İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pilatesle Şifa Bulmak

Tedavi Amaçlı Terapatik / Klinik Pilates

Yazan: Fizyoterapist Neslihan Yazar

Pilatesi çoğumuz ilk olarak fitness-pilates olarak tanıdık: 1920’den 1950’ye kadar dansçılar için egzersiz formunda, fitness endüstrisinin ihtiyaçlarını karşılamıştır. Son zamanlarda bilimsel toplulukların ilgisini çekmiş ve klinik (terapatik) pilates ile ayrı akış ile yaralanmaların önlenmesi ve tedavisi amaçlı rehabilite edici olarak kullanımı yaygınlaşmıştır. 1990’lı yılların başlarında fizyoterapistler tarafından özellikle Avustralya olmak üzere kliniklere rehabilite edici olarak kullanılmaya başlanarak fitness sektöründen sağlık sektörüne doğru kaymıştır.

Klinik Pilates Tedavi Olarak Kullanılabilmektedir

Omurgamızı korse gibi sarıp destekleyen temel kaslarımız çalışan üzerine egzersiz ve nefes programıdır. Klasik (fitness, geleneksel) pilatesten farkı, kişinin omurga sağlığını korumak ve mevcut olan hastalıklarını ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi yöntemi olmasıdır.

Sağlıklı Yaşlanmak İçin Pilates

Hepimiz yaşamımızın bir döneminde iskelet ve kas sistemimizde oluşan problemlere maruz kalıyoruz. Pilates omurgamızın sağlıklı olmasını ve vücudun doğru pozisyonda duruş alışkanlığını kazanmasını sağlıyor.

Pek çok omurga hastalığı (bel fıtığı, boyun fıtığı, skolyoz vb.), duruş bozuklukları ve buna bağlı ağrılar), osteoporoz, diz sakatlanmaları(menisküs, önçapraz bağ problemleri), ortopedik ameliyatlar sonrası, kuvvetlendirme, idrar kaçırma (inkontinans) sorunlarında kişiye özel programlanarak güvenli ve etkin bir tedavi amacı ile kullanılabilinir.

Ağır egzersizin sakıncalı olduğu kalp rahatsızlıkları, osteoporoz ve romatizmalı hastalarda yine fiziksel kuvveti artırmak için uygun bir tedavi programıdır. Ancak bu konuda eğitim almış klinik bilgisi olan bir eğitmen tarafından yaptırılması gerektiği için bu konuda eğitimini almış bir fizyoterapist eşliğinde yaptırılması gerekir.

Pilatesin Her Türlüsü Bilinçli Yapılmalıdır

Bu tedavi programı kişiye özeldir. Programlar, bu konuda pilates kursunu tamamlamış, egzersiz programını kişinin fiziksel rahatsızlığına uyarlaması açısından fizyoterapist eşliğinde uygulanmalıdır. Yanlış yapılması ve yanlış kişilerce yapılması ciddi zararlar verebilir. Örneğin bazı insanlar televizyonda izlediği kişiyle aynı fiziksel performansı gösterebileceğini düşünüp kendini zorlayarak sakatlanabiliyor.

Klinik Pilatesten Kimler Yararlanabilir?

Klinik pilates, belirtileri (semptomları) tekrarlayan veya kronik kas-iskelet sisteminde ağrısı ya da yaralanması olan pek çok kişi için uygundur, ancak nihai kararı hekimin vermesi tercih edilmelidir. Ayrıca cerrahi sonrası gibi bel, sakroiliak eklem, kalça, omuz ve boyun bölgeleri yardımcı uygundur. Klinik pilates, doğum öncesi ve doğum sonrası kadınlarda pelvik taban gücü ve alt sırt ve pelvik ağrı dindirilmesi için önleme ve kontrolü artırmak için ve vücut yeniden şekillendirilmesi ve tonlama kullanılır. Duruş bozukluğu olan insanlar, kendi vücut farkındalığı gibi kendisinin güç ve esnekliği artırarak geliştirmelerine klinik pilates gayet faydalıdır. Klinik pilates, kas gücü ve esnekliği artırmak isteyen insanlar için harika bir spordur.

Kişi Pilatesin Kendisine Zararlı Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilir?

Hasta, kendisinde bu tip bir sporu yapmaya engel bir durumunun olup olmadığını ve kişinin özellikle dikkat etmesi gereken, bir rahatsızlığının olup olmadığını ortopedi uzmanına başvurarak öğrenmelidir. Ayrıca pilatesin kişinin tespit edilen rahatsızlığına göre, egzersiz programının kişiye özel fizyoterapisti tarafından programlanması gerekir.

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

Pilatesle iyileşmek, terapatik pilates, tedavi amaçlı pilates, pilates tedavisi, klinik pilates, pilates ve sağlık gibi konular hakkında olup egzersizle tedavi, fizyoterapi, fizik tedavi ve sağlıklı yaşam hakkında olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: heraldpost ve heraldpost Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir