllarda şampiyon vucutçular (KEVİN LEVRONE, DORİAN YATES VB) aynı dediğim gibi 110 kilo ve üzeri şampiyon sporculardı ve aktif yarışma düzeyini bıraktıklarında kilo kontrolü ile cok fit görüntüyle( elbette eski iri halleriyle ilgisi yok) hayatlarına devam edebiliyorlar.
2. soruna gelince; eğer hormonlardan yapay ilaçlardan uzak durursan böyle bir sorunun olmayacağı gibi düzeli antreman ve iyi beslenme ile tam tersi çok daha iyi duruma gelebilirsin:)
yanitlariniz icin tesekkur ederim bu bilgiler benim icin yeterliydi fakat yapay ilaclardan uzak durursan derken bunun icine amino asit girmiyormu sonucta hap..
Eger icini rahatlatacaksa 24 saat tv de gururla reklami yapilan bebek mamasi var hatta ismini de vereyim aptamil bu bebek mamasinin ne kadar iyi oldugu , gelisim cagindaki bebekler icin ne kadar yararli oldugu universitelerce test edildigi vs vs devamli anlatilir markete git icerigine bak whey protein icerir ( peynir alti suyu) sporcularin ictigi wheylerden tek farki bebeklerinki yag da icerir okadar:)
duz bir mantikla gidecek olursak daha immun ( bagisiklik) sistemi gelismemis bebeklere butun dunyada bu mama ( universal bir urun) kullaniliyorsa illaki zarari olsa bizim gibi buyuk kisiletden once bebeklere olurdu
amino asitlerde , proteinlerin yapi taslaridir kabaca benzer yapilardir diyebiliriz
simdi protein tozu – bebek mamasi ornegi cok bilimsel olmasada cok rahat karsilatirilabilecek ornek elbette tum ilaclar ve benzerleri yarar yaninda zararda verebilirler ama bunlara ilac demek biraz fazla bence, bunlar yardimci gidalar yada destek besinler olarak adlandirilabilirler.
Tabiki son karar senin , bu gorus bana ait olup, kisi kendisi icin en uygun karari cesitli gorud ve bilgileri inceleyip kendi vermelidir.
İyi sporlar
Sevgili Mehmet hocam, degerli makalen icin cok tesekkur ediyoruz. ilk kez bu kadara acik ve net bir sekilde bu konunun ele alindigini goruyorum. Yeni yazilarini sabirsizlikla bekliyoruz:)
Guzel yorumunuz icin tesekkur ederim
hocam gece yatmadan hydro whey alıyomuşunuz sütle içiyorsunuz dğilmi onu bide siz 60 gram alıyosunuz 30 gramdan fazlası atılır fln diye sözler dolaşıyor forumlarda doğrumudur bu..
Selam burak,
aslinda vucudumuzun bir ogunde belli bir miktarin uzerinde ki proteini tam sindiremedigi, tamamindan yararlanamadigi seklinde cesitli makaleleri okudum, zaten gunde 6-7 ogun yemek yememiz gerekliliginin aciklamalarindan biri de bu degilmi:)
yarisma hazirligi ( ozellikle vucut gelistirme, klasik vucut gelistirmede) cok titiz bir donemdir noktasal tarihe gore tum performans ve goruntuyu en ust seviyede tutmak uzere her seyi planliyorsun ve kendini ayarliyorsun…
Ben diyet donemi boyunca kesinlikle sut ve sut urunleri( ayran, yogurt) kullanmadim tum protein vs su ile ictim, niye sut icmedigime gelince sut karbonhidrati seker olarak geciyor bir cok literaturde ve diyet doneminde kullanmiyorum.. Ama yarisma bitti su aralar findik ezmesi ve sut favori ogunum:)
Slm hocam benım yaklasık 2 senelık bır spor hayatım var benım sorunum su tam vucut sekle qırdı kıloludum 96 dan 85 dustum sporu bıraktım 8 ay yemeye basladım tekrar eskı klomu aldım sonuc bellı bırde qoquslerı bır turlu sekle sokamıorum qırıo sonra sarkıo buda pskolojımı bozu son 3 aydır tekrar basladım bı klo alıyorumbı verıorum ama olculerde ıncelme var hydroskat kullanıorum yaq yakıcı ıyıde terlıorum ama suan ant yaptımqldım bıseler yedım qobek sıstı karın sarktı qoqus sarktı neden boyle oldu napmalıyım ? dıyet yapıorum ama bazen bozuorum
güzel yazı mehmet kardeşim..
Eline sağlık çok güzel bir yazı.
Tüm yorumları da cevaplarınıda okudum ama yinede beni tatmin edecek cevap bulamadım.
Ben suan 19 yasındayım ve yaklaşık 4 yıldır.branslı bir spor yapıorum.
İlk basladıgım halime göre çok iyi durumdayım suanda.
78 kiloyum ama 83 kilo olmaya çalışıorum.
5 kilo almak için çalışıorum sürekli.( 5 ay önce 83 kilo olmuşum ama yaz tatilinde hiç çalışma yapmadıgımdan 75 e kadr düştüm.yarın tekrardan baslıyorum koşuyla )
Ağır antremanlar yapıorum(Genelde teknik antremanları.(haftada 5 gün) 2 günde ağırlık yapıyorum tab bu antremanın (teknik antremanının yoruculuguna göre değişiklik gösteriyor). .
antrenörümüz bize yol gösteriyor ama ben sizin fikrinizide almak istiyorum?
Hiç protein kullanmadım ama protein kullanmadan gelişim çok yavas ve zor oluyor .
Kullanmak istiyorum ama önceden gelen bir takım söylentiler sebebiyle kullanamadım.
bir takım çekingeleri mwar ztn benden önce yorum yazan arkadaşlarda o soruları sormuslar.
Okul döneminde yani 9 aylık bir periodda düzenli antreman yapıyorum sadece tatillerde bırakıyorum(hiç bişe yapmıyorum :(( )
sizce protein kullancak olsam nasıl kullanmalıyım. kullanırsam programımın asıl düzenlemeliyim?Ağırlık öncelikli mi çalışıyım?
öncelikle bu yazı nedeniyle sadece beslenme desteklerinin kullanılmasını tavsiye eden biri olarak anlaşılmak istemem, eğer günlük yumurta, et, süt vb kaliteli protein alımınız yeterliyse ,sağlıklı yaşam için spor yapan biri için, çok fazla bu tarz desteklere gerek yok şöyle ki ; bu tür destekler özellikle yarışma hazırlığı yada ciddi bir hedefe yönelik antremanlar ve diyetle kombine edilmesi durumunda faydalı olacağını tekrar belirtmek isterim.
bu tür ergojenik yardımlar kullanılacaksa özellikle fantezi ürünlerre kaçmadan ( HMB, BİO ALANINE vb. ) sadece yoğun protein kullanımı yeterli olacaktır diye düşünüyorum. iyi çalışmalar..
teşekkür ederim .
slm hocam ben burda adı gecen protein tozlarından kullanmayı dusunuyorum..dogal yollardan 1 ay duzenli salonda calıstım evde dambıllarlada idmanlar yaptım ama gerek cok sabırsız olusum gerekse vucudumun zayıf olması nedenyle gelisme gosteremedim..eger protein tozlarından kullanırsam kısa sure de 1 veye 2 ay,vucudumun hacim olarak goruntusu deisirmi?ben 1,75 boyunda ve 57 kiloyum..kollarım zayıf ve bazen agırlık calısırken zorlandıgım oluo..bana yardımcı olabirimisiniz lutfen
ne yazık ki , protein tozları ve benzeri doğal ürünlerin kişiye maximum katkısının % 5-10 dan fazla olduğuna inanmıyorum, bu kadar bir fark için harcayacağınız miktar türkiyede çok fazla …türkiyede ortalama gelirin 1000 tl olduğu bir ülkede yaşıyoruz 1 haftada bitirmeniz gereken bir kutu protein tozuna 120 tl vermek mantıklımıdır ? tartışılır…. bununla beraber amerikada ortalam gelir 2000 tl iken orada bir kutu toza 45 tl civarı para vermektedirler dolayısıyla , bizlerin yumurta , et gibi gıdalara ağırlık vermekte yarar var, ama elbette imkanlar dahilinde supplementlerde kullanılır %5-10 çok az bir miktar sayılmaz:) iyi sporlar
erhaba ben alperen sizden bi konuda yardım istiyeceğim spora baslayalı 1 ay oldu atletik bi vücudum var boy 1.83 kılo 76 her gun mutlaka yururum yazları yuzerim yani çok enerji harcıyorum gittim salondaki antronorum bana iso sensation ve antremandan once naro vapor ve vitamin kullanmamı onerdi onerdi demek daha doğru olmaz ben kullanmam gerekirmi dedim oda evet kullanabilrsin dedim fakat ilk 3 ay dan sonra kullanmak daha doğru vs gibi şeyler duydum ve bunuda soyledim bana dediki ha yemek le almıssın ya burdan almıssın dedi bunu bilimsel bi acıklaması varmıdır oraya onları yazan arkadaslar nerden biliyorlar vs dedi acaba kullansam bi faydasını gorurmuyum teşekkurler
Alperen selam,
“Ha ondan almışsın, ha bundan” diyen bir antrenörün bilgi seviyesi kıttır. Dikkatli ol.
Başarılar dilerim.
merhaba ve bayraminiz mubarek olsun.bu sayfa cok ilgimi cekti. bodyle ugrasiyorum ve protein tozu almak istiyorum ,ama cogu adam cocugun olmaz,kara cigere zarar,bovrekleri mahv eder kristallesm yapar diyor ve cok korkuyorum ama kullanmakta istiyorum.Lutfen bana bi yardimci olun.simdiden tesekkurler
Selamlar:)
aslinda bu yazinin cep telefonundan acilmasini beklerken tum yorumlari tek tek okumaya firsatim oldu , sorduklarinin buyuk kismini dolayli da olsa cevabi yorum cevaplarinda verilmis, ornegin bebek mamalarinin da whey protein tozu temeliyle uretildikleri gibi:)
yani yazi aslinda yorumlarla ve cevaplarla daha da detayli ve bilgilendirici bir icerige kavusmus…
Bobreklerdeki kristallesme vb sorulara gelicek olursak herseyin fazlasi zararli oldugu gibi gida takviyeleride zararli olabilir ozellikle protein kullanimi esnasinda cok fazla su tuketmeyide ihmal etmemeliyiz, su insan varliginin en onemli maddelerindendir:)
iyi sporlar
merhaba,ben 17 yaşında,53 kilo, 1.74 boyundayım. ,Kilo almak istiyorum ama bir türlü alamıyorum,Sorularım şunlar:Protein tozu kullansam zararı olur mu?
Kollarım ve bileklerim aşırı ince neler yapmalıyım?
sevgili can protein tozlarının zarar ve yaralarıyla ilgili diğer yorumlarda seni tatmin edebileceğini düşündüğüm yorumlar mevcut, onun dışında yeni başlayan sporcuların sende önce sormuş olduğu sorular ve cevaplar için bu link de yeterli olacaktır sanırım
https://zindeturkiye.com/forum/yeni-baslayanlarin-sorulari/
iyi sporlar
Mehmet Bey çok açık gönüllükle paylaştığınız yaşamınızdaki gerçek tecrübeler için ve verdiğiniz ölçülü cevaplardan dolayı sizi takdir ederim . Azminiz ve şevkiniz kaybolmasın .
Malumunuz whey proteinleri almadan vücut geliştirmede imkan dahilinde . Fakat yaşadığımız ortamın bozukluğu ve doğru beslenmeyi bilmediğimiz için işin kolayına kaçıp tamamen kendi egomuz ve seçimimiz ile bu tozları kısa sürede gelişmek adına akla uygun kabul edip alıyoruz malesefte alıcaz galiba .Ama aslında almamız gereken bir şey olduğunu da vicdanen bilmemize rağmen vücudumuza tapmak yada şekle sokmak adına kabulleniyoruz.
Sizler bizlerden 1 adım önde olan bize göre birşeyler başarıp doyan insanlarsınız bu anlamda sizden , Edward Erdal Abiden veya sizin güvendiğiniz bu sektörde bilinçli insanlardan bizim yapamadığımız eksiğimiz olan beslenme ve hareket şekillerini ihtiva eden şablonlar yapamaz mısınız. Kastettiğim nasıl beslenmenizi bizim ile paylaştığınız gibi ; 1 haftalık bir circle dilimini alıp her saati ve dakikasına kadar bir yemek cetveli tabiki ayakları yere basan ve normal insanların ulaşabileceği gıdalar ve 5-6 günlük çalışma hareketlerinin bir matematik mantığı ile doğal why proteinsiz bir şekil ve aynı zamanda minimum sizin yaptığınız gibi supplement destekli en sade formatında kalıplar hazırlama şansınız varsa çok mükemmel olur . Tabi ki arada hangi yemeğin neden yendiği nasıl bir etki yapacağı hangi hareketin hangi sıra ve düzeni ile yapıldığı, yapılacağı gibi teknik altyapısı ile ifade etme şansınız varsa bu çalışmanın herkese balık vermektense balık tutmak anlamında faydalı olacağı kanaatindeyim .
Bu dediğimin aslında ne kadar zor aynı zamanda detay içerdiğinin farkındayım ve kişiye özel bir spor olduğunuda . Fakat bu iyi bir günlük tutan sporcunun günlüğünü teknik açıklaması ile paylaşmak babında olduğununda farkındayım . Sizin yazınızda bunu çok küçük ve genel paylaştığınız gibi sadece biraz daha detaylı olanı kastediyorum anladığınıza eminim.
İkinci olarak bende böyle bir birikim yok uğraşamam derseniz mesela en sağlıklı ve doğal yoldan yapan birilerini bulup hayatındaki bu detayları alma şansınız varsa ki bu da mümkün . Böyle bir bilgi arşivi gerçek anlamda bu sitenin bir spor ansiklopedisine dönüp herkesin pratik uygulamada referans alabileceği bir platforma döner inancındayım ve her metodun beğeneni ve tatbik edeni ilede bir yaşayan organizmaya döner.
İnanın dediklerime ben bile inanamıyorum 😀 eğer 10 yıl spor yapmak nasip olsa ve başarsam şahsım adına ancak o zaman bu noktaya gelip bu çalışmayı yazar ve paylaşırdım o yüzden beni beklemeyin biri bir yerden başlasın derim…….
saygılarımla…
mustafa bey güzel yorumlarınız için teşekkür ederim, nacizane ben ve bu dönem sporcuların bir çoğu erdal ekşi gibi güzide sporcuların azim, konsantrasyon ahlak vb.konularda yanına bile yaklaşamayız çünkü bu günkü supplement desteği, bilgiye ulaşma kolaylığı, antreman yapılan salonların imkanları ( aletler ve ulaşım) kesinlikle kıyaslanmaz…. yazdığınız yorum aslında çok mantıklı ve benimde büyük bir eksiğimi görmemi sağladı, neden derseniz her girdiğim yarışmada değişik bir şeyler denemiştim ilk sene tavuk ağırlıklı beslenme ikinci sene kırmızı et gibi örneğin, bunun dışında yaptığım antreman vb bir arşiv ( haftalık programlar halinde) şeklinde bir yerde dursa bir sonraki sefer başlarken cok daha kolay olacağı, hataların nerede olduğunu farketmek açısından yararlı olacağı kesin, ama iki sene üst üste yarıştıktan sonra su aralar spor salonuna arada sırada squash oynamak yada ufak tefek oyalanmak veya arkadaşlarla , hocamla sohbet vs dışında düzenli gitmiyorum… tekrar başlarsam eğer en azından kendim için bu tür bir log tutmak kesinlikle gerekli bence, bunuda forumda rahatlıkla yapabilirim diye düşünüyorum, ama yakın zamanda içimden pek gelmiyor ciddi spor yapmak… yorum ve fikir için çok teşekkürler
Mehmet Bey , Beni anladığınıza sevindim , ama hayatın akışından kaynaklanan üzerinizde bir bıkkınlık ve doymuşluk sezdim . Lütfen kastettiğim bu sporcuların tekniklerini içeren şablon , log , data ,günlük adına ne dersek diyelim oluşturulması çok önemli kanaatındeyim. .
Sizde yoksa, site olarak böyle bilgileri toplayacak bir efor göstermeniz yada bir block açıp sporu bilirkişilerden ve tekniklerini paylaşacak bir ortam oluşturamaz mısınız. Site yöneticilerine son sözüm bunun bir fikir olarak taktirinden ziyade bu aksiyonun faydaları ve elde edilecek bilginin açacağı kapıları düşünüp uygulamaya davet ediyorum .
Bu şablonlar çok spocuya pratik bir tecrübe ve uygulama imkanı sağlayacağı gibi ayakları yere basan bir tecrübeyi yaşama imkanı verecektir.
Saygılarımla
Mehmet hocam paylastiginiz bilgilere, googleden protein tozlarinda trans yag varmidir diye aratarak rast geldim.Cok onemli bilgiler benim icin.Cok tesekkur ederim cevaplariniz ve paylastiginiz bilgiler icin.Benim sorum,benim icin cok onemli hicbiyerde bulamadim bu bilgiyi.Bir öğünde vucut max. ne kadar proteini emebiliyo? Ve ben sutle karistiriyorum protein tozunu? Bu kac dakikada kana karisir? Optimum whey protein kullaniyorum.Ve 80 kiloyum gunde 120 gr protein almam yeterlimi?
Bu ve benzer konularda tartışılacak şey çok fazla, Çok kısa ve öz yazmaya çalışayım: İnsan tek öğünde 20ile 30 gr arası proteini sindirebilir fazlası okside olucak yada atılacaktır, bu nedenle protein alımını arttırmak için günlük 6 öğünden bahsedilir (1) bununla beraber acab bu doğrumudur ? işte tartışılacak nokta budur , çünkü çoğu araştırma sonuçları ve yorumlanmaları farklıdır, kim, araştırmacılar aldığınız proteinlerin cinsine göre emilim miktar ve sürelerinin değişeceğini savunurken(2) bazı araştırmalarda antreman sonrası alacağınız 20 yada 40 gram proteinin arasında fark olmadığını savunur (3) fakat bunu uzun dönem etkilerinden bahsetmezler son dönemlerde popüler olan bir grup IF sadece tek öğünde 86 gr yenilen proteinlerle antremanları denemişler ve günde aynı miktarı alan fakat bunu 3 öğüne bölen sporcularla arlarında fark olmamış(4). Buradan çıkan sonuçta çeşitli tartışmalarda olmuş ve savunanlar şunu demişler yani insana alması gereken proteini günde tek öğün verirsek kişi bu roteinin sadece 20 gr kullanıp kalanı okside olur ve atılırsa bu adamın ölmesi lazım değilmi……. evet işte durum kısaca şöyle eğer iyi antreman yaparsan ( bu çok önemli) alacağın protein miktarını 20 gr ile sınırlamak zorunda değilsin çünkü protein sentezi o kadar çeşitli faktörlere bağlı ki(5) , ne yazık ki internette sevgili dostlar sadece bir yerden okudukları tek bir yazıya bakarak , bunun sadece 20 gr ile sınırlı olduğunu savunmakatadırlar. Kısaca her zamn savunduğum yağ yakmak için cardio ya ihtiyacımız olmadığı gibi kas yapmak içinde çok net bir sınırımız yok hem yağ yakımı hem kas yapımı doğrudan yapılan antremanın ve yenilen yemeklerin kalitesiyle ilgili (6)….. bu yazıda kendi hipotezimi desekler daha 100 tane kaynak sıralayabilirim bununla beraber ister inan ,ister ,nanma hipotezimi yerlerde süründüren 100 kaynak da bulabirim asıl önemli olan deneyim kişisel yaklaşımlar…..eğer ki bacak antremanından bacakların titreyerek çıkabiliyorsan yada yüzünü yıkamak için kollarını uzattığında kolların kan basıncından katlanamayacak kadar şişebiliyorsa…..asla antreman sonrası 20 gr proteinle yetinme…..
1-Smeets AJ, Westerterp-Plantenga MS. Acute effects on metabolism and appetite profile of one meal difference in the lower range of meal frequency. Br J Nutr. 2008 Jun;99(6):1316-21.2- Bilsborough S, Mann N. A review of issues of dietary protein intake in humans. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006 Apr;16(2):129-523- Moore DR, et al. Ingested protein dose response of muscle and albumin protein synthesis after resistance exercise in young men. Am J Clin Nutr. 2009 Jan;89(1):161-8.4-Stote KS, et al. A controlled trial of reduced meal frequency without caloric restriction in healthy, normal-weight, middle-aged adults. Am J Clin Nutr. 2007 Apr;85(4):981-85- Campbell B, et al. International Society of Sports Nutrition position stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2007 Sep 26;4:8.6-Arnal MA, et al. Protein feeding pattern does not affect protein retention in young women. J Nutr. 2000 Jul;130(7):1700-4.
Eskimeyen bir yazi olmus , tesekkurler
saol batu, özellikle sorular , yorumlar ve cevapları konuyu canlı tutuyor özellikle cem isimli dostumuza yazdığı cevap da epey detaylı aslında , yorumlarınızda bizleri tekrar yazmaya teşvik ediyor ben teşekkğr ederim.
MERHABALAR…
ben Twinlab 2.2 kg protein tozunu sorucaktım….optimum gold standard whey den sonra Twinlab denemek istiyorum kullananlar önerirmi…?
çok teşekkürlerr
markalar arasında dağlar kadar fark yok aslında daha çok kullanandan fikir almak için
bir çok kişinin fikrini belirttiği yer ( en azından markaları kıyaslayabileceğin )
meraba abı ben 1 haftadır vucut gelıstırmek ıcın spor salonuna gıdıyorum boyum 1.70 kılom 53 cok zayıfım abı hocam whey ppoteın almamı soyledı sızce whey proteın alsam vucudum gelısırmı cok zayıfım ama cok sısmek ıstemıyorum bıraz kılom olsun kaslarda az cıksın ıstıyorum boynum falan sızce kullansam bı faydası olurmu yada bı zararı olurmu simdiden tesekkurler.
selam , öncelikle spor yapmak en doğru seçim, ama fikir almak için eğer 15 dk ayırıp yolladığım linke grip okursan emini yeni bir sporcu olarak aklındaki soruların daha önce defalarca sorulup yanıtlandığını göreceksin hemde bir çok hoca tarafından ve eminim keyifle okuyacaksın, iyi sporlar:)
https://zindeturkiye.com/forum/vucut-gelistirme/
tesekkurler hocam hemen okuyrm
kolay gelsin sayın adminim…
bişe danışmak istiyorum….
optimum %100 gold whey standard kullanıyorum…sorduğum 1-2 kişi antrenmanda 30 dk önce 1 ölçek ve antrenmanda hemen sonra 1 ölçek içmemi önerdi…..
bnm kafama takılan ise şu.. kaslar antrenmanda önce çok fazla protein istermi ? bence antrenmanda hemen sonra 1 ölçek ve 1 saat sonra 1 ölçek içmek daha faydalı olmıcakmı ?
antrenmandan önce alınan protein bize enerjide vermicektir….
bu konuda yorumlarınızı bekliyorum…
antrenmandan önce toz içmelimiyim ? içiçeksem neden?
teşekkürler….
…bu ve buna benzer soruların cevapları için bodytr sitesinin forum kısmına bakabilirsin…işte linki:)
https://zindeturkiye.com/forum/beslenme-destekleri/?sid=469934b85bd212ae4a8262d08b2f88c8
mehmet bey ;
97 deki resminizde sadece ek olarak protein mi aldınız yoksa şekillendirme veya sıkılaştırma icin başka takviyeler aldınızmı?
selam 🙂 işin aslı 97 yılında yaşım çok genç olduğu için her şey daha kolaydı…ama supplement alacak param yoktu zaten o yıllar supplementin türkiyeyye yeni yeni giriş yaptığı fiyatlarının çok yüksek olduğu dönemlerdi.. ama universiteye elimde yemek kaplarıyla yemek götürdüğümü çok net hatırlıyorum:)
anlıyorum 🙂 İşin aslı bende üniversite sınavına hazırlanıyorum ve denemeler-dersane derken dengeli beslenemiyorum pek öğünler aksayabiliyor.protein takviyesi hakkında kararsızım.Çocukluktan beri taekwondoyla uğraşıyordum hafif bi sakatlık sonrası biraz ara verdim ve body buildingle tanıştım.3 aydan beri de devam ediyorum.Çevremde gelişimimin baya iyi olduğunu söylüyor.Ama ben yinede protein takviyesi alırsam daha iyi olabileceğini hissediyorum.Sizce ne yapmalıyım?protein takviyesi almalıysam hangi markayı önerirsiniz? TEŞEKKÜRLER
ben vücut geliştirmeye yeni başladım tüm vücut kaslarımı geliştirici hareketler yapıcam spor salonunda kol ve bacakkası yapabilmem için bol kalori yani kalori olmasa da protein almam gerekiyor fakat gobeğim var karın kası geliştirince yağ tabakasının gitmediğini sitenizden öğrendim yağ tabakasının gitmesi için de az kalori alınması gerekiyormuş şimdi ben az kalori alırsam kol ve bacak kaslarımı iyi geliştiremiyeceğimi dusunuorum çok alırsam da gobeğim erimez ne yapmam daha iyi olur
Murat selam,
Kas gelişimini tetiklediğinde kaslar gelişmeye hazır hale gelecektir ve bu yüzden protein almak zorundasın. Vücut yağları ise enerji sisteminde kullanılıyor ancak protein yerine zaten kullanılmıyor kas geliştirmek konusunda. Bunun için bu iki sistem birbiriyle bağlantılı olsa da sonuçta ayrı ayrıdır. Ne kadar da olsa sadece yağ yakımıyla uğraşan biri kadar çok ve hızlı yağ yakamazsın ama sen de yağ yakabilirsin. Spora ve bilinçli beslenmeye devam et. Salondaki hocalarından destek al ve ayrıca forumumuza üye olmaya çalış.
merhaba ben 16 yaşındayım body işine yaklaşık 1 ay önce gerekli aletleri alarak evde
başladım halterim dambıllarım göğüs yayım bilek yayım bükbük ve kapı barfiksine
sahibim. bu aletlerle elimden geldigince hepsini kulllanarak antrenman yapmaya
çalışıyorum bir salona gidecek vaktim yok veya durumum diyelim çevremde bu konuda
bana yardımcı olacaklarda yok sitelerden okuduğum kadarıyla yetinmeye çalışıyorum
ama sizden ricam ben bu yola gerçekten azimli bi şekilde baş koydum benim size 1 e 1
konuşabilecek msn , facebook vs. gibi bi iletişimde bulunabilirsek bana yardımcı
olursanız gerçekten çok mutlu olurum . cevabınızı bekliyorum teşekkürler…
sevgili ismail durumun düzelinceye ve vaktin oluncaya kadar evde, bizim ve-veya başka sitelerin bilgileriyle yetin ama imkanların düzeldiğinde bir salona giderek bir hocadan bir şeyler öğren derim. kişilerin yapıları ve düzeyleri çok büyük farklılıklar gösteriyor, iyi sporlar..
teşekkür ederim ama aklımdaki bi kaç sorunun yanıtını acilen alma hissi duyuyorum ne şekilde yardımcı olabilirsiniz bu duruma ?
foruma üye olmayı denedim ama 2 gündür hala onay gelmiyor lütfen yardımcı olursanız. :S
kafamdaki soruların yanıtlarını öğrenebilirsem çok mutlu olurum .
k.bkmayın yeni yorum yapmamın sebebi üstteki sizden gelen yorumun altına yorum yazamamış olmam en azından ben öyle sanıyorum 🙂 kafamdaki sorulara cevap almam gerekli foruma üye olmayı denedim fakat 2 gündür onay gelmedi . yardımcı olursanız sevinicem.
Merhaba İsmail,
Başvuru yazın olamdığı veya yetkililer tarafından yetersiz bulunduğu için üyeliğin kabul edilmemiş. Normalde yapmadığımız bir ayrıcalığı, çok istekli olduğun için sana yapıyor ve üyeliğini başvuru kurallarımıza uymamasına rağmen onaylıyorum. İyi sporlar.
hocam oncelıkle aydınlatıcı bılgılerınızle bızı bılgılendırdıgınız ıcın tesekurler.ben bu sporu daha once 3 ay yapıp braktım sımdı 2 aydır basladım ılk ayım tamamen kondısyona ve genel gelısıme dayalı oldu ıkıncı ayımı bıtırmek uzereyım bu ayda da bolgesel calısıyorum bellı bellı kaslarımda ve vucudumda degsıklıkler meydana geldı ancak bır durgunluk oldugunu dusunuyorum bununla bırlıkte beslenme olayım cok duzgun degıl sızden kalıtelı ısıme yarayacak bır proteın tozu markası ve bırde amınoasıt markası ogrenebılırmıyım tam adlarıyla bırlıkte tesekur ederım
kolay gelsin hocam bilgilerinize güvenerek size bir kaç sorum olacak 1 haftadır spora başladım 1 gun harıc hergun gidiyorum spora yaklaşık 1.30 saat calışıyorum yanlız ben 1.80 boyunca 84 kiloda biriyim omuzlarım kollarım gögüsüm zayıftır yanlız bende göbek fazla var yani bira göbegi bunu ne kadar sürede eritebilirim 40 50 dakika cardaio calışmaktayım.2 sorum olarak da vücutumu biraz geliştirmek istiyorum dogal proteınlerle bunu başarabilirmiyim şimdiden teşekkürler
tavuk göğsünü ele alalım 2 adedinde 30 gr civarı protein var fakat onun sindirilip proteinlerin parçalanması baya zaman alır ve ortaya 7-8 gramlık bi protein ortaya çıkar doğal proteinleri tabikide kullanacaksın fakat idmandan hemen sonra çabuk sindirilebilen protein alman lazım yani protein tozu
günlük 100 120 gr protein ile gelişmek imkansız demişsiniz yani kilo başına 1.5 gr protein yeterli diye düşünüyorum. türkiye şartlarında daha fazlasını kaldırmaz .bide sormak istedğim ben 2 gün çalışıp bir gün dinleniyorum böyle böyle devam edio.sizce gelişmeyi engeller m?
Selam hocam ben bir şeyi bilmek istiyorum, 1 aydır sporu bırakmışım, vucudumda ağrılar başlamış, galiba kaslarım. Böyle bi şey olur mu? Yeniden başlasam spora düzelir mi?
Gayet normal, eski performansinizi cok daha hizli.sekilde yakalayacaksinuz, ne yazikki q ay ara verse pri sporcular bile o agrilari cekiyor
Sevgili hocam bir cok kez bu konularda yazılar okudum ama en acıklayıcı olanı gerçekten sizin ki olmuş bu başarılı yazı için tebrik ederim.Bilgilerinize dayanarak bırsey sormak ıstıyorum.1,72 boyunda ve 80 kiloyum daha once kısa surelerde bu sporlada ugrastım ama taktır edersınız kı bır degısıklık olmadı hıcbır takvıye de kullanmamıstım zaten.boyume gore kilom da fazla su an askerım ve dondugumde ustumde bulunan enerjıyı bu spora kendımı salmadan vermek ıstıyorum.Tafsıye ettıgınız whey proteın ve amıno asıt kullanırsam ıstıkrarlı bır calısma ıle ne kadar sure de sonuc almaya baslarım?
Diğer ilkelere de uymak kaydıyla 6 ayda şaşırtıcı sonuçları görebilirsin.
hocam benim toplam 4 senelik 2 senesi nerdeyse çok amatör olmak üzere evde düzenli programımı aksatmadan spor salonu edasında spor yapıyorum VÜCUTGELİŞTİRME Artık doğal olarak aldığım besinlerin vücuduma kaslarıma ve antremanlarıma yetmediğini düşünüyorum protein tozuna başlamak istiyorum ama nasıl kullanılır günde kaç defa kullanılır bilmiyorum ve yeni başlayanlar için hangi markaları tavsiye ediyosunuz cevaplarsanız çok sevinirim
Bu yazımız tüm sorularına cevap verecektir: https://zindeturkiye.com/whey-protein-nasil-kullanilir
slm hocam ben 17 yasindayım sporu senven biriyim vucut geliştircem bana uyabileceğim probram veriirseni sevinirim
Merhaba Emre, ne yazık ki buradan program vermiyoruz, veremiyoruz.
hocam ben yazın 96 kiloydum we şimdi76 yım kas yapmak için uygunmu boy 1.76
gerçekten sektöre yönelik çok güzel paylaşımlar yapıyorsunuz. sitenizi günlük ziyaret ediyorum. insanları bu şekilde bilgilendirmeniz ve de sağlıklı ve zinde türkiye gibi bir amaçla yola çıkmanız gerçekten çok güzel. teşekkürler…
Et proteinleri hakkındaki düşüncelerinizi de merak ediyorum.Aydınlatırsanız sevinirim.