İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kas Geliştirmenin 10 Altın Kuralı!

Kas Geliştirme ve Vücut Yapma

vucut-gelistirme-karakalem

Kas geliştirme için en iyi yol kuşkusuz bilinçli bir şekilde yapılacak olan vücut geliştirmedir. İşte size kas geliştirmenin 10 Altın Kuralı ! Bunları kafanıza mutlaka yazın.

Her disiplinde olduğu gibi, vücut geliştirme sporunda da, başarıya ulaşma yollarını destekleyen birçok metot ve süreci içeren spekülasyon vardır.

Bu spekülasyonlar genellikle, vücut geliştirmecinin kafasını karıştıran ve onu köstekleyen sonuçlara neden olur. Mesela, beslenme konusunda şöyle bir yanlış kanı vardır; her türlü yağdan kaçınmak, kişinin sağlığını geliştirir ve arzu edilen bir bünye kazandırır. Ancak, araştırmalar gösteriyor ki; doğru türdeki yağların, uygun miktarlarda ve düzenli olarak alınması, sadece sağlığı iyileştirmekle kalmaz, fiziki gelişimi de destekler.

Ayrıca, aerobik idmanın, kas gelişimini olumsuz etkilediğine dair bir inanış vardır. Bu makalede de anlatılacağı üzere, aerobik idman, kütleyi artıran değerli bir araç olabilir. Bunlar, sadece iki örnektir. Bu örneklerden, daha çok vardır. Aslında, her vücut geliştirmecinin bilmesi gereken kesin evrensel gerçekler vardır. Aşağıdakiler, herkesin fiziğini geliştireceğini garanti etmektedir.

1: Giderek Artan Ağırlıklar Kaldırın

Kas geliştirme için birinci adım: Vücudunu geliştirmek isteyen herkesin gereksinim duyduğu temel ihtiyaç, kaldırılan ağırlık miktarının, seanstan seansa artırılmasıdır. Bu işlem, seansın yoğunluğunu artırdığı gibi, kaslara yeterli miktarda gerilim uygulandığını teyit eder ki sonuçlar da bunu gösterecektir.

Acemi vücut geliştiriciler, ilk olarak belli bir ağırlığı belli miktarda tekrar kaldırmayı amaçlamalıdırlar (mesela, basınç bankında -bench press- 50 kg’ı 10 kez kaldırmak). Ertesi hafta, ağırlık 2.5 kg kadar artırılır ve bu işlem, kişinin ağırlığı sadece 6-8 kez kaldırabildiği duruma kadar devam eder.

Sonraki amaç, 6-8 kez kaldırılabilen bu ağırlığın, 10 kez kaldırılabilmesi olacaktır. Gerçek şudur ki; vücut geliştirmede ilerleme kaydetmenin yolu, sürekli bir prensipte kaslara, giderek artan miktarlarda yoğunluk seviyeleri yüklemektir, ki bu genelde “aşamalı direnç idmanı” olarak bilinir.

Aslında, kaslara her gün aynı ağırlığın uygulanmaya devam ettiği durumlarda, gelişmenin durduğu görülebilir. Böyle bir durgunluk, gelişmeyi durdurur ve sonuçları olumsuz etkiler. Eğer kişi, çalışma ağırlığını artıramadığı bir duruma gelirse, aşırı miktarda çalışma yapılması ortaya çıkar ki, daha ileri kazanımlar elde etmeden önce, bunun sonuçlarının iyi hesaplanması gerekir (Bknz: 10 numaralı gerçek).

2: Vücut Ağırlığınızın Her Bir Kilosu için 2.5 gr Protein Yiyin

Kas geliştirme için ikinci adım: Proteinin, önemli bir besin bileşeni olduğunu, günümüz vücut geliştirmecilerinin çoğu ve atletlerin geneli bilir.

Ancak, çoğunun fiziksel amaçlarını gerçekleştirmekte başarısız olduğu nokta, ihtiyaç duyulan protein miktarının, başta düşündüklerinden çok daha fazla olduğudur.

Genel kabul halen, alınması gereken günlük protein miktarının 70-80 gr olduğudur. Bu miktarın yanlış olduğu kanıtlanmıştır. Protein, vücudumuzdaki birçok biyoloji işlem için gerekli, olmazsa olmaz bir kimyasal bileşendir -özellikle, vücut geliştirmecilerin kaslarını geliştirmeleri için. Protein sentezi (vücut hücrelerinin onarımı ve yeniden yapılandırılması için, amino asitlerin proteine dönüştürülmesi), ancak yeterli miktarda proteinin tüketilmesi ile uygun şekilde gerçekleşebilir.

Kaslarına, normal insanlardan daha fazla gerilim uygulayan ileri düzey vücut geliştirmeciler, bunu takiben yüksek oranda protein ihtiva edecek şekilde beslenirler. İyi bir başlangıç miktarı (bir süredir vücut geliştiren bir kişi için), vücut ağırlığınızın her bir kilosuna karşılık olarak, 2.5 gr protein almaktır. Tecrübelerime göre, daha fazlası daha iyidir. Birçoğu, bu miktarın iki katını almaktadır.

İş vücut geliştirmeye gelince, çok protein yemek, çalışma yoğunluğundan sonra belki de ikinci önemli değişkendir. Proteince zengin besinler, yumurta (en yüksek oranda protein içeren yiyecektir), süt, tavuk, ve kırmızı ettir. Kişi, günde 5-7 kez, 30-40 gr protein tüketmek için çaba harcamalıdır. Yeterli ölçülere ulaşamamanın sebeplerinden biri, protein eksikliğidir ve bu genellikle doğru öğün zamanlaması ve planlamasındaki sıkıntılarla ilişkilendirilir, ki bu açıdan takviye ürün almak, yardımcı olacaktır.

İyi bir “kesilmiş süt suyu” yani whey protein takviyesi (en etkilisi olarak gösterilir), sütle karıştırılıp içildiğinde, 30 gr civarında protein sağlayacaktır. Proteinin önemi, gerçekten abartılmamaktadır. Günlük öğün içerikleri (normal şartlarda) şöyle olabilir:

vucut-gelistirme-kol

Kahvaltı (Saat 08:00):
• Altı yumurtalı ve peynirli bir omlet
• Bir bardak süt
• Bir kase yulaf ezmesi

Sabah-Öğle Arası Atıştırma (Saat 10:30):
• Bir bardak kesilmiş süt suyu ile protein karışımı
• İki muz
• Küçük kase pilav
• Bir dilim peynir (50 gr)

Öğle Yemeği (Saat12:30):
• Bir parça tavuk göğsü
• Büyük kase pilav
• Bir bardak süt

Akşam Üstü Atıştırma (Saat 15:00):
• Bir bardak kesilmiş süt suyu ile protein karışımı
• Bir elma
• Bir havuç
• Fıstık ezmeli iki sandviç

Akşam Yemeği (Saat 18:00):
• 350 gr biftek
• Bir bardak süt
• İki büyük patates
• 200 gr brokoli/karnabahar

Gece Yemeği (Saat 21:00):
• Bir bardak kesilmiş süt suyu ile protein karışımı
• Küçük kase pilav

Yatmadan Önce Atıştırma (Saat 22:30, isteğe bağlı):
• Bir bardak kesilmiş süt suyu ile protein karışımı

3: Yeteri Kadar Uyuyun

Kas geliştirme için üçüncü adım: Uyku, birçok nedenden dolayı çok önemlidir. Uyku, önceki bölümde bahsedilen protein sentezi için vücut geliştirmeciye yardım olur ve bir sonraki idman seansı için, kişiyi zihnen yeniler.

Uyku ayrıca, testosteron ve büyüme hormonu üretimine yardımcı olur. Uyku hakkında unutulmaması gereken bir gerçek de, 8 saat ya da fazla süre boyunca, besin almadan geçen bir olay olmasıdır. Bu olay, gerçek bir ağırlıkçı için bir felaket gibidir, çünkü uyku süresince beyne be diğer organlara glikojen sağlamak için kaslar, yıkıma uğramaya başlar (glikoneojenezis) [Bu paragraftaki düzeltme için, aşağıda yorumu bulunan Kemal Kendir’e teşekkürler].

Bunun önüne geçmek için, yatmadan önce yüksek miktarda protein içeren bir yemek yiyin ve kalktıktan hemen sonra da bunu tekrarlayın (eğer o gün aerobik idman yapmayacaksanız). Yeteri kadar uyku için ortak görüş, her gece için 7-8 saat uyumaktır. Bunu başarabilmek için, aşağıdakileri uygulayın:

• Yatmadan önce ılık bir duş alın
• Rahatlatıcı bir tür müzik dinleyin
• Az bir miktar karbonhidrat tüketin
• Her gece aynı saatte yatın
• Yatakta televizyon izlemeyin
• Uyku ilaçlarından uzak durun
• Alkol ve sigara kullanmayın

4: Olumlu Bir Zihinsel Davranış Biçimi Geliştirin

Kas geliştirme için dördüncü adım: Olumlu düşünme, kas geliştirme sürecine birkaç şekilde yardımcı olur. Eğer kişi, her idman seansına, kendine güven ve ulaşmak istediği noktayı başarma beklentisi ile yaklaşabilirse, idmanın kalitesi artar. Eğer kişinin olumsuz düşünceler içerisindeyse, bu durum idmanı da olumsuz yönde etkiler.

Mesela; bir yandan yoğun bir idman gerçekleştirmeye çalışırken, diğer yandan da olumsuz bir şeyler düşünülürse, zihin (tartışmalı bir şekilde, vücut geliştirme için en önemli organ), başarılması gereken hedefleri düşünmekten uzaklaşır – bir başka deyişle, zihin ve kaslar arasında tam bir bağlantı vardır. Eğer kişi olumsuz bir ruh hali içerisindeyse, bu gelişimi de olumsuz etkileyecektir. Vücut, daima olumlu bir hava içerisinde tutulmalı, gelişim için tam olarak ne yapılması gerektiği asla gözden uzak tutulmamalıdır.
Dahası, büyük düşünmek, azami ölçüde kendine inanmayı beraberinde getirir ve hedefleri başarmak için de bu gereklidir.
Olumlu bir zihinsel davranış biçimi geliştirmek ve bunu sürdürebilmek için, aşağıdakileri uygulayın:

• Pozitif düşünceli kişilerle iletişim kurun
• Pozitif kişisel-doğrulama pratiği yapın (olumlu söylemlerin, sık sık tekrar edilmesi)
• Başarıyı düşünün

body-fitness-2

5: Gerilim Kontrolü

Kas geliştirme için beşinci adım: Olumsuz gerilim, ileri düzey kas gelişimi için, belki de kişinin karşılaştığı, tek başına en yıkıcı etkendir. Herkes, herhangi bir yerde, her gün, belli bir miktar gerilimle karşılaşır. Bu doğaldır ve hayatta kalmak, bunun üstesinden gelmekten geçer.
Yemek yemek, çalışmak ve konuşmak hep gerilim yüklüdür ve asla bunlardan uzak durulmamalıdır. Ancak; bunlar genellikle uzak durulamayan ve gerilimin pozitif olan yönleridir. Öte yandan, negatif gerilim (keder), rahatlama ve gelişimi (her vücut geliştirmeci için anahtar hedefler) baltaladığı için, uzak durulması gereken gerilimdir.
Sigara içmek, aşırı içki tüketimi, olumsuz düşünmek, sürekli tartışmak ve uyku eksikliği hep olumsuz gerilimdir ve bunlar yüksek miktarda kortizol salınımına neden olur. Kortizol, vücuttaki ana gerilim hormonudur ve salınımı, şunlara neden olur; damar tıkanıklığı, yüksek kan basıncı, bir çeşit direnç ve kaçış için çeşitli organların çalışmaz hale gelmesi ve kanın yoğunlaşması. Kortizol, protein dokusunu tam olarak tüketir ve yağların bozunmasını artırır – ki bu tam da vücut geliştirmecinin istemediği bir durumdur.

Aşağıdakiler, etkili bir gerilim kontrolü sağlamak için uygulanabilecek tekniklerdir:

• İyi beslenin ve düzenli egzersiz yapın.
• Derin nefse alma tekniğinizi geliştirin.
• İyimser olmaya çalışın (kendi kendinize olumsuz konuşmaktan kaçının)
• Bir sorunla karşılaştığınızda, problemin kendisinden ziyade, gelecekte olabileceklere odaklanın.

6: Aerobik Yapın

Kas geliştirme için altıncı adım: Kas yapısını bozduğuna dair söylemlerin aksine aerobik, aslında kas gelişimi için gereklidir. Aerobik, sadece metabolizmanın yağ yakma yetisini artırmakla kalmaz, ayrıca fazla bileşenlerin atılmasını (laktik asit) sağlar, oksijen ve besinin, kullanılacakları kaslara taşınmasını sağlar – kasların büyümesini ve güçlenmesini sağlar.

Aerobikte önemli olan nokta, başarılı sonuç almak için aktivitenin doğru uygulama süresi ve yoğunluğunu, çok dikkatli bir şekilde planlamaktır. Düşük yoğunlukta (aşırıya kaçmayın) ve orta sürede (yaklaşık 45 dakika) yapılan aerobik, vücut geliştirmecinin amacı için etkili olacaktır. Tempolu yürüyüş, kas gelişimi için belki de en popüler ve etkili aerobik çeşididir. İyi bir aerobik programı, şöyle olabilir:

• Pazartesi, Çarşamba ve Cumaları (Saat 06:30) : 45 dakika tempolu yürüyüş

vucut-gelistirmeci

7: Yağ Tüketin

Kas geliştirme için yedinci adım: Amaç kas geliştirmek ve zayıflamak olduğunda, genellikle yağ tüketimi düşünülmez. Yağ tüketimi, bu kadar basit bir konu değildir. Unutulmamalıdır ki; ayrı işlevleri olan çeşitli yağ türleri vardır.

Kalp krizini de içeren çeşitli kalp hastalıklarına yol açtığı için, doymuş yağlardan (hayvan yağı, oda sıcaklığındaki katı yağlar) uzak durulması tavsiye edilir. Ancak; kolesterol (genellikle doymuş yağ içeren besinlerde bulunur), doymuş yağ ve ek olarak diğer tüm yağ kaynakları, kas miktarını artırmaya katkıda bulunan testosteron seviyesini yükselttiği için (Berardi, 2004), tüm vücut geliştirmecilere, belli bir miktar doymuş yağ içeren besin almaları tavsiye edilir.

Aslında, yapılan bir çalışmada, beslenmedeki yağ miktarının (doymuş yağ) azaltılmasının, hem toplam hem de serbest testosteron seviyesini düşürdüğü görülmüştür. Tekrar yağ içeren besin alınmaya başlanmasının ardından, testosteron seviyelerinin normale döndüğü görülmüştür. Bu çalışma, bir bütün olarak yağın, beslenmedeki öneminin altını çizmektedir.

Temel Yağ Asitleri (TFA: Omega-3 alpha-linolenic acid ve Omega-6 linoliec acid) vücut geliştirmecilere yararlı olduğu en çok söylenen yağlardır. Tüm soğuk su balıklarında bulunan Omega-3 ve eşekotu yağında, yalancısafranda ve ayçiçeği yağında bulunan Omega-6, çeşitli fonksiyonlara sahip olup, genel anlamda sağlık söz konusu olduğunda, herkesin beslenmesinde yer almalıdır.

Yukarıda bahsedilen fonksiyonlardan bazıları şöyledir:

• Kalbin düzenli bir şekilde atmasını sağlayan elektrik akımını üretmek
• Bağışıklık sisteminin gelişimine yardımcı olan peroksit üretimini artırmak: TFA’lar, hormon benzeri eicosanoid’ler üretir. Bunlar, bağışıklığı ve karşı tepkileri düzenler. Omega-3’ler, içerdikleri anti-tepki özellikleri sayesinde, doğal bağışıklık zararlarını yavaşlatırlar.
• Eklem onarımı: TFA’lar, kalsiyum, C, D, K vitaminleri ve bor ile beraber, kemik minerilizasyonunu geliştirir.

8: Aşırı Dozda Çalışmaktan Kaçının

Kas geliştirme için sekizinci adım: En büyük sorunlardan biri, çok istekli ağırlıkçıların, aşırı dozda çalışmalarıdır. Aşırı dozda çalışma durumu, kişinin motivasyonunu bozan ve vücut geliştirmeciyi sürekli bir gelişimden yoksun bırakan bir dizi belirtiyi kapsar – gerileme, en sık rastlanılan durumdur. Buna son vermeyi ve normal çalışma temposuna dönülmesi gerektiğini gösteren eden tüm işaretlere rağmen, buna devam edilir.

Kaslarda aşırı miktarda gelişme sağlamak için uğraşırken, dinlenmenin de en az yoğun çalışmak kadar kaslar için zorunlu olduğunun farkında olmadan kişi, vücudunu sınırlarına kadar zorlar. Kasları dinlendirmekteki eksiklik, aşırı dozda çalışma durumuna yol açar.

Aşırı dozda çalışmanın belirtileri şöyle olabilir:

• Fiziksel: Yüksek nabız sayısı ile uyanmak, sabah saatlerinde yüksek kan basıncı, artan eklem ve kas ağrıları, baş ağrıları ve titremeler, bitkinlik, halsizlik, uykusuzluk, iştah kaybı/azalması, yaralanma, hastalanma, kronik yorgunluk, doyumsuz susuzluk veya su kaybı, soğuk algınlığına duyarlılık, sürekli küçük enfeksiyonlar ve içsalgı, bağışıklık ve merkezi sinir sistemlerinde fonksiyon değişiklikleri
• Psikolojik: Artan kayıtsızlık sinirlilik, ruh hali ve uyku bozuklukları, depresyon, endişe, konsantrasyonda azalma, iştahsızlık

Aşırı dozda çalışmayı önlemenin yolları şunlardır:
• Belirgin kortizol salınımına neden olacak miktarda protein tüketimini azaltmak için, idman sürelerini 45 dakika ile sınırlandırmak ya da daha da azaltmak
• Yeterli süre boyunca dinlenmek ve uyumak
• Başlangıçta aşırı şekilde çalışmak yerine, çalışma yoğunluğunu, belli bir süre içerisinde aşamalı olarak artırmak
• Çalışma şevkinin azalmasını önlemek ve daha da önemlisi aşırı dozda çalışmanın başlangıç safhalarını dengelemek için, zaman zaman çalışmaya ara vermek
• Vücut geliştirmecinin daimi dostu protein ve gerekli vitamin ve minerallerle desteklenmiş şekilde beslenmek. Yetersiz beslenme durumunda vücut, herhangi bir idman uyarıcısı karşısında kolayca çökecektir.

bodyci-siluet

9: İlave Tamamlayıcı Ürünler Kullanın

Kas geliştirme için dokuzuncu adım: Vücut geliştirmecinin diyeti (tüm besinleri kapsar), kişinin idman programının temelini oluşturur. Birçok kişi, programlarını ilave ürünler ekleyerek geliştirir. Tamamlayıcı ürünler, adı üzerinde olduğu gibi, diyetinin temelini oluşturmamalı, tersine desteklemelidir. Ama bu ifade, tamamlayıcı ürünlerin önemsiz olduğu anlamına gelmemelidir, aksine önemlidirler.

Çeşitli tamamlayıcı ürünler, içerdikleri önemli besinler ve diğer anabolik (yapıcı metabolizma) bileşenler nedeniyle, uygun ve konsantre birimlerdir. Marketler çok çeşitli türde tamamlayıcı ürünü içerdiğinden ve besin endüstrisi günden güne geliştiğinden, bu noktada önemli olan, tüketicinin ihtiyacıdır. Burada altı çizilen, tamamlayıcı ürünün yararıdır – müşteri, tekrar almak için gelmeye devam etmektedir, çünkü elde ettiği sonuçtan memnundur.

Yani tamamlayıcı ürünler işe yaramaktadır ve vücut geliştirme rejiminin bir parçası olmalıdır. Ancak; hani ürün işe yarar ve hangisi yaramaz? Bu durumda belki de en iyi yol, uygun olanı bulana kadar denemektir. En çok kullanılan tamamlayıcı ürünlerden bazıları, şunları içermektedir:

Kesilmiş Süt Suyu Proteini (Whey): Bence, mevcut ürünler içerisinde en iyisidir. Doğru kullanıldığı takdirde, atıl duran diğer proteinlerin de (yiyecek ve tamamlayıcı ürünlerdeki) işe yaramasını sağlar.
Multi-Vitaminler/Mineraller: İyi bir multi-vitamin/mineral ürünü, herhangi bir besin eksiğini gidermek için, adeta bir sigorta poliçesi gibi işlev görebilir. Eğer kişide belli bir besin eksiği varsa (mesela B vitaminlerinden birisi), vücut fonksiyonlarından bir kısmı uygun bir şekilde çalışmayabilir.
Kreatin: Kreatin monohidrat, vücut geliştirme dünyasını 1992’den beri bir fırtına gibi sardı. Kreatin, enerji üretimine yardımcı olur ve sonuç olarak daha yoğun bir idman yapılmasını sağlar. Ayrıca, kas hücrelerini su ile süper doygun bir hale getirir ve bu da kas liflerinin daha da büyümesine ve güçlenmesine yol açar. Kreatin, doğal olarak vücudumuzda da üretilen bir bileşendir (böbrek, karaciğer ve pankreasta) ve kaslara girdikten sonra kreatin fosfata dönüşür.
o Kreatin fosfat, ana enerji molekülümüz olan ATP üretimine yardımcı olur. Vücut geliştirmeciler, kreatinin bu etkileri ile yakından ilgilenirler ve dolayısıyla kreatin, artık birçok atletin diyetinin ana unsurlarından biri olmuştur.
L-Glutamine: Kasların içerisindeki serbest amino aistlerin yaklaşık olarak %60’ı L-Glutamine’dir. Dolayısıyla L-Glutamine, protein metabolizmasında çok önemli bir rol oynar. Diğer dokular da L-Glutamine’e gereksinim duyar ve gerekli miktarı karşılayamadıklarında, kaslara müdahale edeceklerdir. Bu nedenle, kasların sürekli olarak doyurulması ve onarılması için, L-Glutamine takviyesi yapmak çok önemlidir.

10: Bilgi Edinin

Kas geliştirme için onuncu adım: Vücut geliştirmede başarıya ulaşmak, sürekli bir öğrenme ve deneme süreci içerir. Bunun gibi bir makaleyi okumak, Bodytr.com gibi siteleri incelemek, arzu eden vücut geliştirmecinin, fiziksel gelişim çalışmalarında ihtiyaç duydukları bilgi ile donanmasını sağlar. Kitaplar, videolar ve uzman tavsiyeleri de bu amaç için yardımcı olur.

Vücut geliştirmenin temel esaslarını öğrenmeden, teknikler ve diyet prensipleri konusunda bilgi edinip tecrübe kazanmadan yoluna devam etmek isteyenler, başlangıç aşamasının ötesine geçemezler. Dahası, yeni bilimsel gelişmelerden ve vücut geliştirme dünyasında neler olup bittiğinden haberdar olmak, kişinin kendi genetik limitlerinin ötesine geçmesine ve fiziklerini daha iyi bir hale dönüştürmesine yardım olur.
Güncel bilgileri edinmek için:

• En yeni araştırma sonuçlarını okuyun
• Bodytr.com’u okuyun
• Üst düzeyde bilgi sahibi olan uzmanlarla konuşun
• Vücut geliştirme ve form sporları kitaplarını okuyun

vucut-gelistirme-yanlis-bilgilenmeyin

Son Söz
Birçok vücut geliştirmeci, arzu ettiklerinin de ötesine ulaşmak için, zamanlarının önemli bir bölümünü, bazı sırları keşfetmek için harcarlar. Vücut geliştirmede sır yoktur.

Denenmiş, test edilmiş ve işe yaradığı görülmüş temel önkoşullar; aşamalı dayanıklılık idmanı yapmak, protein takviyesi yapmak, düzenli uyumak, olumlu davranış biçimi geliştirmek, gerilimi kontrol etmek, aerobik idmanı yapmak, yağ takviyesi yapmak, aşırı dozda çalışmadan kaçınmak, tamamlayıcı ürünleri kontrollü olarak kullanmak ve her vücut geliştirmecinin öğrenmek zorunda olduğu önemli gerçekleri öğrenmek için bilgilenmeye istekli olmak.

İlgili Yazılar:
Kas Geliştirmeyi Önleyen 10 Etken !
Kas Güçlendirmek İçin En İyi Yol
Kas Gelişimi Nasıl Olur ?

Vücut geliştirme hakkındaki bu yazı, ilk olarak Sağlık Şifa sitesinde yayınlanmış ve ardından onlarca siteye dağılarak bir nevi anonimleşmiştir. Biz Bodytr.com olarak bu güzel yazıyı burada yayınlamak için Sağlık Şifa sitesiyle irtibata geçmeye çalıştık ancak sitenin iletişim yöntemi sunmaması sebebiyle bunu başaramadık. Çevirmene de bu sebepten dolayı ulaşamadık. Yazının gerçek kaynaklarını ve çevirmenini bulduğumuzda onların rızasını almış olarak bu yazıyı yayınlamaya devam edeceğiz. Yazının orijinal adresi şurasıdır: http://www.sagliksifa.com/66-Vucut-Gelistirmecinin-Bilmesi-Gereken-10-Gercek.html ve yazının sonunda çevirmen olarak şu ifade yer almaktadır: Jesse / SaglikSifa.com

70 Yorum

  1. Alchemistt Alchemistt 30 Mayıs 2009

    Merhaba,

    Protein ile ilgili kısmı okudum yazınızın, sonda listelediğiniz şekilde beslenmek zor (şartlarım dahilinde), acaba protein kapsülleri/takviye ilaçları almak sakıncalı mı? (birde enkaz biriyim, protein almak için erken mi?)

  2. İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) Yazar | 30 Mayıs 2009

    Evet, bilgi vermek için koyduğum bu yazıdaki beslenme listesinin bu ülke şartları için çok uygun olmadığı bir gerçek. Listedeki protein tozu eklemesine hiç girmiyorum o zaten ele alınması gereken bambaşka bir konu. Yazıda verilen listeyi spora yeni başlayan birisi için ben “ağır” buluyorum, çok miktarda protein içeriyor. Böyle bir beslenme kas gelişimini hızlandırabilir ama fazla protein alımı hakkında çeşitli tartışmalar var. Onun için bu listeyi pek takmayın ama doğal yolla da proteininizi almaya çalışın. Kırmızı et pahalı, beyaz et doğallığını önemli oranda yitirmiş durumda o halde 3 tarafı denizlerle çevrili, Allah’ın bereketten yana cömert davrandığı bir yarımada olarak deniz balıklaını daha çok tüketelim. Bunların fiyatı çok uygun olabiliyor, elbette kilosu 100 lira olan da var, 3 lira olan da.

    Protein tozu ve benzeri takviyeler hakkında şunu söyleyebilirim: yeni başlayan birinin kesinlikle kullanmasına gerek yok. Ben buna inanıyorum. Dediğim gibi bunlar gelişimi hızlandırabilir ama hiç gerek yok zaten yeni başlayan biri hızla gelişecektir.

    • Nejdet Turan Nejdet Turan 10 Ekim 2010

      Tesekkurler,mukemmel bir yazi.Elinize saglik.

  3. Alchemistt Alchemistt 30 Mayıs 2009

    Merhaba,

    Teşekkürler cevap için Editör, ben protein işini erteliyorum en azından enkazlıktan çıkana kadar 🙂

    Bu site harika, umarım yazıların devamı gelir (bu arada esnetme ile ilgili linkler eklemişsiniz, çok güzel olmuş squat ile olanlarıda bekliyoruz)

  4. İlşad ÖZKAN İlşad ÖZKAN 31 Mayıs 2009

    Alchemistt sizin isteğinizi dikkate alarak Türkçe yazılmış en iyi squat yazısını hazırlama işini siteyle ilgili önceliklerim arasına aldım. Protein konusunda doğal protein kaynakları işinizi rahatlıkla görecektir hiç merak etmeyin, önemli olan sizin egzersiz yapmanız ve düzgün beslenmeniz. Çok pahalı şeyler yiyerek iyi kas yapılsaydı ensesi kalınların hepsi mükemmel bir vücuda sahip olurdu 🙂

    Bu arada sen bir enkazsın programına koşu ve barfikste eklenecek, onlara da hazırlansanız iyi olur 🙂

    • mehmet mehmet 29 Aralık 2009

      yararlı bilgiler için teşekkürler.

  5. Abdullah Abdullah 17 Nisan 2010

    Sitede paylaşmış olduğunuz yararlı bilgilerden dolayı teşekkür eder, çalışmalarınızın devamını temenni ediyoruz…

  6. kemal kendir kemal kendir 15 Ekim 2010

    Yazınızın geneli doğru bilgiler içeriyor, yararlı, ancak 3. madde uyku bölümü 2. paragrafın sonunda kas yıkımıyla glikojen oluşturulması için (glikojenesis) terimini kullanmışsınız. Bu yanlış, doğrusu “glikoneojenezis”tir. glikojenesis ise glukozdan normal yol ile glikojen oluşturulmasıdır, kas yıkımıyla glikojen oluşturulmasının ismi ise “glikoneojenezis” tir. Lütfen düzeltiniz. İnsanlara bilgi verme amaçlı olarak yazdığınız bu tür yazılarda, eğer bir hekim değilseniz, en azından bir hekime danışınız. Bu şekilde insanları yanlış bilgilendirmemiş olursunuz. Saygılarımla.

    • Kemal bey merhaba,
      Uyarınız için teşekkürler, gerekli düzeltmeyi yaptım (bu arada bu ve diğer “editör yazıları” şahsıma ait değildir, bilginize).

      Daha kapsamlı paylaşımlar yapmak isterseniz sitemizin kapıları açıktır. Arzu ederseniz de bazı yazılarımızı size seve seve danışırız. Eleştirileriniz kadar -hatta daha çok olarak- desteklerinizi de bekliyoruz.

      Saygılarımla.

      • kemal kendir kemal kendir 29 Ekim 2010

        Tabi ki, fırsatım olduğu sürece elimden geleni yapmaya hazırım, zevk duyarım.
        Böyle yararlı bir siteye katkıda bulunmak benim için onurdur.
        Yanlış anlaşılmak istemem, amacım eleştirmek değil, yanlışı düzeltmek idi.
        sevgiler

        • “İletişim” bölümümüzden irtibata geçerseniz size detaylı bir bilgilendirme e-postsı yollayabilirim ve sitemize uygun yazılarınız olursa seve seve yayınlarız.

  7. kadir esen kadir esen 12 Aralık 2010

    Harika bir site. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

  8. tayfam tayfam 2 Nisan 2011

    kas ilaçları nasıl gelir acaba 😕

  9. Alper Alper 6 Nisan 2011

    Hocam , stres ve gerilim konusunda ne kadar rahat olmaya calissam da basaramiyorum. Surekli is yogunlugu stres endise derken bahsettiginiz kortizol hormonu seviyesinin yukselmesine bagli olarak katabolik durumda omrumuzu geciriyoruz. Bunu oneleyebilmek icin bazi vitamin destekleri arastirdim ve Super Cortisol Support with Relora -NOW – ‘u buldum . Sizce bu urunun bir faydasi olur mu ? veya bizim bilemedigimiz bir yan etkisi olabilir mi? Yardimci olursaniz sevinirim .

    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) Yazar | 10 Kasım 2011

      Alper merhaba,
      Senin yorumunu da atlamışım zamanında, kusura bakma, şimdi farkettim ve cevap veriyorum.

      Stres ve gerilim fizyolojik olmaktan çok psikolojiktir kanaatindeyim, elbette fiziksel olarak sağlıklı olmak stressiz ve gerilimsiz olmak için gereklidir ama yeterli değildir.

      Bir uzmanla görüşme şansın oldu mu? Onun dışında, bahsettiğin desteği özel olarak incelememekle birlikte doğrudan faydası olacağını sanmıyorum, bence stres ve gerilim sorununu çözmeye çalış ve mümkünse bu konuda profesyonel destek al. Yan etki konusunda ise rahat ol, bu tip ürünlerde kolay kolay yan etki bulamazsın. Yine de ürün bilgilerini dikkatlice okumayı sakın unutma.

  10. ahmet ahmet 13 Ekim 2011

    ben daha önce 7 ay kadar vucüt geliştirme sporu yaptım ve çok güzel sonuçlar aldım. Daha sonra sporu bırkmak zorunda kaldım ve 15 gün gibi kısa süre içerisinde vücudumda hiç kas kalmadı bunun nedenini neye bağlıyorsunuz

    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) Yazar | 10 Kasım 2011

      Takdiriilahi diyelim Ahmetciğim 🙂

      Şaka bir yana, 15 gün içerisinde bahsettiğin şekilde bir kas kaybı olmaz, oluyorsa tıbbi bir sorunun veya aşırı yıkıcı bir 15 gün geçirme var demektir.

  11. resuk resuk 1 Kasım 2011

    merhabalar.yazınızı okudum çok yararlı buldun ilginizden dolayı teşekkür ediyorum.benimbi sorum olacak size eğer cevap verebilirseniz memnun olurum.eskiden beri belirl aralıklarla vücut geliştirme çabası içersindeyim.ne kadar dikkat ettiysemde çok yavaş kilo alorum.bizi çalıştıran hocaMIz ve birkaç kişi kreain kullanmamı tavsiye ediyor fakat ben uzmanından bilgi almadan böle bi takviyeyi doğru bulmadım.sizin fikriniz nedir.eğer gerçekten kullanmam gerekirse marka ve temin erme konusunda bana bilgi verirseniz sevinirim.şimdiden teşekkür ederim size

  12. sinan sinan 19 Kasım 2011

    selamünaleyküm. Ben bu siteyi yeni buldum.yeni başlayan ve profosyonel sporcular için merak edilen konuların hepsi var gerçekten çok faydalı bilgiler var.bodytr.com hazırlayan bilgileri bizlere ulaştıran arkadaşlara çok teşekkürler.

  13. yalçın yalçın 20 Kasım 2011

    ben 14 yaşındayım ağırlık çalışma salonuna gidiyorum fakat 14 yaşında spora gitmek sağlıklı olmaz diye duydum sizden ricam ağırlık çalışma sporu kaç yaşında başlamalı

    • Aile denetiminde ve bilinçli olduktan sonra vücut ağırlığıyla yapılan hareketlere daha erken başlanabilir, ki zaten pek çok spor kursunda yapılan budur. Onun dışında, halter sporu düşünülmüyorsa yani ciddi hedefler yoksa fakat sağlıklı yaşam amacıyla çok ağırlık kaldırılacaksa 16 yaşı emin bir yaş diyebilirim genel olarak.

  14. meraklı meraklı 11 Ocak 2012

    merhaba..ben 18 yaşındayım ve çok zayıf ve inceyim boyum tam aksine 1.80 pantolonlarım çok dar beden çünkü inceciğim uyluk ve bacak kemiklerimde çok ince..ve  ayrıca iki göğüsarası mesafem çok dar ..ve boyuma göre kafam da küçük görünüyor..kilo almaya çalışıyorum ama yetersiz…bu sorunları nasıl çözebilirim…fitness enine genişlememe yardımcı olurmu acaba.?teşekkürler…

  15. yavuzhan yavuzhan 19 Ocak 2012

    ben daha yeni fitness başladım başlıyalı 2 gün oldu omuz bölümümde ağrıma var nedeni??

  16. Semih Semih 2 Mart 2012

    2 haftadir dumbellarla calisiyorum. Kol,omuz ve gogus calisiyorum. Bir gun calisip bir gun ara veriyorum.Ayni zaman da protein agirlikli besleniyorum. P6 extereme kullaniyorum (heem istahimi kesti hem de daha hizli sisiriyor.) Yaklasik 7 kilo fazlam var ancak dizimde meniskus oldugu icin yuruyemiyorum bile. Bu sekilde kilo vermem mumkun mu? ( yediklerime dikkat ediorum) bu calisma temposuyla ne kadar zamanda sekillenmeye baslarim??? iki calismada bir agirliklari artiriyorum.. Tskurler

  17. Mehmet Mehmet 5 Mart 2012

    ben 16 yaşındayım 62 kiloyum kaç kilo ağırlık kaldırmamı tavsiye edersiniz ve günde kaçar taneden kaç set teşekkürler.

    • barış barış 7 Nisan 2012

      bırakın ağırlığı felan önemli olan yürek yüreğiniz varsa kimse size dokunamaz yüreğiniz yoksa zaten kas yapsanızda işe yaramaz demek istiyorum ama bende kas geliştirmek istiyorum yüreğim var ama herkes bana bulaşıyo herkesi tek tek nası dövücem en azında kas geliştiririrsem biri bana dokunmadan önce 2 kere düşünür biraz saçma konuştum heralde nese sen bilirisin:)

  18. barış barış 7 Nisan 2012

    ben 17 yaşındayım 46 kilo 1.65 boyundayım yaşıtlarımın yarısı kadar özellikle kilo bakımından acil kilo almak istiyorum bontavi kilo aldırıcı diye bi ilaç varmış acaba gerçekten aldırıyor mu yoksa yalanmı bi türlü anlamadım lütfen yardımcı olurmusunuz intihar edicem nerdeyse psikoloji diye bişey kalmadı :S:S:S

  19. sercan sercan 23 Nisan 2012

    merhabalar İlşad bey, ben 20 yaşındayım ve 54 kiloyum,kilom yıllardır böyle hiç bir zaman 60 kiloyu görmedi desem yeridir,boyumda 1,70 civarı,kaslarım ve kemiklerim kuvvetsiz ben de bu yüzden dambıl falan aldım tabi önce sizin sen bir enkazsın yazınızı okudum,10 şınavdan sonra pert oldum diyebilirim ama son 1,5 haftadır ağırlık kaldırmanın kerametindenmidir bilmiyorum 20 şınav çekebiliyorum.Ben kuvvet kazanmak istiyorum,sigara yok alkol yok ama güçsüzüm tabi psikolojimde biraz kötü.Bana birkaç tavsiye verebilirseniz memnun olurum.Böyle bi site hazırladığınız için size minnettarım.not:protein tozu,karbonhitrad tozu kullanmak gereklimi?çünkü ben herşeyin doğal olmasının daha iyi olacağını düşünüyorum.yapalım derken yıkmayalım yani…

    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) Yazar | 26 Nisan 2012

      Sercan selam,
      Protein tozu ve karbonhidrat öğünler yerine değil de ek besin olarak kullanıldığında kaslanmanı hızlandırırlar genelde, yıkma vs yapmazlar, söz konusu değil bu. Elbette imkânların uygunsa doğal beslen.

      Yapman gereken tek şey sporuna düzenli olarak devam etmen ve mümkünse bir sor salonunun da imkanlarından yararlanman, birkaç ay sonra. Gerisini nasıl gelmiş sen bile anlamazsın, yeter ki iraden olsun, sabrın ve sebatın olsun. Foruma da beklerim 🙂

  20. bahadır bahadır 7 Mayıs 2012

    yukarıdaki bazı gıdaları temin edemiyorum ve o yüzden şu programı 1 ay boyunca kullandım. sabah:mısır gevreği öğle: 1 kase az yağlı ve az tuzlu pilav + 2 köfte + 2 dilim ekmek + bir bardak süt. akşam: 1 kase aynı pilavdan + 2 köfte + 1 bardak süt + 2 dilim ekmek bu program aslında kas geliştirmemde gözle görülür etki sağladı. sizce programım sağlıklımı ve yeterlimi??

    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) Yazar | 12 Mayıs 2012

      Valla fast-food gıdalara kıyasla sağlıklı ama hani ince eleyelim dersen, çoğu mısır gevreğinde GDO’lu mısır kullanılıyor ve bazılarına göre bunlar sağlığa zararlıymış. Beslenmenden verim alıyorsan, daha iyisini sağlayana kadar bu ve benzerine devam edebilirsin.

  21. lokman lokman 4 Temmuz 2012

    herşeyi okudum ben yeni başlayacağım ve yazdıklarınızı deniyeceyim

  22. Emre Emre 6 Eylül 2012

    Ben 17 yaşındayım. 1.74 boyum ve 73 kiloyum. Genel olarak düzgün bir vücut yapım var ama yağlı bir vücuda sahibim.Bundaki en önemli etmen de daha yaklaşık 6-7 ay önce 10 kilo daha fazlaydım.Kilolarımdan önemli ölçüde kurtuldum fakat o normal vücut standartlarına ulaşamadım.Vücut yapmaya kesin bir şekilde kararlıyım.Okulumda gerekli techizatlara sahip bir salonumuz var fakat hocamız yok.Uzun lafın kısası ben hem yağlarımı yakıp hem de vücut yapabilir miyim?Yani vücut yapmak için yağsız bir vücut mu gerekli ? Şimdiden ilginize teşekkürler.

    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) Yazar | 14 Eylül 2012

      Yapman gereken şey spora devam etmek. Vücut yağlı olur, uzun zaman spora devam edersen yağ oranın düşer. Yağsız bir vücut gerekli değildir, belirli bir yüzdeden fazla vücut yağı gereksiz ve hatta zararlı olabilmektedir o kadar.

  23. deniz tekin deniz tekin 12 Eylül 2012

    17 yaşındayım   Dambıl’larla yanlış ve bilinçsizce çalışmadan dolayı arka kürek kemiklerinde cıkma oldu bu durumdan şikayetciyim herhangi bir ağrı yapmıyor fakat şekil bozuklugu yapıyor body hakkında bilgisi olan yardımcı olabilirmi?

  24. Fquee Fquee 19 Eylül 2012

    ben suanda 56 57 kiloyum ama ne artıyor ne azalıyor. kac senedir kilo almayı deniyorum bir türlü olmuyor. ben sizin yaptığınız kadar düzenli yemiyorum ama sizin yazdıgınız etler, süt, gibi seylerı hergün tüketiyorum. ama bir türlü kilo alamıyorum sabah, öğlen, aksam, ve gece yatmadan hergün süt içiyorum ama yine kilom aynı. kas konusuna gelirsem günde 80-100 arası genellikle aksam şınav çekiyorum ama daha da kilom aynı ve o çektiğim şinavlarda sadece göğüs kaslarıma fayda yaptı sizce nabıyım şinav yararlımı her yerime yoksa spor salonunamı gidiyim ?

  25. semih semih 30 Eylül 2012

    ilşad nasılsın çok güzel yazıolmuş ben nereye yazacam

  26. reb0rn42 reb0rn42 5 Ekim 2012

    iyi günler siteniz bşr harşka öncelikle verdiğiniz bilgiler için tşk ederim. ben soru şu ben vüut geliştirme ilaçlarından kullanmak istiyorum ama görüntü itibariyle aşırı dereede kas yapan ve tehlikeli ilaçlar değil tabiki bunlar. güzel bir görünüme ulaşmak ve tehlikesiz bir ilaç olarak neleri önerirsiniz ayrıca nasıl beslenmeliyim ve ilaçlar dahilinde nasıl idman yapmalıyım. ilaçları ne dozda kullanmalıyım. yaşım 19 kilom 75 ve 1.76 boyundayım şimdiden tşk ederim

  27. Cihan Cihan 9 Kasım 2012

    Merhaba,
    23 yaşındayım 66 kilo 1.80 boyundayım ve aktif bir spor salonuna yazıldım 2. gidişimde ağırlık ile başladım gögüs ve kollarda ağrılar oldu tabi başlangıç oldugu için sanırım sizce bu kilom şu an için yetersiz mi ve basit ama yararlı bir beslenme için sabah öğle ve akşam için ne önerebilirsiniz şu an başlangıç ve düzenli bir yemek programım yok

    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) Yazar | 14 Kasım 2012

      Selam,
      Ağırlık çalışmalarına tabii ki devam etmelisin. Kilon boyuna göre normal kabul edilen değerlerin altında ama bu konuda tercih tamamen senindir, sen iyi diyorsan iyidir. Ağrılar normal. Düzenli beslenebiliyorsan özel bir şeye gerek yok, proteinden zengin beslenmeye devam etmelisin, çok çeşitli ve doğal besinler tüketmelisin.

  28. Poyraz Poyraz 12 Ocak 2013

    Selamlar.. Yaklaşık 5 Ay Önce Sporu Bıraktm Askerde Vakit Bulabiliyordm Ve Kendi Oluşturduğm Bir Programı 48 Saatte Bir Uyguluyordm Yaklask 7 Ay Boyunca Çalıştım Kol Omuz Ve Bacaklarımda Gelişmeler Oldu 54 Kiloydum Uzun Çaba Sonucu Şuanda 1.87 Boy 84 Kiloyum Fakat Gögüslerimden Çok Şikayetçiyim Vücuduma Göre Çok İçerde Görünüyorlar Fiziki Yapımdanmıdır Yoksa Göğüs Kas Kütlemin Küçüklüğündenmi Bilemiyorm Çok Kötü Bir Görüntü Özellikle Göğüs Bölgesine Nasıl Yoğunlaşabilirim Bilinenlerin Aksine Daha Fazla Gelişimi İçin Neler Yapabilirim .Şuan Bir Salonda Çalışmaya Yeni Başladm Ve Bulunduğum Bölgedeki Tek Salon Bu . Eğitmen İse Bundan Destek Alıyor Ve Hiç İlgilenmiyor Sizlerin Bilgilerine İhtiyacım Var Yardımcı Olurmusunuz ?

  29. samet samet 11 Nisan 2013

    sa. ben 67 kiloyum boy 1.72  yaşım 23 … vücut geliştirmek istiyorum…bu yaştan sonra boyum uzar mı ? ve nasıl kilo alıp vucut geliştirebilirim… 10 tane şınav çekince pert oluyorum… fakat mekik 30 buluyorum… bu konuda yardımlarınızı bekliyorum…

    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) Yazar | 11 Nisan 2013

      Geliştikçe 10 şınavla pert olmamaya başlayacaksın. Derhal düzenli spora başla derim. Bu yaştan sonra boyunun uzayacağını da pek sanmıyorum ama beli olmaz.

  30. Enes Enes 17 Nisan 2013

    Slm İlşad Bey,
    Vücut geliştirme sporu her yaşta yapılabilirmi? Ben 41 yaşındayım 1.76 boyunda ve 75 kg ağırlığındayım şimdiye kadar farklı sporlar yaptım ama hiç kas çalışması yapmadım. Şimdi başlasım iyi besin takviyesi ve antremanla istediğim seviyiye gelmem mümkünmü sizce? Öyle hayaller seviyesinde değilim Denize girerken utandırmasın yeter.

    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) Yazar | 17 Nisan 2013

      Selam Enes Bey,
      Direnç egzersizleri hâlıhazırda fizik tedavide kullanılır. Direnç egzersizlerinin etkisine yönelik ileri yaşlardaki insanlar üzerinde yapılan pek çok çalışma mevcut ve elbette yaşın getirdiği handikaplara rağmen etkiler 90’lı yaşlarda bile bilimsel olarak rahatlıkla ölçülebilir seviyede oluyor. Vücut geliştirme de bir direnç egzersizleri disiplindir, tek farkı tedavi amaçlı değil, sportif amaçlı, biraz daha yüksek ağırlıklarla yapılmasıdır diyebiliriz.

      Kayıtlı olduğum spor salonunda dün yaşı en az 65 olan bir kadın sırt istasyonunda hareketler yapıyordu, bilmem anlatabildim mi? 🙂

  31. ali ali 24 Haziran 2013

    Öncelikle merhaba . Ben şunu merak ediyorum ; Ben 19 yaşındayım 52-53 kilo yum boyum 177 yani baya zayıfım 🙂 . Vücut çalışmak istiyorum ama vücut çalışınca zayıf olduğum için vücut şeklimin iyi görüneceğini düşünmüyorum bu yüzden önce kilo alıp sonra gitmek gibi bir düşüncem var ama sizce doğrumu ?

  32. mustafa mustafa 18 Ekim 2013

    ben samsunluyum yaklaşık 4 senelik güreşciyim bundan 3 sene önce kilomda boyumda gayet iyiydi fakat şuan 18 yaşındayım ve 58 kiloydum boyum ise 1,70 di yaşıtlarım benim gibi deyildi vücudum var fakat yetmiyordu yaptığım spor aldığım proteinden daha fazla olduğu için iyice çökmüştüm kas yıkımı yüzünden nerdeyse 55 kiloya yaklaşmıştım ve sporu bırakmamı söyledi doktor dünyam yıkıldı. ama dinlemedim gittim protein tozu ve kapsül aldım ve haftada 6 gün fitness idmanım var ve sürekli maçlarımı kazanıyorum türkiyeyi geziyorum şuan harika bir vücuda sahibim gayet sağlıklıyım kan değerlerimi her ay ölçtürüyorum doğal beslenecekseniz zor durumunuzun cok iyi olması lazım ben bunu tercih ettim ve mutluyum en iyi yanıda kızlar kaslı erkeklere bayılıyor istediğimle çıkıyorum boşuna stress sıkıntı yapmayın akışına bırakın gerekeni yapın sonuç mükemmel olacak 

  33. semih semih 7 Kasım 2013

    hocam merhaba.
    ben 22 yasındayım boy 1.75 kilo 77  önceden salona falan pek gtmşliğim yok  bi kaçkere hariç.ama düzgün bi vücudum olmasını istiyotum yeme içme spor dinlenme söyleyebilirmisiniz hepsini.yardımcı olursanız sevinirim hocam           

  34. Murat Sağmacılar Murat Sağmacılar 8 Aralık 2013

    Hocam öncelikle merhaba,kas yapımı için 2.5 gram kilo başına protein alınmalı
    diyorusnuz,peki bu kadar proteini hergünmü,yoksa sadece çalışmaya gidilen günler mi,alınması gerekir.Cevabınızı bekliyorum saygılar.

  35. Salih Salih 16 Nisan 2014

    S.a krds bi sorum olcak ben fitness gidiyorum kas gelisimi icin her gun ayni hareketleri yapmakmi daha faydali yoksa bir gun gogus bir gun karin gibi mi calismak daha faydali cevaplari bekliyorum…

    • Okan DOĞRAMACI Okan DOĞRAMACI 12 Temmuz 2014

      dostum hergün aynı haraketleri yaparsan. sokak tabiri olarak kulandığımı amele kası şeklinde gelişim gösterirsin ki buda kaslarını yıpratacaktır..
      1gün göğüs basıyorsan diğer gün göğüs dinlendir ayak çalış..
      kesinlikle 1gün dinlendire dinlendire çalış..
      mesela:
      Pazartesi Göğüs
      Salı: Kol
      Perşembe Ayak
      vs.. üst üste gelmediği takdirde 1günde 2 farklı bölüm bile çalışabilirsin..
      öenmli olan bölgelerin aynı gün üst üste basmaki yıpranmasın ve dengeli gelişme göstersin.

  36. murat can murat can 19 Nisan 2014

    S.a hocam ben 1.83 boy ve 82 kiloyum vucudumu goren hayran kalıyor kacyıldır spor yapiyorsun diye soruyorlar. Hocam benim tek sıkıntım gogus kaslarimin fasla gelismemesi kollarim 43 cm omuzum oldulca genis ve yuksek ideal ama gogus cok az bunlari buyutmek icin ne yapmam gerekir sizce tavsiye edebileceginiz bir urun varmi

  37. nafiz nafiz 15 Haziran 2014

    Merhaba
    20 yasında 187 boyunda 84 kiloyum daha once spor yapmadıgım icin göbek var.
    1 hafta once spora basladım sizce yardımcı madde almama gerek var mı?

  38. musa musa 20 Temmuz 2014

    sa hocam sorum şu olacak ben 2 gün ant. yapıp 1 gün dinleniyorum yaşım 17 kilom 50 ve boyum 1.60 sizce gelişim olur mu kollarım vücudum ince yardımcı olursanız sevinirim

      • musa musa 21 Temmuz 2014

        hm anladım hocam 1 gün her tarafımı çalıştırayım 2 gün dinlenme şeklinde mi gideyim. peki böyle daha iyimi gelişim olur size zahmet olmassa bana bir liste yaparmısınız hangi gün neler yapabilirim teşekür ederim.

  39. Mehmet Mehmet 28 Temmuz 2014

    s.a hocam saygılar;
    Hocam, ben biraz erken gelişmiş sayılırım.orta okulda 6-7-8 çok ıyı hatırlarım bizim yaşlarda ve benden 2-3 yaş buyuk benı bılekte ve gureste devırebılen kımse yoktu.suanda 17 yasındayım ve vucudumda acayip bir şekilde gerieleme olmus.su durumda 13-14 yasındakı bı çocuk bıle atıyor bılekte.Kollarım hafıf geliştirdim yani yapı var geliştirilmeye hazır ama gene gucum yetmıyor.Bunun sebebı sızce ne olabılır.Kollarıma ve vucuduma guc veremıorum.yardımcı olabılırsenız çok makbule geçer isterseniz mail adresimden daha rahat konusabılırız hocam.
    saygılar

    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) Yazar | 1 Ağustos 2014

      Selam Mehmet, gelişim kalıtımsal özellikler yanı sıra çevresel faktörlerle (beslenme vs) ilişkilidir. Düzenli spora başlaman ve özellikle omuz, kol ve sırt çalışman yardımcı olacaktır sana. Mail ile vs yardımcı olamıyorum. Başarılar.

  40. Yusuf Yusuf 2 Ekim 2014

    S.a ben 180 boy ve 74 kiloyum hafif göbekliyim eğer vücut geliştirmeye başlarsam ne kadar sürede iyi bir vücuda sahip olurum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir