
Kalp Hakkında 5 Soru ve Cevabı
Çeviren: Çiğdem Taş
1. Kalp hızı kişinin sağlığıyla ilgili midir?
Evet. Cole et al. (1999) yüksek seviyeli bir egzersizin ilk dakikasından sonra geciken kalp hızı (12 kalp atışı daha az) azalmasının vagal sinir yetmezliğinin bir belirtisi olabileceğini gösteriyor, bu da önemli bir hayati bir unsurdur.
2. Çalışmak kalbin iyileşme sürecini olumlu etkiler mi?
Evet. Seiler, Haugen & Kuffel (2007) araştırması zindelik arttıkça kalpte iyileşmenin (hızlı iyileşme) de arttığını gösteriyor.
3. Kardiovasküler çalışma kalp kaslarında kan akışını olumlu etkiler mi?
Kalp hastaları için ya da kalp hastaları olmayanlar için de, kardiovasküler çalışma kalpte, kalp kasına (myocardium) kan akışını geliştiren yapısal ve işlevsel değişikliklere sebep olur. Bu değişiklikler kalbe koruma sağlayabilir.
4. Aritmi nedir ve neden tehlikelidir?
Aritmi; kalp ritim bozukluğu yani normal olmayan kalp ritmidir. Aritmi uzun sürdüğü ve ya ciddileştiği taktirde, kalbin vücuda yeterli kan pompalama yetisini riske atar, hatta bazen ölüm tehdidi bile doğurabilir.
5. Atrial fibrilasyon nedir?
Atrial fibrilasyon kalbin üst atar damarlarının çok hızlı bir şekilde atmaya başladığı bir kalp hastalığıdır. Kişi çarpıntı ile yaşamına devam edebilir, ancak bu devamlı ağrı, kalp yetmezliği ve hatta kalp krizine dahi yol açabilmektedir. Ciddiyetine bağlı olarak, atrial fibrillasyon ilaç, ameliyat ve ya kalp pili ile tedavi edilebilmektedir.
Referanslar
Cole, C.R., et al. 1999. Heart-rate recovery immediately after exercise as a predictor of mortality. The New England Journal of Medicine, 341 (18), 1351–57.
Seiler, S., Haugen, O., & Kuffel, E. 2007. Autonomic recovery after exercise in trained athletes: Intensity and duration effects. Medicine & Science in Sports & Exercise, 39 (8), 1366–73.

Kaynak: Len Kravitz, PhD, Colin Carriker, MS, IDEA Fitness
Fotoğraf: Bu yazıdaki fotoğraf(lar) DepositPhotos.com veya ShutterStock.com’dan temin edilmiştir. Zinde Türkiye Sağlıklı Yaşam ve Spor Dergisi, bodytr.com
İlk yorum yapan siz olun