İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Adonis kası nedir, nerededir?

adonis-kasi-nerededir

Adonis kası hakkında merak ettikleriniz ve etmedikleriniz

Yazan: İlşad Özkan

Adonis kası, Hollywood etkisiyle ilgi gören kaslar arasında, karın kaslarından sonra ikinci sırada. 1999 yılında başrollerini Edward Norton ve Brad Pitt’in paylaştığı “Fight Club” filmi büyük bir başarı yakalayıp kült filmler listesine girdiğinde, Türk erkeğinin “yapılacaklar listesi” biraz daha kabardı ve listeye “Adonis kası yapılacak,” maddesi eklendi. Eminim Chuck Palahnuik eserini yazarken, bu kitabın filme çekileceğini ve Brad Pitt’in vücudunun, eserdeki tüm mesajların önüne geçeceğini tahmin etmemişti. Filmin büyük bir ilgi görmesinden sonra, kendini Marla Singer sanan kızlarımız Adonis kasına sahip erkeklere olan ilgilerini açıkça dile getirmeye başladılar. Bu dönem gençlerin spor salonuna gidip “Hocam çok fazla kas istemiyorum, Bired Pit’in Fayt Kılab’taki hâli kadar olsam yeter,” demeye başladığı dönemdir aynı zamanda.

Dövüş Kulübü’nden sonra Hollywood’dan ardı ardına çıkan “bol kaslı, terli ve seksi” erkeklere odaklanan filmler Adonis kasına olan ilgiyi doruk noktasına çıkardı. Şimdi her geçen yıl, ülkemizde bu kasa olan ilgi artıyor. Abazan ergen kızların baskısı kadar, uzatmaları oynayan bazı kadınların “genç ve atletik erkek avcılığı” da Adonis kasına olan ilgiyi gözler önüne sermekte. Özellikle sosyal medyada, “300 Spartalı” gibi filmlere yapılan, vıcık vıcık salyalar eşliğinde sürüp giden yorumlar, yer yer arsızlığa varan bir “kas hayranlığı” görmek oldukça sıradanlaştı. Elbette, onlarca yıl boyunca medyanın kadın bedenini ön plana çıkarmasından sonra, kadınların nispeten özgürleşmesi (ekonomik bağımsızlık ve toplumsal baskının azalması vs) ile birlikte erkek bedeninin de alenen pazarlanması kaçınılmazdı. Madem ki “Sex sells” yani “Seks sattırır” kuralı vardı, bu kural neden kadınlar için de geçerli olmasındı? Oldu da. Peki, tüm bu felsefik ve sosyolojik laf salatasını bir kenara bırakırsak, Adonis kası nedir ve nerededir?

Adonis kası nedir?

Ey kafes dövüşü kulübüne düşesice kardeşim, Adonis kası diye bir şey aslında yok desem, sen de bir kendine gelsen nasıl olur? Yoksa neden başlığını attın diye atar yapma, indir o elini bi dinle: Sen internette ararken bul diye bu başlığı attım. Adonis kası diye bir kas yok. Adonis kası demen, göbeğine “Türk kası bu, ehehe” demen gibi bir şeydir. Peki, Adonis nedir dersen de söyleyelim, ama önce, Adonis kası dediğin şeyin yurtdışında nasıl adlandırıldığını da öğrenelim.

adonis-kemeri

Öncelikle, onlar sadece “kas” demiyor, “çizgi” veya “kemer” de diyorlar, yani “Adonis çizgisi” veya “Adonis kemeri” (Adonis belt). Adonis kasının İngilizcedeki diğer karşılıkları Wikipedia’ya göre şunlar:

Apollo’s belt (Apollon’un kemeri)
Poseidon’s fanny pack (Poseydon’un bel çantası)
Aphrodite’s saddle (Afrodit’in eyeri, valla bu baya baya erotik bir isimmiş)
Hercule’s girdle (Herkül’ün kuşağı, demişler, ben de ekliyorum, sadrazamın sol uşağı)
Athlete’s girdle (atletin kuşağı)

Bazı sanat tarihi metinlerinde ise bu görüntüye “iliac furrow” denmiş, yani “iliak çizgi”. Evet, gördüğünüz gibi pek çok Yunan mitolojisindeki tanrı ve yarı-tanrı adı kullanılıyor bu görüntüyü tanımlamak için. Tekrar ediyorum, bu bir kas değil ve anatomik olarak böyle bir isim yok. Peki, bu görüntüye neden bu adlar verilmiş? Bilmiyorum, muhtemelen antik Yunan ve Greko-Romen dönemine ait heykellerin pek çoğunda bu görüntü seçilebildiği içindir. Sonuçta, akılda kalıcı bir isim. Ancak, estetiğe ait bu görüntü için, Adonis Kompleksi adı altında, vücut yetersizliği takıntısı diye psikolojik bir “bozukluk” tanımı da yapılmış.

Erkek güzeli sefil Adonis’in hüzünlü hikâyesi

adonis-heykeli

Adonis; en çekici, en güzel erkek bedenini temsil eden bir isim olmuş geçmişte. Hikâyesi ise hüzünlüdür. Efsaneye göre, Adonis, çok çileli bir ananın biricik oğludur ve “ölümlülerin en güzelidir”. Yunan mitolojisindeki güzellik tanrıçası Afrodit (Venüs olarak da bilinir) onu görünce ona âşık olmuş (eyer benzetmesi şimdi anlaşılmıştır umarım). Afrodit yılların çapkınıdır, Adonis’e âşık olur da bırakır mı? Bırakmamış ama bir salaklık yapmış, delikanlıyı tutmuş yeraltının kraliçesi, Zeus’un kızı Persephone’ye emanet etmiş. Kediye ciğer emanet etmeye benzeyen bu durumda, yıllardır yer altında tipsiz erkeklerden bıkmış olan Persephone de oğlana sulanmış. Sonra karılar birbirine girmiş, karı dedim pardon, koca koca tanrıçalar falan yani. Bunlar kavga edince tanrıların babası Zeus da kızmış tamam mı, almış eline yıldırımı, “Çekerim emaneti, silerim adaleti!” demiş, kızlarını ayırmış. Adonis demiş bundan sonra 6 ay sende, 6 ayda sende kalacak, bir daha da kavga ederseniz kulaklarınızdan Olimpos’a asarım sizi demiş.

Ondan sonra, işte Adonis 6 ay yerin altında, Hades’in krallığında takılıyormuş, sonra da 6 ay yeryüzüne çıkıyormuş. İşte o gelince çiçek böcek kuşlar falan coşuyormuş, ortalık ilkbahar oluyormuş falan. Sonra Afrodit’in belalısı Apollon, tutmuş domuz şekline girip Adonis’i öldürmüş. Afrodit çok ağlayınca Zeus Adonis’i diriltmiş falan. Bu da böyle bir hikâyedir. Detayları merak edenler mitoloji kitapları okusunlar. Sonuçta, Adonis çok güzel ve muhtemelen üstsüz gezen bi herifmiş abicim, yani ondan daha güzel erkek yokmuş şu zalım dünyada. Onun için, estetik açıdan o iliak çizgiyi pek güzel bulan ağabeyler demiş ki biz bu herkeste belli olmayan pek güzel çizgiye olsa olsa “Adonis çizgisi” deriz falan. Gerçi Apollon’un kemeri dediklerine göre onda da varmış, yani sonuçta Afrodit’e eyer vuran çoğ imiş…

Sonuç olarak sen bu görüntüye Adonis kası diyorsun. Adonis, delikanlılık dönemiyle bilindiğinden heykel ve resimlerde “çok kaslı” resmedilmez. Bugünlerde çok kaslı, çok az yağlı fitness modellerindeki Adonis kasının aksine, antik çağlarda onun bir atlet gibi çok kaslı resmedilmediğini görüyoruz. Onun için, 120 kiloluk kas yığını bir abimizin Adonis kası varsa bu ne kadar Adonisçe bir Adonis kasıdır, tartışılır.

Adonis kası nerededir?

transversus-abdominis-kasi

Adonis belde olur. Sen, external oblique, yani yan karın kaslarınızın başlattığı ve kasıklarınıza kadar inen ancak transversus abdominis tarafından sınırlanan bu çıkıntılı bölgeye, kasların oluşturduğu bu görüntüye “adonis kası” diyorsun. Sen dediğin için ben de diyorum, demek zorundayım, internet yazarlığının gıcık bir yönü de bu. Yazının bulunması için demediğin şeyleri demek zorunda kalıyorsun, off…

Neyse, yani Adonis diye bir kas olacak olsaydı bile, olamazdı çünkü zaten tek bir kas değil, birkaç kastan müteşekkil bombeli bir görüntü. Birkaç yapının bir araya getirerek oluşturduğu bir görüntü bu, tek değil. Daha nasıl ifade edeyim. Yan karın kaslarının orta ve altlarından başlayan bu görüntü dolgun ve eğimli bir biçimde kasıklara doğru inerken son bulur ve dolgunluk görüntüsü biraz altta kalan, karın bölgemizin esas duvarı olan kasla devam eder. Doğal olarak kalça ve bacağın başladığı noktada bu görüntü son bulur ancak “V” şeklinde bir çizgi olarak kasıklara kadar iner. Yani, bu kasa cinsel bir mana yüklenmesini de anlayışla karşılamak lazım çünkü bir ok işaretine benzeyen “V”nin nereyi gösterdiği meydanda.

Adonis kası kimlerde olur?

Herkeste olur, evet, kızlarda bile! Yani, hepimizin kas sisteminde bu yukarıda bahsettiğim çizgiyi oluşturan kaslar vardır. Haa, ama bu görüntü herkeste belli midir? Hayır. Şimdi size bu çizginin neye göre daha çok veya az görünür olacağını açıklayacağım.

kadin-adonis-kasi

Cinsiyet (erkeklerde daha belirgindir doğal olarak),
Kalça ve bacak kaslarının karın kasları ile oranı,
Çizgiyi oluşturan temel kasların gelişmişliği,
Adonis görüntüsü altında kalan doku veya kasların yarattığı kalınlık, dolgunluk,
Kişinin yağ oranı ve Adonis bölgesinin ne kadar yağ ile örtüldüğü,

Yani, herkeste görünmemesinin sebebi bu. Nasıl ki oramız buramız birbirimizden farklı boyutlardaysa, bu kas için de durum böyle. Hepimizde aynı kaslar var ama durumları, şekilleri falan farklı olabiliyor. Burada ben sizi kurtlandırmayı görev addederek söylemek istiyorum ki bendenizde şu an göbek olmasa da yağ var, yani var ama bu yağlı karnımda bile “Adonisim belimde” anacım.

Bu konuyu anlamak için kendimden örnek vermekle kalmayarak size “kassız” göründüğü hâlde adonisi olan bir arkadaşın fotoğrafını gösteriyorum. Ha, hayatı boyunca hiç spor yapmamış biri de tutup kendinde Adonis beklemesin, düşük ihtimaldir, olacağı varsa da olmamış olabilir. Bazılarında ise hayvan gibi Adonis kası vardır, adamın beli sırf bu yüzden bir beden daha kalındır, eminim hepiniz böyle fitness modellerini görmüşsünüzdür. Adamın genetiği bu, şans ya da şanssızlık, tercih meselesi orası.

Ayrıca bu kasın şekli herkeste aynı şekilde olmaz. Nasıl ki hepimizde biceps varsa ama görünüşleri farklı farklıysa, Adonis kemeri için de aynısı geçerlidir. Bazılarında çok yakışıklı bir Adonis olur (bence benimkisi öyle, ehehe), bazılarında da Adonis kemeri görüntüsü vardır ama atıyorum V şekli daha farklıdır. Evet, Adonis kası hakkında başta onun bir kas olmadığı hususunda aydınlandığınıza göre sıradaki yazıma geçebilirsiniz: 3 Adımda Evde Adonis Kası Geliştirme (Bu programı üç vakte kadar yazacağım, merak etmeyin, takipte kalın.)

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

Fotoğraf: Bu yazıdaki fotoğraf(lar) DepositPhotos.com veya ShutterStock.com’dan temin edilmiştir. Zinde Türkiye Sağlıklı Yaşam ve Spor Dergisi, bodytr.com

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir