
Evde Spor Salonu Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Yazan: Samime Ünlü Sonugüler
Evimizde bir spor salonuna sahip olmak birçoğumuzun hayalidir. Zaman, yol, kıyafet, aidat sorunu olmadan, sıra beklemeden kendimize ait spor aletleriyle hijyenik koşullarda çalışmaya kim hayır diyebilir ki? Fakat bu hevesle yanlış seçimler yapmamız olasıdır.
Evinize bir spor salonu kurmadan önce araştırma yapıp alacağımız ekipmanların özellikleri ve amacınıza hizmet edip etmediği hakkında bilgi sahibi olmamız yararlı olacaktır. Herkesin hedefi çok farklı olabilir. Bazı kişiler bölgesel yağ yakmayı hedeflerken bazıları ağırlık çalışarak kas kütlesini artırmayı hedefleyebilir. Ya da amacınız esnekliği artırmak olabilir. Bu nedenle hedefi doğru belirlemek gereksiz harcamalardan kaçınmanızı sağlayacağı gibi, amaçladığınız egzersizi yaparak vücudunuzda istediğiniz değişimleri oluşturmanızı sağlayacaktır.
Şimdi spor aletlerini almadan önce nelere dikkat etmeliyiz bunlara bir bakalım:
Zinde Türkiye’nin 9 Adımına Uyun, Evinize İyi Bir Spor Salonu Kurun!

1) Spor Aletlerini Satın Almadan Önce Deneyin
Evinize almayı düşündüğünüz jimnastik aletini satın almadan önce, etrafınızdaki spor salonlarında ya da spor malzemesi satan mağazalara gidip mutlaka deneyin. Çünkü bir spor aletini eve alıp koymak, onu kullanacağınız anlamına gelmez. Özellikle kullanırken keyif alacağınız aletleri tercih etmeye çalışın. Eğer bisiklete binmekten hoşlanmıyorsanız bir bisiklet alıp eve koymak hiç de akıllıca bir fikir değildir. Başlangıçta her zaman kullanabileceğiniz basit malzemeleri alarak başlayın. Bir spor ayakkabı, halter seti ve direnç bantları bu konuda iyi seçimler olacaktır. Egzersiz videolarını izleyerek, grup fitness derslerine katılarak hangi aletin nasıl kullanılacağı konusunda fikir edinebilirsiniz.
2) Spor Aletleri Hakkındaki Abartılı İddialara İnanmayın
Her gün televizyonda farklı spor aletleri hakkında reklamlar izliyoruz. Bu reklamlarda, tanıtılan aletlerin vücudumuzdaki kasları nasıl çalıştırdığından ya da yağları nasıl yaktığından söz ediliyor. Bazı reklamlarda ise tüm vücudu çalıştırdığından söz ediliyor. Bu tür reklamlara her zaman güvenmeyin. Bu aletler vücudun sadece belirli bir bölümünü çalıştıracaktır. Aslında egzersiz aletlerini seçmek değildir sorun olan, asıl önemlisi spor aktivitelerini çok yönlü, tüm vücudumuza hitap eder tarzda yapmak ve doğru bir beslenme biçimini seçerek bunu uzun vadede uygulamaktır.
3) Egzersiz Tercihlerinizi Göz Önünde Bulundurun
Eğer egzersiz rutininiz büyük kas gruplarına odaklanıyorsa bu kaslara yönelik aletleri seçmelisiniz; alacağınız aletlerin küçük kas gruplarınızı çalıştırması gerekmez. Bu nedenle spor aletlerini almadan önce yapacağınız aktiviteleri planlayın ve alacak olduğunuz aletlerin bu aktiviteler için uygun olmasına dikkat edin.
4) Evinizdeki Diğer Kullanıcıları Unutmayın
Eğer evinizdeki spor salonunu bir arkadaşınız ya da evinizdeki diğer bireylerle kullanmayı düşünüyorsanız aynı anda birçok kullanıcıya hitabedebilen ekipmanları almayı düşünmelisiniz. Tabii bu durum maliyetin daha da artmasına neden olacaktır.

5) Kalitesiz Ürünleri Tercih Etmeyin
Yüksek kaliteli ağırlık ekipmanları genellikle 11-12 ayar çelikten üretilir. Büyük tezgâhların kaynak bağlantıları sağlam olmalıdır. Ağırlık yığınlarının sistemindeki naylon takviyeli fiberglas makaralar kullanılmalıdır. Kaliteli ürünlerin çerçeveleri bir ömür boyu; sehpa dolgusu ve döşemesi 3 yıl; hareketli sistemler ise 1 yıl garantiye sahiptir.
6) Evinizdeki Boş Alanı Ölçün
Eğer evinizde alacağınız spor aletlerini koymak için uygun bir boşluk yoksa bu malzemeleri almayın. Makine boyutlarına ve her makinenin etrafında yürüyebileceğiniz ya da hareketleri rahatça yapabileceğiniz bir boşluk kalmasına dikkat edin. Hareketleri duvara, tavana ya da diğer aletlere çarpmadan güvenli bir şekilde yapacağınızdan emin olun.
7) Bütçenizi Göz Önünde Bulundurun
Tüm vücudunuzu çalıştırabileceğiniz bir programı uygulayabilmek için mutlaka bazı makinelere bir sürü para dökmeniz gerekmez. Eğer çok fazla bir bütçe ayıramayacaksanız direnç bantları, serbest ağırlık ve dambıl kombinasyonları, sehpa ya da egzersiz topu gibi basit aksesuarlarla temel bir set oluşturabilirsiniz.
8) Spor Salonunuzun Konforlu Olmasına ve Hoş Görünmesine Dikkat Edin
Rahatsız olduğunuz, kötü görünümlü bir ortam çalışma motivasyonunuzu hızlı bir şekilde kaybetmenize neden olacaktır. Her egzersizi yeterince yapmanızı sağlayacak bir alana sahipseniz uygun yastıklamalı, rahat, temizlenmesi kolay malzemeler seçmeye çalışın. Ev jimnastik aletleri faklı şekil ve büyüklüklerdedir. Bazı makineler katlanabilir özelliktedir. Fakat makinelerde ergonomi yapılmış olması, dayanıklılıktan ödün verilmesini de beraberinde getirecektir.
9) Ciddi Bir Alışverişten Önce Bir Egzersiz Alışkanlığı Edinmeye Çalışın
Başlangıçta bir çift dambılla başlayabilirsiniz. Sonra yavaş yavaş farklı aletler için yeni fikirler oluşmaya başlayacaktır. Böylece acele etmeden, doğru seçimler yaparak bir spor salonu oluşturabilirsiniz.
Daima şunu hatırlayın: Ekipman siz çalışırsanız işe yarayacaktır. Sonuçları ortaya çıkaran asıl şey sizin çalışmanızdır. Sporu bir yaşam biçimi hâline dönüştürmeniz durumunda vücudunuzdaki değişikliklere siz bile inanamayacaksınız.

KAYNAKLAR:
www.weighttrainingequipmentrewiews.com
www.exercise.about.com
www.stronglifts.com
Evde spor salonu nasıl oluşturulur / yapılır, eve spor ekipmanları nasıl seçilir, evdeki spor salonları nasıl olmalıdır, evde fitness salonu olur mu, evdeki fitness salonları, evin içinde gym, evde fitness center, fitness merkezi ve fitness merkezleri hakkında olup sağlıklı yaşam (fitness) konusuyla dolaylı yoldan ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: Ed Yourdon, Kate Allen, TineyHo ve rbarenblat Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

Samime’yi Zinde Türkiye’yi kutlarım, çok geniş bir vatandaş kütlesini ilgilendiren konuda bilgiler aktarılmış. Ben de bu sitenin bir yazarı olarak samimi düşüncelerimi yazmaktan geri duramadım. Samime’nin irdelediğim hususlarda uzun yıllar sağlık için spora gönül vermiş ve tatbik etmiş bir sporsever ağabeyinin samimi görüşleri olduğunu lütfen kabul etmesini dileyeceğim.
Bunlar sırası ile:
1) Verilen örnek resimler üst kalite gelir gurubu spor severlerin karşılayabileceği seçenekleri (gerek ev genişliği gerekse malzemelerin işgal edeceği platformlar olarak) kapsıyor. Halbuki; orta halli aile gurubunun sahip olduğu apartman dairelerinin genelde arka cephesinde ve yine genellikle artık nesnelerin konduğu balkonlar vardır. Camekan korumasına alındıktan sonra buraya konmuş bir kondisyon bisikleti veya yürüyüş bandı orta gelir seviyesindeki sporseverlere fevkalade samimi ve sıcak görünecektir. “Uygulamakta olduğum için bu kriteri yazmakta çok inançlıyım, koşu bandında her antrenmanımda bir kilo ter attığım çok olmuştur.
2) Üzerinde duracağım ikinci husus, spor severin egzersizleri sırasında kendisini görsel olarak izleyip kendi kendini teşvik edici boy aynası konmamış (aynen uyguladığım için rahatlıkla bu tespiti savunurum)
3) Üzerinde israrla durulması gereken geniş halk kitlelerinin ve de özellikle vasat gelirli gençlerin katlanabileceği boyutlarda egzersiz ortamını oluşturacak görseller de konabilmeliydi. Örneğin; kişinin özel kullanabileceği bir metre genişliğinde serbest duvara karşı iki metre boyunda başka sabit ev gereçlerinin konmadığı bir serbest kullanılabilir alan azami 200-250 liralık bir masrafla evin içinde mini bir spor alanı oluşturabilir.(Bizzat oluşturduğum için maliyet rakkamı abartılı değildir) Böyle bir alanda dumbell, duvara sabitlenecek germe yayları ve lastikleri ile üst vücut için hem germe ve hem de kas güçlendirme harketleri rahatlıkla yapılabilir. (Böyle bir tesis düşünülürken düz duvara geniş izlem aynası koymak unutulmamalıdır. Bütün fotograflarda bu gereksinimin ihmal edildiğini görüyorum.)
Ben kendi çalışma odamdaki mini spor salonunun iki adet fotoğrafını bir örnek teşkil etmeis açısından sizlerle paylaşmak istiyorum:
https://zindeturkiye.com/wp-content/uploads/2011/07/kapi-arkasi-spor-salonu.jpg
https://zindeturkiye.com/wp-content/uploads/2011/07/calisma-spor-odasi-2.jpg