İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Body Building Önyargıları ve Gerçekler

Body Building: Önyargılar ve Gerçekler

body-fitness-vücutcu

Geçmiş yıllara göre daha az olsa da bugün de halk arasında vücut geliştirme, genellikle ya vücut güzelliği, ya da kısaca halter olarak bilinmektedir. Çok kişi de bu sporu zararlı, anlamsız olarak nitelemekte, hatta yapanla alay edenler bile olmakta. Bu yanlış tutum, bilgisizlik ve bazen de kıskançlıktan ileri gelmektedir.

Vücut Geliştirme Sporu, bir başka tanımlama ile; Hareket Bilimi (Kinesioloji) kuralları içinde, bir programa bağlı olarak yapılan, aletli ve aletsiz egzersizlerle, vücudun geliştirilmesi, kuvvetlendirilmesi, kondisyon seviyesinin arttırılması, estetik ve esnekliğinin daha ileri derecelere getirilmesini sağlayan, metabolizmanın verimliliğini arttıran bir spor branşıdır.

Yıllarca bu sporun faydaları ile ilgili gerek tıp otoriteleri gerekse ünlü spor ve bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda, vücut geliştirmenin bilimsel kurallara gore düzenli uygulandığı takdirde sağlığın altın anahtarı olduğu tespit edilmiştir. Elbette doktorlarımızın uyarılarını dikkate alacağız ama bazen onlar da koca göbekleriyle öksürerek önyargılarla dolu tavsiyeler vermiyorlar mı? İşte orada durun, sonuçta her doktor bir egzersiz uzmanı değildir.

Bu sporu eğer steroidsiz dopingsiz (ek besin kullanın demiyoruz ama ek besinlere de ilaç demeyin) tamamen doğal ve alnınızın teriyle bilinçle, dikkatle yaparsanız zararını değil, yararını görürsünüz…

Yanlışlar ve Gerçekler

YANLIŞ : Uygulanması zor ve zahmetlidir, her yaşda yapılamaz.

DOĞRU : Her yaşta, her yerde, zaman ve mekan farkı olmadan, istenen bir zamanda yapılabilir.

YANLIŞ : Kasları anormal derecede şişirir, vücudu hantallaştırır.
DOĞRU : Düzenli ve bilimesel kurallarla yapıldığında kasları mükemmel derecede çalıştırır, kuvvetlendirir, geliştirir, esneklik ve estetik kazandırır.

YANLIŞ : Vücut yağının atılmasında etkili değildir, insanın hareketlerini güçleştirir

DOĞRU : Hareketsizliği önler, hafif ağırlık ve çok tekrarlı hareket ve egzersizler arasında kısa dinlenme süreleri ile uygulandığında vücut yağını yakar, esneklik kazandırır.

sirt-anatomisi-fotograf

YANLIŞ : Fizik tedavi ve rehabilitasyonlarda etkisi olmaz.

DOĞRU : Biomekanik özelliklere sahip olan ve sportif rehabilitasyon uygulama olanakları sağlayan vücut geliştirme makineleri, rehabilitasyon ve fizik tedavi gibi tıp bölümlerinin vazgeçilmez cihazlarıdır ve vücut geliştirme sistemleri de bu tür tedavilerin temelini oluşturmaktadır.

YANLIŞ : Kalbin büyümesine neden olur.
DOĞRU : Düzenli ve bilinçli yapılan vücut geliştirme egzersizleri kalp kaslarının güçlenmesini, kan dolaşımını düzenleyerek, kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

YANLIŞ : Vücut sistemlerini zorlar, nefes almayı zorlaştırır.

DOĞRU : Göğüs kafesinin genişlemesini sağlayarak, daha iyi bir solunum kapasitesi kazandırır.

YANLIŞ : Vücutta görüntü bozukluklarına neden olur, hormon faaliyeti dengesini bozar.

DOĞRU : Duruş bozukluklarını giderme veya herhangi bir kaza sonrası rehabilitasyon çalışmaları için ideal bir spordur, vücutta önemli hormonların ( endorfin vs.) seviyesinin artmasına yardımcı olur.

YANLIŞ : Diğer spor branşlarını uygulayanlarda verim düşüklüğüne sebep olur.

DOĞRU : Kondisyon çalışmalarının en önemli bölümünü oluşturur ve bütün spor branşlarının da temeli olarak kabul edilir.

YANLIŞ : Vücudun dengesini bozar ve konsantrasyon zorluğuna neden olur.

DOĞRU : Vücut hakimiyeti, denge ve konsantrasyonu arttırır.

YANLIŞ : Yapan kişinin kendini beğenme (narsizm) ve bencil duygularını arttırır, sinirli yapar.

DOĞRU : Kötü alışkanlıklardan korur veya bırakılmasını sağlar, kişnin kendine olan güvenini arttırır, sinirliliği ve stresi ortadan kaldırır.

yaslilar-ilerleyen-yaslar-spor

YANLIŞ : Gelişme çağında boy uzamasını engeller.

DOĞRU : Düzenli yapılan egzersizler kas, bağ ve kemik dokularını kuvvetlendirerek, boyun uzamasına yardımcı olur.

YANLIŞ : İleri yaşlar için tehlikelidir, bağ doku ve kas sakatlığına neden olur.

DOĞRU : İleri yaşlarda kas erimesini ve eklem rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur, kuvvet, kalıcı form ve daha genç görünüm kazandırır.

YANLIŞ : Hanımlarda erkeksi ve kaba görünüme neden olur.

DOĞRU : Hanımların genel estetik ve atletik yapı avantajları elde etmelerine yardımcı olur, selülit ve kilo verme problemlerini giderir, vücut bölümlerinin ayrı ayrı forma sokulması için en etkili spordur.

İlgili Yazılar
Zayıflamak İsteyen Bayanlar Kas Yapmaktan Korkmanıza Gerek Yok!
Vücut Geliştirmenin 30 Altın Kuralı
Kas Geliştirmenin 10 Altın Kuralı !
Kas Geliştirmeyi Önleyen 10 Etken !
Kas Gelişimi Nasıl Olur ?

36 Yorum

  1. Teoman Teoman 29 Temmuz 2009

    Ben bu yaz vücut geliştirmeye başlayacaktım. Bir arkadaş boyun uzamasını engeller dedi diye başlamadım. Bu yazıyı okuyunca bir zararının olmadığını gördüm, bu da iyi oldu gerçekten teşekkürler. Artık başlamamam için bir engel kalmadı.

    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) Yazar | 29 Temmuz 2009

      Kemikler arasında bulunan büyüme plağı (epifiz plağı) kemikleşmediği sürece kemiğin uzunlamasına büyümesi devam eder. Çocuk yaşta yapılan şiddetli ağırlık kaldırma çalışmalarının bu plağa olumsuz etkisi olduğu düşünülüyor. Ben konuyu böyle biliyorum. Ancak vücut ağırlığıyla ya da düşük ağırlıklarla yapılan egzersizlerin gelişme çağındaki bireylere bir olumsuzluğu söz konusu değil, aksine yazıda da bahsedildiği gibi olumlu.

      Bu yazıda “düzenli yapılan egzersizlerin” boy uzamasına olumsuz değil, olumlu yönde etkisi olduğunu söylüyor ancak ne tür ergzersizler olduğunun detayına girilmemiş.

      • Teoman Teoman 29 Temmuz 2009

        Teşekkürler verdiğiniz bilgilerden dolayı.

        • ugur53 ugur53 25 Temmuz 2010

          peki 20 yaşındayım . boyun uzamasını sağlayabilecek bir alet çalışma yöntemi biliyor musunuz ? 

  2. bünyamin bünyamin 11 Ekim 2009

    hocam benim sağ kolum sol kolumdan daha kalın ikisidinede eşit çalışıyorum ama sol kolum sağ kolumdan daha ince ama daha sert kollarım kötü duruyo bu konuda ne yapabilirim

    • Bünyamin Bey Merhaba,

      Ne zamandır çalışıyorsunuz? Bence cevap burada gizli. Sizin yaşadığınız sorun vücut geliştirmeye özellikle yeni başlayanların sıkça yaşadığı bir durumdur.

  3. Cenk Karakucak Cenk Karakucak 25 Mart 2010

    Hocam bende bel kemeri var bu bel kemeri bele masaj yapıyor yagları yakıyor bazılarıda karın kaslarını geliştiriyor diyor sizce dorumu ? yani karın kaslarını geliştirirmi

  4. Burak Burak 9 Mayıs 2010

    yaklaşık 6 aydır düzenli olarak salona gidiyorum gayet bilinçli şekilde çalışırak büyük gelişim kaydettim yağ oranım yüzde 10nun altında fakat okulun bitmesiyle memlekete dönücem haziran 5 te ve bi süre salona gidemeyebilim taşınma durumumuz var şuan acayip formda hissediyorum kendimi yani kuvvet oalrak..ölçüleriemden anlağdım kadarylada ciddi bir gelişim gösterdim ama spordan biraz uzaklaşınca bu kuvvetim düşebilir bu kuvvetimi vucudumdaki kasları spor salonuna gidemeyeceğim 1 ayda nasıl muhafaza ederim cevaplarınız içiçn teşkkür ederim

    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) Yazar | 10 Mayıs 2010

      Burak selam,

      Kuvvet artışı ve kas büyümesi ağırlık çalışarak elde edildiğinde çok kısa sürede sonuç veriyor -özellikle erkeklerde. Ancak kuvvet çalışmaları terkedildiğinde kuvvet pek korunamıyor ve kaslar da küçülüyor, nasıl hızla geliştiyse, aynı hızla küçülüyor. Bu değişmez bir kanun.

      Şu var ki, kuvvet antrenmanı ne kadar uzun süreli yapıldıysa, antrenman bırakıldıktan sonra düşecek kuvveti daha uzun bir süreden kaybetmek ve daha uzun bir süre daha büyük kaslarla kuvvetli kalmak mümkün.

      Bu sebeplerden ötürü, evde mutlaka çalışmaya çalış ve eski antrenman düzenini (aynı antrenmanları yapmasan da başka kuvvet antrenmanları yaparak) devam ettir. Ağırlık kullanamıyorsan vücut ağırlığıyla çalış, çünkü bu “hiç çalışmamandan” çok daha iyidir ve formunu korumana yardım edip kas kaybını asgari düzeye çekmeni sağlar.

      1 ay boyunca haftada 3-4 gün barfiks, şınav, şömelip zıplama vb. pek çok hareketi evde yapabilirsin. Konuyla ilgili olarak hazırladığımız yazılara bakabilirsin. Örneğin Burak İlter’in son yazısı sana yardımcı olacaktır.

      Kolay gelsin.

      • Burak Burak 10 Mayıs 2010

        teşekkürler hocam

  5. yusuf yusuf 31 Mayıs 2010

    Boy uzamasına yardımcı olabilmek için,ne gibi egzersizler yapılmalıdır ?

  6. rasko rasko 20 Temmuz 2010

    İlk öncelikle mükemmel bir site olmuş sizi tebrik ediyorum..Sorunuma gelince nereye yazacağımı tam belirleyemedim  ama buraya yazıcam sanırım yoksa akşama kadar bütün konuları okumaktan yazamayacağım 😀 24 yasında 94 kg 1.74 boy ve maalesef ne yaptıysam zayıflıyamadım olmadı, aslında 4 ay önce sıkı bir diyet ve düzenli yürüyüşle 88 kilo ya kadar inebildim  ama ne yazık ki karaciğer yağlanması yüzünden yarıda bırakmak zorunda kaldım.4/3 oranında yağlanma var ve kesinlikle zayıflamam lazım yoksa siroza çevireceğini söyledi doktorum sigara ve alkolü  tamamen bıraktım 10 aydır ikisini de kullanmıyorum sadece zayıflarken düzenli bir şekilde vücudumu da şekle sokmak istiyorum biliyorum çok zor olacak elbet ama sigarayı bıraktım ve bunu da başaracağıma inanıyorum bana ne gibi bir tavsiye verebilirsiniz forumda okuduklarımı elbet uygulayacağım ama bir de sizin görüşlerinizi almak istedim şimdiden çok teşekkür ediyorum ve sitenizin başarısının devamını diliyorum.

  7. ALi ALi 25 Şubat 2011

    resimdeki kişinin sol göğüs kası diğerine göre daha büyük bendede aynı sorun var onunki kadar olmasada acaba bunun vücudun normal yapısıylamı alakası var yoksa dengesiz çalışmaylamı?

    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) Yazar | 25 Şubat 2011

      Ali selam,
      Fotoğraftaki kişinin bu duruşundan göğüs orantısızlığına karar vermek zor. Bana göre bir orantısızlık yok.

      Bu sorun, temelinde vücudun yapısıyla alakalıdır ama dengesiz çalışmayla da olabilir. Çalışmayla olan düzeltilebilir ama yapıdan olan düzeltilemez.

  8. volkan volkan 1 Mayıs 2011

    merhaba ben yaklasık 3 aydan berı spora basladım ılk ay 4 kılo aldım ama ondan sonra sabıt kaldım yıne benım tek sorunum kılo boy 1.85 kılo 67 kılo almam ıcın nasıl beslenmem lazım yardımcı olursanız sevınırım

    bıde bende bı kac qundur bı yorqunluk var fazla kılo kaldıramıyorum bu nolmar mı?

  9. Mustafa Mustafa 30 Eylül 2011

    merhabalar ben 17 yasındayım body sporunu ayrı bı ilgim var gecen yaz salona yazıldım 2 ayda hep max kılo basmayı hedefledım ve basardım bastıgım kılolar 2 3 sene yapan kısılerın kılolarına denk gelıyordu beslemmem gayet süperdi fakat bu aralar yapmıyorum kaslarımın kuculdugunu hıssedıyorum hafıfte yaglanıyor şu aralar zamanım yok okul dolayısıyla biraz kardio yapıp üstümden kirli kası atmak istiyorum sizce yapmalımıyım ?

    • Mustafa selam,
      “Kirli kas” derken ne kastettiğini bilmiyorum ama formuna yeniden girmen için spora tekrar başlaman gerekir. Kullanılmayan kaslar, genetik özelliklerine göre bir süre sonra küçülüp normal seviyelerine gerilerler.

      Başarılar.

  10. celil celil 5 Şubat 2012

    resimdeki admın ismi nedir ?

  11. celil celil 7 Şubat 2012

    çok tşk ederim

  12. alp alp 28 Ağustos 2012

    ben birtürlü babama kabul ettiremedim arkadaş sürekli zararlı diyip duruyor ya 🙁

  13. emre emre 8 Mart 2013

    selam hocam. Yeterince vücudum istenilen hacime ulaştığını düşünüyorum.şimdi nasıl şekillendirmem gerekiyo

    • Yağ yakmak için tercihen kardiyo egzersizleri eklemeli ve ağırlık çalışmalarında ağırlıkları düşürerek tekrar sayısını artırmalısın. Klasik definisyon yapacaksın yani 🙂 Diyete dikkat etmeden de başarı olmaz.

      • emre emre 10 Mart 2013

        teşekkürler.hocam

  14. mehmet ali mehmet ali 31 Mart 2013

    hocam 7 aydır 5 kg dambılla çalşyorum günlük 150 tekrar civarı ama kol yağlarım hala erimedi ve kol kaslarımda gözle görülür bi değişiklik yok en fazla 1cm büyümüştür bicepslerim kol yağlarımı yakmak icin ve kol kaslarıma daha fazla hacim katabilmek icin ne ya
    pmalıyım

  15. ümit ümit 18 Mayıs 2013

    üstte resimdeki adamın ismi ne?

  16. ilter ilter 27 Haziran 2013

    doktorlara karşı olan tabiri cok çirkin ve anlamsız
    uslubunuza dikkat ederek yayın yapmanızı öneririm 

    • mert mert 15 Eylül 2013

      Çok   gerçekçi,  mantıklı  bir  yazı  olmuş     elinize  sağlık.    umarım  birileri  okur da  doğruları  öğrenir…

  17. Faruk Faruk 22 Temmuz 2013

    Merhabalar; Ben her yıl ara ara spor salona’a gidip daha sonra bırakanlardanım ama bu yaz ramazandan sonra ara vermeden haftada 3 gün sürekli  spor yapıcam.Şu an vücudum http://uvfitness.net/wp-content/uploads/2012/07/Erkek-Yag-Orani.jpg bu resime göre %25 ile %30 arasında,amacım 4-5 ayda %10-15 lere kadar düşürebilmek bunu yaparken sporcu besinleri ve l-carnitine(yağ yakıcı,işe yaramıyo diyorlar ama) kullanmayı düşünüyorum sizce bunları yaparken nasıl bir yol izlemeliyim? hangi sporcu besinlerini kullanmalıyım ? Teşekkürler Saygılarımla… Birde l-carnitine’nin işe yaramadığı doğrumu her yerde satışı yapılıyor ve kullanan bir çok insan var bunuda cevaplarsanız sevinirim tekrar teşekkürler.

  18. Metin Metin 1 Ekim 2013

    hocam benım kucukde olsa gobegım war. gobegımı nasıl erıtebılırım we gogusumu nasıl buyutebılırım ne kdr zmn surer.

  19. Ahmet Ahmet 20 Eylül 2014

    ben 10 kg dambıl ile çalışıyorum bana boy uzamasını durdurur dediler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir