İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sen Bir Enkazsın!

2025 yılı yeniden yayınlama notu: Aşağıdaki okuyacağınız yazı, sitemizin 10 yıllık aradan sonra yeniden açılması sonucu yayınlanmıştır. İlk yayın tarihi 2009’dur. Bu yazı, yazıldığı dönemdeki güncel olay, kişi, kurum, fiyat, ürün veya o döneme has bilgilere atıflar içeriyor olabilir. Yazıyı okurken aradaki zaman farkını göz önünde bulundurunuz ve gereken yerlerde bilgilerin geçerliğini kontrol ediniz.


Sen Bir Enkazsın Hareketi

Yazan: İlşad Özkan

Sen bir enkazsın, paslı, çürük dökük bir enkazsın. İster aklına bir gemi enkazı getir, ister bir bina enkazı getir, ne getirdiğin umurumda değil. Tek bildiğim senin bir insan enkazı olduğun.

Sen bir enkazsın ve sadece solucanlarla güç yarıştırabilirsin, yine de kazanacağından emin değilim. Sen bir enkazsın, ne 100 metre depar atabilir ne de 3 kilometre koşuyu tamamlayabilirsin. Sen 500 metre bile koşamayacak, koşmaya kalkarsa ciğerleri patlayacakmış gibi olacak çürük birisin. Ne şınav ne barfiks ne de başka bir hareketi yapamazsın. Sen bir enkazsın ve yakında bir işe yaramayan az miktardaki kasların gibi kemiklerin bile çürüyebilir. Hem de daha yaşarken!

Sen bir enkazsın ve arabasız gittiğin her market alışverişinde çok az şey almaya mecbursun, çünkü zayıf kolların çok çabuk yorulur, tabi o poşetleri kaldırabilirsen. Sen bir enkazsın ve eğer evlenirsen eşini kucağına alıp o pek beğendiğin filmlerdeki gibi kucağında taşıyamazsın. Bunu yapmaya kalkarsan komedi programlarında gösterilen videolardaki enkaz dostların gibi, düşersin. Ben zaten bir bayanım ve bunu dert etmeme gerek yok diyorsan şunu bil ki yarın bir çocuğun olduğunda onu doğru düzgün taşıyamayacak, hemen yorulacaksın. Çünkü sen bir enkazsın ! Sen güçten kuvvetten düşmüş, sana verilen vücuda ihanet etmiş bir enkazsın. Eğer enkaz olduğunu kabul etmiyorsan buradan git ve kendini kandırmaya devam et, eğer enkaz olduğunu biliyorsan senin için bir şeyler yapabilirim.

Aylardır, ne ayları, yıllardır doğru düzgün hareket etmemiş ve işleyen vücudunu enkaza çevirmişsin. Seninle işimiz var…

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.

Bu sayfada, yukarıda ve aşağıda yazanlar işaretten de anlayacağınız gibi tescillendi. Bunun sebebi saçma sapan yerlere taşınarak, yazının arkasında duramayacak insanlar tarafından kullanılmaması ve de tanıtım sayfamda yazan öteki şeylerdir. Bu sayfa her büyük her güncellemeden sonra yeniden tescilleneceğinden, şu ana kadar hazırladığım en masraflı site sayfası olacağa benziyor.

Bu yazıdaki telif haklarıyla korunan görseller: ArtWerk, BitHead, jcoterhals, The Doctr, auro, nuanc, practicalowl, peixes loucos, Paulo Brandão, .chourmo. ve Jan Tik Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

Sen Bir Enkazsın Programının Hikayesi

Evet sevgili dostlar, enkaz edebiyatı yapmaya yeni başladım ama yukarıdaki kısım ilk olmayacak. Askerden geldiğimden beri bir türlü istediğim şekilde antrenmanlarımı yapamıyorum. Askerliğin bittiği ilk zamanlar evde spor, sahilde ya da arazide koşu yaptığım günler oldu. Hatta bir aralık değerli bir antrenörün salonuna gitmeye başladıysamda düzensiz yaşayışım yüzünden şehir değiştiriyor ve bunu devam ettiremiyordum. Salonlardan vazgeçtim.

Zaman ilerledikçe hayatım istediğim gibi düzene girmedi ve ben artık evde ya da dışarıda spor yapmayı kestim. Hatta bununla da kalmadım, düzensiz bir beslenme ve uyku alışkanlığı edindim. Sigara ve alkol kullanmasam da (sigarayı 2 kere bıraktım bir daha da içmeye niyetim yok) sağlıklı yaşam ilkelerine uymayan davranışlarım oldu. Kısacası varolan performansımı dibe vurdurmak, dayanıklılık ve gücümü tüketmek pek uzun sürmedi. Aylar birbirini ardına geldikçe varolan kaslarımı da kaybettiğimi gözlemledim.

Tüm bunlardan sonra bir gerçeğin farkına vardım BEN BİR ENKAZIM !

Neden “Enkaz”

Bu lafı nereden bulduğumu merak edebilirsiniz. Aslında bu lafı bulan ben değilim, bu lafı askerde kullanırlardı, kimbilir kaç zamandır tertipten tertibe intikal ederek bizlere de ulaştı.

Bu lafı ilk kez usta birliğine gittiğimde spor yaparken duydum, üst devre askerlerden biri benim kolaylıkla çok sayıda şınav, barfiks ve mekik çekebildiğimi görünce “iyi bari bu enkaz değilmiş” demişti. Enkaz lafı bir alaydır. Bu lafla sağlık sorunu olmadığı halde atletik performans gösteremeyen askerleri kastederlerdi. İlk zamanlar kullanmadığım bu lafı ben de zaman geçtikçe samimi olduğum ve söylediklerimden alınmayacak bazı arkadaşlarıma takılmak için kullandım.

Enkaz ne demektir?

Enkaz; yıkıntı, döküntü, çöküntü anlamlarına gelen Arapça kökenli bir kelime. Bu lafı kullanan herkes farkında mıydı bilmiyorum ama bu lafta gizli olan anlam “aslında var olanı yıkmak”tır. Ben hayatımda kimseyi atletik performansı düşük olduğu için küçük görmedim ve alay etmedim, çünkü bu asla doğru bir davranış değildir. Yani herkesin bir genetiği vardır ve herkesin farklı çeşitte ve seviyelerde atletik performansı olur. Atletik performansın düşük olması bir suç olamaz. Öyle olsaydı şampiyon atletlerin herkesle dalga geçebilmesi gerekirdi.

Sağlık sorununuz varsa ve bu sebepten atletik performansınız düşükse ya da kilo problemi yaşıyorsanız siz bir enkaz değilsiniz ve kimsede olduğunuzu iddia edemez.

Kimler Enkazdır?

Enkaz olanların tanımını yapayım; geçerli hiçbir nedeniniz olmamasına rağmen vücudunuzu, kuvvetinizi düşürüyorsanız siz bir enkazsınız. Örneğin genetik olarak bazı şeyleri yapabilecek yeterlilikte olmanıza rağmen otura otura kendinizi bir sıska ya da hafiften bir şişko yaptıysanız, siz bir enkazsınız.

İlk Ekip Nasıl Bir Araya Geldi?

İstediğim antrenmanları yapabileceğim, istediğim programlara uyabileceğim yaşantıya kavuşana kadar kös kös oturarak mahvettiğim vücudumu biraz olsun toparlamak istedim. Bunun için ekşi duyuru adında bir siteye şu ilanı vererek bana eşlik edecek arkadaşlara ulaştım.

Şimdi bizler, bizim durumumuzda olanlara da umut vermek, mümkünse aramıza katmak için Sen Bir Enkazsın programını uygulayacak ve bu sayfadan bu süreci adım adım sizlerle paylaşacağız.

Yazımdaki havaya ve üsluba anlayış göstermenizi umuyorum, programın adına yakışacak bir üslup bu bence. Bu program elbette sanal olarak idare edildiği için kişiye özel değildir ve azami yarar amaçlanmamıştır. Genel geçer bilgilerle, herkesin minimum risk alarak uygulayabilmesini amaçladım. Programı uygulamaya başlamadan önce lütfen sitemizin gizlilik ve uyarılar bölümünü okuyunuz.

Sen Bir Enkazsın!

DİKKAT! Eğer antrenman günlerinden herhangi birindeki hedeflere ulaşamazsanız, o günü başarılı bir şekilde tamamlayamazsanız bir sonraki güne geçmeyin. Bir-iki gün ara verin ve YAPAMADIĞINIZ GÜNÜ TEKRAR YAPIN ta ki başarana kadar. Herhangi bir antrenman gününü başarmadan sonraki güne geçmeyin.

Antrenman Programı Gün 1

Bir enkaz olduğun için belki uygun bir saatte kalkmadın, öğleden sonra hatta belki de akşama doğru kalktın. Bunu düzelteceksin.

Muhtemelen günün ilk yemeğini sabahın erken saatlerinde de yemedin, yediysen bile bu ya yeterince iyi olmayan, iştahsızca mıy mıy yediğin bir öğündü ya da sağlıksız gıdaları lüplettiğin oburca bir tıkınmaydı. Bunu da düzelteceksin.

Bugün şanslı günündesin enkaz çünkü seni fazla yormayacağım, bugünün egzersizi şu şekilde olacak:
İlk olarak ısınacaksın enkaz. Isınmadan kastım vücut sıcaklığını arttırman, tabi bunu kendini şömineye atarak yapmayacaksın, ya hafif tempo koşacak ve birazcık terleyeceksin, ya yerinde ip atlayacaksın o da olmadı bi 3-5 dakika yerinde koşaradım sayacaksın. Çünkü enkaza çevirdiğin o “vücudunu bir muma benzetebiliriz, eğer +1 derece ısınmışsan, hareket kabiliyetin artar” (Şahin İnal hocama teşekkürler, bu güzel benzetmeyi ilk ondan duymuştum.)

İkinci adımımız kaslarımızı gerdirmek olacak. Bunu sana ilerleyen günlerde detaylıca öğreteceğim ama sen şimdi sağı solu araştır ve tepeden tırnağa vücudunu gerdir. Egzersiz öncesi gerdirmelerin, gerdirme başına 10-15 saniye olsun, boyun bölgesi için 5 saniye yeterli. Boynunu, omuzlarını, kollarını, göğsünü ve bacaklarını gerdir. Kollarına ve göğsüne özel bir önem ver çünkü birazdan yeri öperken kalkmak isteyeceksin ve o zaman bu kaslarına ihtiyacın olacak !

Sana gerdir diyorum enkaz, esnetme yapma, esnetme farklı bir şeydir. Esnetme gerdirip bırakmaktır, gerdirme ise gerdirip biraz bekletmektir.

Önce şınav nedir, nasıl çekilir öğren. Şimdi şınav vaziyeti al enkaz ve ağır ağır 10 tane çek. Sakın kolayca kurtulmak için hızlanma, şınav çekerken çalışan bütün kaslarını hissetmeni istiyorum.

Ayağa kalk ve elini kolunu oynat biraz, kan dolaşımı istiyorum. Eminim vücudun şu an ne olduğunu anlamak istiyordur. Set aralarında (Set ve tekrar ne demektir bilmiyorsan buraya bak)sadece 1 dakika yani 60 saniye dinlenmeni istiyorum 1 dakikayı 1 saniye geçmeden yere yatmış ol ve 10 tane daha şınav çek.

Set aralarında dinlenirken elini kolunu oynatabilir, ağrıyan kaslarını tutup ovalayabilir eğer hiçbir yerim ağrımadı diyorsan set aralarını da gerdirme yaparak değerlendirebilirsin.

Şimdi bir 10 tane daha çek ve toplamda 30’a tamamla.

Şimdi senden istediğim çömelip kalkma (squat) hareketini 3×10 olarak yapman, yani 3 set ve 10’ar tekrardan. Ellerini ister göğsünde çapraz bağla istersen ileri doğru uzat. Çömelirken dizlerini tamamen kırmamaya dikkat et. İlerde sana mükemmel squat yapman için püf noktaları anlatacağım, bugün senden tek istediğim o enkaz bacaklarındaki kanı biraz hareketlendirmek. Squat için ne kadar ağırlık alman gerektiğini mi sordun? Cevap; Hiç! Vücut ağırlığın yeter şimdilik.

Yukarıda dizlerini kırmamakla ilgili kısmı sildim (nedenlerin detayını sana vermiyorum), dizlerini tamamen kır, ayakların dümdüz değil yanlara doğru hafif açık olacak ve dizlerini tamamen kırıp kalçanı hissedeceksin enkaz.

Çömelip kalkma hareketinden sonra, antrenman öncesi yaptığın gibi gerdirme hareketleri yap. Bu sefer gerdirmeleri %50 daha uzun süreyle yapabilirsin. Yani antrenman öncesi 15 saniye gerdirdiğin sağ omuz başını, şimdi 20 saniye gerdirebilisin.

Antrenmandan sonra tekrar yerinde sayarak tıpkı ısınma yaptığın gibi soğuma yap.

Bugünlük bu kadar, antrenmanın bitti. Bu dandik antrenman için sana beslenme püf noktaları vermemi bekleme. İlerleyen günlerde eğer hala buradaysan o püf noktalarını sana anlatırım.

Bugünlük bu kadar enkaz.

Antrenman Programı Gün 2

Hamladın demek…Sanırım bir çok yerin ağrıyor enkaz? Eminim göğsüne birazcık dokunmak sana çığlık attırmaya yeter. Şu an sana çok güldüğümden emin olabilirsin. Enkazlık derecene göre ağrıyan bölge sayın artar, eğer biraz sağlam biriysen sadece trisepsin ve göğsün ağrıyordur, bir de göğüsle omzunun birleşme yerleri.

Ne kadar enkazsan o kadar çok yerin, o kadar çok şiddetle ağrıyordur. Eğer; karnın ve sırtında ağrıyorsa sen TAM BİR ENKAZSIN !

Neyse, bugün sana acıdığım için değil , programın öyle olduğu için dinlenme veriyorum. Bugün şınav yok sana, bugün hiçbirşey yok. Senden tek istediğim eğer uzun süre hareketsiz olarak bir yerde oturuyorsan 1-2 saatte bir kalkıp 5-10 dakika hareket etmen olacak.

İyi beslen enkaz, bundan sonra sağlıklı ve iyi beslenecek, erken yatacaksın. Dinlenmek senin durumundakiler için en az egzersiz kadar önemli.

Antrenman Programı Gün 3

Bugün sana antrenman yaptırıp yaptırmamayı gerçekten çok düşündüm enkaz, sonra iyi tarafıma denk geldiğinden midir nedir bugünü de tatil yaptım. Çünkü haline bakılırsa tam bir enkaz olduğun için kasların hala ağrıyor. Hamlama dedikleri budur işte.

Yine doğru düzgün bir gün geçir, bundan sonra eskiden yaptığın ne kadar yanlış şey varsa hepsini terket.

Antrenman Programı Gün 4

İlk gün yaptığın antrenmanı aynen yapacaksın ancak bu sefer senden her sette 11 tekrar yapmanı istiyorum. Yani toplam da 33 şınav ve 33 çömelip kalkma.

Antrenman Programı Gün 5

Eğer normal biri olsaydın dünkü çerez antrenmanların için sana asla dinlenme vermezdim. Ama ne yapalım ki işe yaramaz bir enkazsın ve o dandik antrenmandan sonra bile dinlenmen gerekiyor. Yine de senden umutluyum, seninle işim bittiğinde bir günde 50-60 şınav çekip biraz koştun, biraz barfiks çektin biraz mekik çektin biraz bacak çalıştın diye ertesi gün çürümüş bir armut gibi olmayacaksın.

Şimdi mi? Çürümüş bir armuttan farkın yok, bu yüzden bugün sana spor yok, git ve dinlen.

Antrenman Programı Gün 6

Bugün yine hareket edeceksin enkaz. Pek sana göre değil biliyorum ama bu programa başlamakla bunları göze almışsın demektir, şimdi sızlanmak yok. Bugünün hareketlerini sana söylemeden önce bir nokta hakkında eksiğin olduğunu düşünüyorum, ondan bahsedeceğim.

Adım kadar eminim ısınmıyorsun ! Gerdirme yapmıyorsun ! Ayrıca bundan sonra biraz esnetme de yapacaksın. Isınma sıkıcı bir süreçtir, gerdirme ve esnetmeyse daha da sıkıcıdır. Bunlar sporun çok önemli bir parçasıdır, eğer bunları yapmazsan, sen spor yapmıyorsun demektir.

Isın, ister git koş, istersen yerinde say. İstersen boşluğu yumrukla, direk, kroşe aparkat en az 50’şer tane. Bu da seni ısıtacaktır. Biraz terleyene kadar ısın, eğer yeterince iyi olsaydın bu hareketler seni terletmeyebilirdi. Isındıktan sonra, boynunu (boynunu dairesel olarak çevirmek yerine; yukarı, aşağı, sağa ve sola gerdir bu daha sağlıklıdır.) trapezlerini, omuzlarını, göğüslerini, kollarını, belini, bacaklarını, el ve ayak bileklerini harekete hazırla.

Omuzlarını önce ileriye doğru çevirerek (ellerini beline koyup tavuk taklidi yapar gibi evet, tek farkı ileri geri değil, dairesel hareket ettirmen.) sonra geriye doğru çevirerek trapezlerini ısındırabilirsin. El bileklerini birbirine kenetleyip, bileklerini biraz hareketlendirdikten sonra bir kolunu ileriye doğru uzatıp, diğer elinle uzattığın kolunun parmaklarını tutup kendine çekerek bir gerdirme yapabilirsin. İki kolun için de bunu uyguladıktan sonra kollarını ileriye ve geriye dairesel olarak çevirebilirsin. Kollarını çevirmeye başlarken yavaşça başla ve giderek hızlan, azami hıza ulaştıktan sonra hareketi birden sonlandırmak yerine, hızlandığın gibi yavaşlat ve öyle sonlandır. Omuz başlarını gerdirmek için kolunu çenenin altından yere paralel olacak biçimde uzatarak, diğer elinle bu kolunun dirseğini gövdene doğru bastıracaksın. İki omuz başını da gerdirdikten sonra ellerini arkada kenetleyerek ona doğru eğilebilir ve göğüslerini gerdirebilirsin, yine göğsünü esnetmek için kollarınla “yaylanma” yapabilirsin, yaylanmanın zirve noktasında ayak uçlarında da yükselmen daha iyi esnetme yapmanı sağlar.

Yine gerdirme yapmak için iki kolunu da gökyüzüne doğru kaldırarak ayak parmaklarında yükselip bir süre öylece kalabilirsin. Belini ısındırmak içinse ellerinle belini tutup genişçe kıvırabilirsin, her iki yöne de kıvırman işe yarar. Bacaklarını gerdirmek istiyorsan, tek ayak üstünde dur ve havadaki bacağının dizini iki elinle tutarak gövdene doğru çek, daha sonra tuttuğun bacağı bırak ve arkaya doğru götür ve bu sefer kalçanın üstüne getir ve kendine doğru çek. İki bacak için de bunu yapabilirsin. Bu ve bunun gibi birkaç aşırı önemli zımbırtıdan sonra egzersiz hareketlerini yapmaya başlayabilirsin.

Muhtemelen ısınmak ve gerdirmek bile seni terletecektir. Neden mi? Çünkü sen bir enkazsın ve havalar çok sıcak.

Bugün yine 3×11 şınav var ve ardından 3×12 çömelme. Çömelip kalkma hareketini hızlıca yapmanı istiyorum.

Şimdi yine çok önemli bir kısımdayız, gerdirme ve soğuma. Sadece 33 şınav ve 33 çömelip kalkma (squat) yapmak için yaptığın sıkıcı ve yorucu şeyleri tekrar et. Aynı şekilde gerdir, ve daha sonra mümkünse hafif tempo koşarak değilse yine yerinde falan sayarak ısınma yapar gibi soğuma yap. Bunları yapmıyorsan paslanmak üzere geldiğin yere dön. Isınma-Gerdirme ve Esneme-Hareket-Gerdirme ve Esneme-Soğuma bundan şaşma.

Antrenman Programı Gün 7

Bugün de ne yazık ki tatil çünkü daha ilk hafta içindesin ve şanslısın ki ilk hafta adeta “dinlenme haftası”… Yine de bugün fırsatını bulursan biraz aerobik yap, istersen dışarıda istersen evde biraz koş, yeter ki biraz aerobik enerji sistemin çalışsın. Koşmaya uygun bir çevrede değilsen; evde nabız atışını ve soluk alıp vermeni hızlandıracak bir şeyler yapabilirsin. O kurum tutmuş ciğerlerini bugün biraz silkele ! Ya da sana sıkı aerobik yükleyeceğim günleri bekle, pek fark etmez ama bence kendini hazırla biraz.

Antrenman Programı Gün 8

Dün ne yaptın bilmiyorum ama bugün yine benim elimdesin enkaz. Artık bir haftayı geride bıraktığımıza göre seni biraz zorlayalım mı?

Bugün de yine ısınma-gerdirme, esneme-şınav, çömelip kalkma-gerdirme, esneme-soğuma var. Geçen günlerden farkı bugün şınavı hızlı çekeceksin. Programa başlarken ilk gün senden “yavaşça” çekmeni istediğim şınavları bu hafta “makine gibi” çekmeni istiyorum.

Tabii bugün sana bu zorlukla birlikte bir kolaylıkta veriyorum, set aralarında 30 saniye daha fazla dinlenebilirsin, yani set araları 1,5 dakikaya çıktı. Kaç tekrar mı? Tekrar sayılarında arttı, 15 oldu. Kaç set mi? 4 set, yani toplamda 4×15=60 şınav çekeceksin.

Şınav çekerken mutlaka uymanı istediğim bir kuralım var, asla yere yapışmayacaksın. Eğer şınav çekerken tükenirsen, ellerinin üstünde, şınav pozisyonunda kalmak şartıyla biraz dinlenebilirsin, ama mutlaka 15’e tamamla. Unutma, hızlı hızlı çekeceksin, çok hızlı çekmen sana hareketi yanlış yapma hakkı vermiyor, hareketi eksiksiz yapacaksın ve doğru yapacaksın.

Squat hareketini de 4×15 şeklinde yapacaksın ve set araları 1 dakika.

Sen Bir Şampiyonsun

Seninle dalga geçmiyorum, sen gerçekten bir şampiyonsun. Sen:
Enkazlık şampiyonusun,
Bu programı bırakmayı düşündüğün için; yarım yamalak işler şampiyonusun,
Dünyanın en kolay programlarından birine başlamana rağmen programı uygulamadığın için tembellik şampiyonusun.
Başka şampiyonluklarından da bahsedeceğim… Şimdi senden tek istediğim mızmızlanmadan ve bahaneler üretmeden şu basit programı uygulaman.

Ben Lambanın Ciniyim(!)

Evet enkaz, ben lambanın ciniyim ve seni çok kısa zamanda herkesin imreneceği çok kuvvetli, güzel bir vücuda kavuşturacağım… Dileklerin benim için emirdir sahip…

Uyan!!! Ne ben lambanın ciniyim ne de başkası! Lamba yok! Cin yok! Mucize yok!

Terleme var, azim var, kararlılık var, devamlılık var, disiplin var, düzen var! Ancak böyle sonuç alabilirsin.

Eğer bunları anlamak istemiyorsan paslı gövdenle çek git ve lambayı bulacağın günün hayaliyle sürünmeye devam et!

Antrenman Programı Gün 9

Bugün okullar tatil çekirge, istediğin tarlada istediğin kadar sıçra

Antrenman Programı Gün 10

8. Günün tekrarı

Antrenman Programı Gün 11

Dinlen, imkanın varsa ısındıktan sonra 3 kere 100 metre depar at.

Antrenman Programı Gün 12

8. Günün tekrarı

Nereye Kaçıyorsun Korkak?

Nerdesin kaçak? hayır, kaçmak için artık çok geç. Yat ve şınav çek, çömel ve kalk, yerinde say ve gerdirmelerini yap. Terleyeceksin, terleyeceksin, terleyeceksin ve bundan kaçış yok!

Anrenmanın Dönüm Noktası, Lütfen Yorumlarla Bana Yardım Edin ve Yolumuzu Çizelim

Sevgili enkazdaşlarım,
Bu programı evde spor programı olarak düşünmüştüm ama “koşu” gibi dışarıda yapılan egzersizleri de içine katmayı düşünüyordum. Ancak programı sizler için yaptığıma göre kaç kişinin koşup koşamayacağını bilmem lazım. Aslında koşuyu daha ilk günden koymam gerekirdi çünkü antrenmansız kişilerde anatomik adaptasyonun çok önemli bir parçası koşudur.

Antrenmanlara evde mi devam edelim yoksa sadece içeride mi?

Evet, sadece evde yapılan ve hatta sürekli bilgisayar kullanan insanlara göre ayarlanmış bir egzersiz programına geçebilir ya da dışarıda koşma olanağımız varsa kendimizi sahillere, bahçelere ve diğer güvenli yerlere atabiliriz.

Antrenman evde, hatta bilgisayar başındayken bile yapılabilecek bir şekle sokulur, dışarı çıkma olayı kaldırılırsa sizden ev için bir kaç malzeme satın almanızı isteyeceğim, 2 liralık sık sık lastiği, 25 liralık kapı arası barfiks demiri ve bir çift plastik ucuz dambıl. Bunlar toplam 50 liraya malolur. Dambılları satın almaz da evde yaparsanız -ki bunu size öğretebilirim- maliyet hesabınızdan dambıl parasını (20-25 lira) düşün.

Ancak dışarıya çıkmak istersek bilgisayar başında bile yapılabilecek egzersizleri oldukça azaltarak sizi koşturacağım, tabii ben de koşacağım.

Günün Püf Noktası

Evet enkaz, antrenman iki haftayı bitirmek üzere, eğer bugünlere kadar geldiysen büyük ihtimalle vücudundaki değişimleri de hissetmişsindir. Nasıl, iyi değil mi? Günün püf noktasını anlatmadan önce ziyaret etmeni istediğim iki sayfa var: Kas Gelişimi Nasıl Olur ve Uyku Düzeni, Melatonin yazısı.

Bu yazıları okuduktan sonra günün püf noktasını veriyorum, çok büyük bir şey bekleme çaylak:
Evet, bugüne kadar seni çok sıkıcı ama çok gerekli olduğunu bildiğim ısınma, gerdirme, ve antrenman sonrasında da gerdirme ve soğumayla güzelce yordum. İnan bana bundan büyük bir keyif aldım. Ben de evde bunları sıkıla sıkıla yapıyordum ama bi farkla, senden en az %25 daha kısa sürede tüm vücudumu gerdiriyor ve kendimi ısıtıyordum.

Isınma ve Gerdirme Sürem Nasıl Kısalır?

Bunun için tek yapman gereken yerinde saymaya başladıktan kısa süre sonra, yerinde saymaya devam ederken omzunu, arka kol kasını, boynunu, kollarını (gerdirmek ve çevirmek), göğsünü (gerdir, esnet) bir de becerebilirsen ve bir tavuk gibi görünmeye katlanabilirsen; yerinde sayarken omuzlarını dairesel olarak çevirerek trapezlerini de ısındırabilirsin.

Tüm bunlardan sonra geriye sadece bel bölgen ve ayakların kalıyor. Onları da yerinden saymadan yap artık ! Ya da süperman olup olmadığını görmek için yerinde sayarken yapmayı dene, sen bilirsin.

Bu sayede ısınma ve gerdirme süren en az 4’te bir oranında azalır, bu zaman tasarrufu %50’yi bile bulabilir. Ha bir de aklıma gelmişken ben daha iyisini yapana kadar şu iki adresten gerdirme (stretching) hakkında bilgi edinebilirsin.

İşte gerdirmeyi mükemmel öğreten iki kaynak!

Bu siteler ingilizce ve benim ingilzicem pek yok ama görsel olarak çok doğru ve başarılı, öğretme gücü yüksek siteler. İstersen çevirip bana yollayabilirsin ben de orijinal sitesinden izin alabilirsem senin imzanla yayınlarım. İşte iki mükemmel gerdirme kaynağı:
Cooper Guns Stretches (Videolu)
ABC Of Fitness, Fitnes Exercises (Animasyonlu)

Volkswagen reklamlarında dendiği gibi, biz daha iyisini yapana kadar en iyilerinden biri bunlar!

İkinci sitede birinci sıradaki boyun egzersine tıklayarak animasyonun gösterildiği sayfaya ulaştıktan sonra, tekrar geriye dönmene gerek yok. Yanda çıkan menüden istediğin bölgeyi tıklayarak direkt animasyonunu görebilirsin. Yalnız bu sitede ağırlık egzersizleri de gösteriliyor ki onları gerdirme zannederek dikkate alma, sadece gerdirmeleri iyice öğren.

Dışarı Çıkıyoruz!

Evet, sizlerden geri besleme alamadığım için dışarı çıkıp çıkmama durumunuzu öğrenemedim, kararı kendi başıma veriyorum o halde. Dışarı çıkıyoruz! Evet, bu programa devam etmek isteyen her enkaz dışarı çıkacak.

Neden Dışarı Çıkalım?

Açık ve temiz havadaki iyon, güneş ışığının başka hiç bir maddede bulunmayan mükemmel etkileri. Beyin ve kaslar arasındaki koordinasyonu azami düzeye getirebilmek… Şimdilik bu kadar neden sayabilirim, ama şunu unutmayın hiç bir ev ya da spor salonu çalışması açık havadaki kadar yarayışlı olamayacaktır. Yani aynı antrenmanı bu iki yerde yapın, açık havada yaptığınız çok daha yarayışlı olacaktır.

Dışarda Ne Yapacağız?

Yukarıdaki nimetlerden daha iyi yararlanmak için koşacağız. Hayır hayır, uzun dayanıklılık koşusu değil, evet biraz tempo biraz sürat koşusu. Ama ben her zaman sürat koşusu yapmanızı öneriyorum, yeterince ısınınca, ısınmadan hızlı koşmanın olası zararlarından emin bir duruma gelince olabildiğince hızlı koşun sonra tekrar dinlenin ve biraz daha koşmayı deneyin.

Eğer koşu için uygun bir ayakkabın yoksa yenisini almadan önce bizim yayınladığımız yazıyı okuyacak ve imkânın adamakıllı bir koşu ayakkabısı satın alacaksın: Koşu Ayakkabısı (Koşu ayakkabısıyla ilgili bu paragraf 05 Nisan 2011 tarihinde eklenmiştir.)

Barfiks çekeceğiz, barfiks de mükemmel bir hareket, hatta “şınav mı barfiks mi? sadece birini seçebilirsin, hangisi?” diye soracak olsanız hiç düşünmeden barfiksi tercih ederdim. Ama elbette ikisini yapmak daha iyi, onun için ikisini de yapacağız.

Antrenman Programı Gün 13

Evet, enkazlığını birazcık olsun üzerinden atabildiğin için 12.gün yaptığımız antrenmanın seni hamlattığını sanmıyorum. Bugün yeni bir antrenman için hazır olmalısın.

Dışarı çık, sahile ya da yeşillik bir yere, hiç bir yer yoksa en azından büyükçe bir bahçe bul. Onu da bulamazsan umurumda değil, parka git. Ama bugün antrenman yapmak istiyorsan dışarı çıkacaksın.

Bugünün programında koşu var, onun için koşmak için yeterince uzun bir yolu olan yeri seç. Sürat koşusu yapacaksın bugün, köpek gibi hızlı koşmanı istiyorum enkaz. Tabii önce ısınma ve gerdirmelerini yapacaksın. Ondan sonra bugün 2 kere sürat koşusu yapacaksın, ben senden 100 metre koşmanı istiyorum ama bunu başaramayacağını düşündüğüm için gidebildiğin kadar git diyorum. Tükenince dur, hey koşman bittikten sonra sakın birden durma! yavaş yavaş koş, sonra yürü ve sonra dur. Olimpiyatlarda koşan hız koşucuları da böyle yapar ve bu nedensiz değildir.

Koştuktan sonra gidip asılabileceğin güvenli bir demir bul ve 5 tekrarlık 5 set yap. 5 tekrarı çıkartamıyorsan sorun değil, senden tek istediğim kendini yeterince zorlaman, nerenden nefes aldığın, ne kadar güçsüz olduğun umurumda değil, o barfiksi çekeceksin, barfiks çek! 5’e tamamlayamıyorsan tamamlamaya çalış, o yarım çekişler sana çok faydalı olacaktır, orada asılı kalman hatta yarı çekili vaziyette asılı kalman barfiksi geliştirmek için eşsiz bir antrenman olur.

Bugün şanslısın, barfiks için set aralarında soğumaman şartıyla istediğin kadar dinlenmene izin veriyorum.

Barfiks faslını da hallettikten sonra bi kaç set şınav çek ve soğuma koşunu yaparak bugünün antrenmanını bitir.

Antrenman Programı Gün 14

Hah ha! Yine hamladın demek? Bana nerelerinde kas ağrısı olduğunu söyle. Önkollarının bir kısmı, arkakol kaslarının koltukaltına yakın kısmı, kanat kasların ve belki biraz da göğüs kasların. Bu dün iyi çalıştığın anlamına geliyor ve şanslısın bir süre sonra bu barfiksler yüzünden hiç ama hiç hamlamayacaksın.

Bu barfiksler sayesinde doğru duruş (postür) gerçekleştirmen kolaylaşacak ve omurgan daha sağlıklı olabilecektir.

Ben Bir Enkazım, Pes Ediyorum, Vazgeçiyorum

Antrenman Programı Gün 15

Vazgeçeceğiz… Hayır programdan değil, sürat koşularından vazgeçeceğiz. Kimi kandırıyoruz ki? Sen bir enkazsın…

Bundan sonra hafif tempo koşacağız, hani şu jogging dediklerinden, “jok atma” dediklerinden. 200-300 metre falan, isteyenler 500 metreye kadar daha uzun koşabilirler… Sürat koşuları belirli bir seviyeye gelene kadar rafa kalktı.

Daha Rahat Antrenman

Dışarı çıktığında, spor alanına geldiğinde ilk işin hafif tempo koşmak olacak. Ondan sonra gerdirme hareketlerini falan yapacaksın. Bugün 4 set barfiks var, her set çekebildiğin kadar çek. Ama asgari hedefimiz 5, bu sayıya ulaşamıyorsan örneğin 3 çekebiliyorsan, 4’cüyü çekmeye çalış, en azından bir süre asılı kal. 3 set 25’er şınav var. Setler arası istediğin kadar dinlenebilirsin ayrıca hareketleri istediğin sırada yapabilirsin.

Açıkçası programında squat da olması lazımdı ama dışarıda bunu yapmak sorun olabiliyor, ortam müsaitse 3set 20’şer yapabilirsin. Ama zaten koşuya başladığımız için bunu çok önemsemiyorum, bu hafta genel kondisyonumuzun artmaya başlayacağı hafta.

Hareketlerini bitirdikten sonra gerdirmelerini yap ve tekrar 200-300 metre hafif tempo koş. Antrenmana başlarken yaptığın koşudan farklı olarak bu koşuda, tükenmek üzereyken depar atabilirsin. Peki neden antrenmanın başındaki koşuda bunu yapmadık? Çünkü o zaman gerdirme hareketlerimizi yapmamıştık ancak antrenman sonundaki koşuda antrenman başındaki durumumuza göre çok daha güvenli bir durum olduğumuz için hızlı koşabiliriz.

Günün Püf Noktası

T.C. Başbakanlık G.S.G.M tarafından bastırılan “Amatör ve Profesyonel Sporcuların Bilimsel Beslenme Rehberi” adlı iki profesörümüzün hazırladığı eski (1989) bir kitapçıktan bir spor içeceği tarifi veriyorum size. Ben bugün bu karışımı yaptım örneğin, ama zorlanacak kadar bile kondisyonum kalmadığı için pek ihtiyacım olmadı. Yine de susadıkça içtim. Tadı berbat ama suysan bir sporcu için hiç sorun değil.

Yüksek performans sporcusunun içeceği; su veya aşağıdaki tarif, “formül içecek” olabilir: 1 bardak suya 2 yemek kaşığı portakal suyu (Ben bunu arttırdım siz de arttırabilirsiniz ama çok değil.), 1 çimdik sofra tuzu. Bu formül hesabıyla hazırlanan içecek soğutulup bir termosa konur. Günde en az 6-8 bardak su içen bir sporcu ayrıca bu formülden antrenman ya da karşılaşmadan 15 dakika önce 2 bardak içer. Antrenman veya karşılaşmalar sırasında, her 15-30 dakikada yine 1 bardak içmeye devam etmelidir. Spor aktivitesi bitiminde de, 2 bardak bu formülden içmelidir. Bu formül soğuk içilirse, mideden kana daha çabuk emilir.

Ben küçük bir pet şişeye bu karışımı hazırladım ama zaten pek gereksinim duymadım. Para harcamak isteyenler için izotonik sporcu içecekleri de antrenman öncesi ve sırasında içilebilecek bir içecektir ve antrenman için özel olarak üretilmişlerdir. Bu arada dünkü dinlenme günümde çok yorulmuştum ayrıca sabaha karşı yattım ve sadece 3 saat sonra uyanmak zorunda kaldım. Kedimiz evden kaçtığı için canım sıkkındı ve kahvaltıdan sonra biraz daha uyudum ondan sonra da yemek yerine bi kaç hafta önce evimize sızmış olan bir paket doritos adında aptal bir cips yedim. Spordan önceki beslenmem bu şekildeydi ve açıkçası antrenmanımda zorlandım. Sizden biraz daha fazla tekrar yapmakla birlikte sizinle aynı antrenmanı yapıyorum. Eve geldiğimde iştahsızdım, spordan sonra yapılabileceklerle ilgili tonla şey biliyorum ama hiç biri umurumda değil, canım yemek istemiyordu, yemedim. Canım dinlenmek istiyordu yattım uzandım, hatta uyumak istedim. Antrenmanla hızlanan kan dolaşımını uyumakla birden düşürmek iyi değildir denir, ben de zaten uyumadım ama artık bu eski bilgiler pek umurumda değil. Her bilgiye güvenemiyorum artık, tıp kesin kuralları olmayan bir bilim. Yani uyku bastırsa uyurdum. Şu an bu yazıyı yazarken bir şeyler yiyebilecek durumdayım, yemeğe gideceğim. Bu yazdıklarımı kendinize uyarlayabilirsiniz, siz de benzer durumlar yaşayabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın, ben bugün yeterince uykumu almış olsam ve antrenman öncesi düzgün beslensem bu şekilde olmazdım. Bilmem aradaki bu nüansı anlatabildim mi?

Antrenman Programı Gün 16

Bugün dinlenelim sevgili enkaz arkadaşlar. Ama bundan sonra hayatınızı ve beslenmenizi düzene sokun yoksa gereksiz yorgunluklar yaşarsınız ve antrenmanlarınızdan verim alamazsınız. Daha önce de dediğim gibi egzersiz çok önemli ama tek başına yapılması etkili değildir, beslenme ve uyku düzeni falan bunlar gerçekten egzersiz kadar önemli. Bundan sonra bu kadar sık dinlenmeyeceğiz, haberiniz olsun, sonra karışmam.

Hadi Or’dan Tıknefes Sen de!

16. Gündeki dinlenme günümde sahile giderek koştum. Bugün sadece koştum. Ciğerlerim eskisinden bile daha iyi olacak, bunu biliyorum. Siz de buna inanın. Zaten kendinize inanmasanız bu programa başlamazdınız.

Gün gelecek koştuğunuzda hatta bir sürat koşusu yaptığınızda “ölmüş” gibi hissetmeyeceksiniz. Belki yorulacaksınız biraz ama şimdiki kadar kötü hissetmeyeceksiniz. Bunu istemez misiniz?

Antrenman Programı Gün 17

Aç ayı oynamaz, aç enkaz hiç oynamaz, antrenmandan 1-2 saat önce sağlıklı ve güzel bir yemek ye. Bugün evdeyiz çünkü sanıyorum barfiksten ötürü oluşan ağrın geçmedi. Neyse, zaten bu ağrıların oluşmasa ya da bi günde geçse bu programda olmazdın. Evet, bugün evdeyiz ve sadece çömelip kalkma (squat) ve öne bacak açma (lunge) yapacağız. Tabii önce ısınma gerdirme falan filan… Bunları her antrenman gününde söylemem mi gerekiyor? Bunlar artık senin antrenmanlarının vazgeçilmez bir parçası, bir daha sana sırf unutmaman için söylemek istemiyorum. Sadece canım istediğinde söylemek istiyorum.

Bugün 4 set çömelip kalkma var. 15-20-15-20 bu arada evde bu hareketi yaparken kullanabileceğin ağırlık olayının hazırlığına gir. Bayansan 2-3 kiloluk iki dambıl, erkeksen 5-8 kiloluk iki dambıl olabilir. Aslında çömelip kalkma hareketi çok yüksek ağırlıklarla yapılabilir ama tabii ki enkaz olmayanları böyle çalıştırıyoruz. Ayrıca şu aşamada zaten ağır çalışmaya da gerek yok aslında.

Öne bacak açma (lunge) hareketini yukarıda sana verdiğim sitelerden bulabilirsin. Üzgünüm henüz ben iyi sayfalar hazırlayamadım. Bir sağ bir sol öne bacak açacaksın. Her bacak açman bir tekrar, yani 10 sağ, 10 sol bacak açtığında 20 tekrar yaparsın. Bacak açma (lunge-lunges) setlerin şöyle:
20-26-20-26

Günün Püf Noktası: Sen Bir Kum Hırsızısın!

2-3 kiloluk bir çift dambıla bu ekonomik krizde para vermek istemeyebilirsin ya da sadece gıcıklığına vermeyebilir ve bodytr’nin dambıl atölyesinin öğütlerine uyabilirsin. O zaman 1,5 litrelik pet şişelerini kapıp parka ya da kumul kumul bir sahile koşmalısın kızım. Şişelerini doldurmalısın. Sonra o şişeleri eve getirip bir temiz yıkamalısın, ağzını da bir güzel kapadıktan sonra etrafını temiz ve tutmaktan rahatsızlık duymayacağın bir şeylerle sarabilirsin.

Antrenman Programı Gün 18

Bacakların ağrıyor mu? Koşabileceğini sanmıyorum, bana söylenme enkaz. Bugün koşamayacağımız için şınav çekeceğiz evde. Bugün hava kararmadan (sabah, öğlen, öğleden sonra sen bilirsin) 3×20 şınav ve hava karardıktan sonra 2×20 şınav yapacaksın o kadar.

Antrenman Programı Gün 19

Bugün yine dışarıda koşu var, umarım koşmak için iyi bir açık alan bulmuşsundur çünkü bundan sonra da koşacağız. Dediğim gibi, bir bahçe bile işini görür, turlayıp durursun. Ama örneğin apartmanların arasındaki bir bahçede bir sahildeki ya da başka bir doğal alandaki kadar yarayışlı bir hava bulamazsın, yine de salonda koşmaktan iyidir…Sana net bir koşu mesafesi ve süresi söylemiyorum çünkü önemli olan kendini aşman bu da herkes için farklı bir eşik demektir. Yine de enkaz ortalamasına göre bir enkaza bir koşuda 500 metreden fazla koşmasını önermiyorum zaten 500’e gelene kadar çoktan istediğim kadar zorlanacaktır. Yani antrenman başında ve sonunda iki kere koşacağımıza göre toplamda 1 km koşmuyoruz, belki ilerde bunu arttırırız.

Koşu bittikten sonra yine bütün vücudumuzu gerdirelim ve barfikse geçelim. Bugün barfiks var, sadece barfiks. Set aralarında çok soğumamak şartıyla istediğin kadar dinlenebilirsin, bugün 5×6 yani 6 tekrarlık 5 set yapmanı istiyorum. Daha önce de dediğim gibi yapamıyorsan sorun değil, yapmaya uğraş yeter, asılı kalıp kendini çekmeye çalışman bile yeter. Set aralarında soğumamak koşuluyla istediğin kadar dinlenebilirsin.

Barfikslerini bitirdikten sonra yine tüm vücudunu gerdir ve antrenmana başlarken koştuğun gibi koş, bitiş koşusunun farkı bu koşuda bir iki depar atmaya izin vardı, çünkü gerekli bacak gerdirmelerini yaptık.

Zıpla!

Gerekli ısınma ve gerdirmeyi yaptıktan sonra fırsat buldukça zıpla, ilerde bazı günlere zıplama antrenmanları koymayı düşünüyorum çünkü zıplamak inanılmaz yarayışlı. Yani bu programda şimdiden aklınıza geldikçe zıplamaktan çekinmeyin. Nasıl diye soracak olursanız, hiç bir şey yapmanıza gerek yok. Ayaktayken iki ayağınızla zıplayın ve bacaklarınızı karnınıza doğru çekin. Hepsi bu.

Antrenman Programı Gün 20

18. Günün tekrarı.

Antrenman Programı Gün 21

3×20 squat, 3,20 lunges, 4×15 şınav. Bugün de evdesin anlayacağın. Bu arada bu programa uyan tek kişi ben miyim? Yorum yapan kimse yok?

Antrenman Programı Gün 22

Program hala hafif… Ama zaten özelliği bu. Bugün evde sadece 3×20 yarım mekik yapacaksın tabi ısınma gerdirmeleri artık söylemiyorum. Yarım mekikte omurganın sert bir zeminde olmaması, ellerinin ensende olmaması (kulakta, yanakta ya da göğüste olması daha iyi) lazım. Ayrıca bel bölgeni ne kadar iyi ısıtırsan o kadar iyi. Set araları 1,5 dakika.

Antrenman Programı Gün 23

Bugün dışarda biraz koşacağız ve ardından yine barfiks çekeceğiz. Eve geldiğimizde bu barfikslere biraz şınav ekleceğiz, bunun için dışarıdan geldiğimizde soğumamış olmamız iyi olur. Dışarda koşudan ve gerdirmelerden sonra 3 set yapabildiğimiz kadar, burası önemli, yapabildiğimiz kadar barfikste kol çekme yapıyoruz. Daha sonra eve geliyoruz ve 3 set yapabildiğimiz kadar şınav çekiyoruz. Set aralarında dnlenmek serbest, ben size aktif dinlenmeyi öneririm. Nedir aktif dinlenme? Dinlenme aralarında vücudunu gerdirmek, esnetmek ya da kan dolaşımını canlandıracak başka hareketler yapmandır. Vücuduna hafifçe pat pat vurman bile aktif bir dinlenme niteliği gösterir ve yararı vardır. Yani kollarına, göğüslerine (erkekler için geçerli bu tabi) ve bacaklarına falan avuç içinle hafif hafif vurman hem set aralarında hem de antrenman öncesi ve sonrası ısınmalarında yapabileceğin iyi bir şeydir.

Antrenman Programı Gün 24

Uyku ve yemek düzenin berbatsa ya da başka performans düşürücü alışkanlıkların varsa programdan aldığın verim azalmıştır enkaz. Bunun için programın başında -alışkanlıklarınla ilgilenmesem de- uykunu ve yemeni içmeni düzenlemeni söylemiştim, bu çok ama çok önemli.

Ama bir enkaz olduğun için bunu düzeltememiş olabilirsin, buna rağmen bu programın olumlu etkilerini görmeye başlamış olman lazım.

Bugün evde 4×25 çömelip kalkma (squat), 4×26 bacak açma (lunges) ve 3×25 yarım mekik yapacaksın. Eğer açık havada ya da yeterince uzun koridoru olan bir evde çalışıyorsan bacak açma hareketini ilerleyerek de yapabilirsin. Buna yürüyerek bacak açma (walking lunges) deniliyor. Yandaki ediet.com sitesince hazırlanan ingilizce video izlemek sana nasıl yapacağını anlamak konusunda yardımcı olacaktır. Yandaki videoda Giselle (Cizel) hareketi doğru duruş (postür) göstererek yapıyor, eğer hala doğru biçimde bacak açma yapamıyorsan sana iyi bir örnek olur…

Tabii artık her gün söylemekten bıktığım antrenman öncesi ve sonrası ısınma-gerdirmeleri yapman gerektiğini tekrar söylemiyorum. Bunları yinelemekten bıktım çünkü adım kadar eminim ki kaytarıyorsun. Hayır, bu sporun bir parçası olan ısınma-gerdirmelerden asla kaytarmaycaksın ve ben de artık eskisi kadar hatırlatmak zorunda kalmayacağım… Umarım.

Antrenman Programı Gün 25

Sen şınav çekmek için doğmamış olabilirsin enkaz! Kimin umurunda? Bugün 6×15 şınav var. Çek! çek! çek!

Antrenman Programı Gün 26

Dinlenme.

Antrenman Programı Gün 27

Evdeyiz. Aslında İstanbul’a geldim ve henüz koşacak yer bulamadım ve kendimin uygulamadığı bir programı yazmak istemediğim için bugün evdeyiz, kusura bakma. 3×20 çömelip kalkma, 3×24 bacak açma, 3×22 şınav, 3×22 yarım mekik ve eğer evinizde barfiks demiri varsa 3×6 barfiks. Eğer para ayırabiliyorsan evine bir barfiks demiri alman fena olmaz, ama daha öncede söylediğim gibi dışarda çekmeye spor yapmaya gayret ediyoruz yine de dışarıya çıkamadığımız zaman evimizde barfiks yapma imkanı olması iyi olur. Ayrıca bugün yakın zamanda 5 liraya iki tane yuvarlak, lastik sıksıklardan ya da elyaylarından alın al. Günde 1-2 seans sıksık ya da el yayıyla parmak, dolayısıyla bilek ve önkolunuzu çalıştırmak iyi olacaktır. Bilgisayar başında çok zaman geçirenler özellikle sıksık alsınlar ve bilgisayar başındayken ara ara yapsınlar.

Bugün bir çok bölgemizi çalıştırdık, çok zorlamasak da çalıştırdık. Bu ilerde nasıl günler geçireceğinin habercisi… Bu arada antrenman sonunda soğuma ve gerdirmeyi unutma. Hem unutma ki iyi bir soğuma daha etkili bir dinlenme demektir.

Antrenman Programı Gün 28

Dünkü programın aynısı.

Antrenmanı aç karnına yapmayın. Tok karnına da yapmayın, toktan kastım yemekten hemen sonra ya da kısa sonra yapmayın. Aradan en az 1-1,5 saat geçmeli. Antrenman yapacağınız günler iyi yemekten korkmayın. Antrenmandan önceki öğünde kana yavaş yavaş karışan karbonhidratların yenilmesi antrenmanı daha kolay çıkarmanızı sağlayacaktır.

Antrenmandan hemen sonra yemek yemeyin. Eğer şiddetli bir açlık duyarsanız yukarıda verdiğim sporcu içeceğini ya da başka bir katı/sıvı yiyecek içeceği biraz içebilirsiniz. Antrenmandan bir süre sonra yiyeceğiniz yemekte önce karbonhidratlı bir besin almak (meyve bile olur, neden olmasın?) bu besinden sonraysa proteinli bir besin almak daha yararlı olacaktır. Yemek sırası olarak o öğünü böyle yapmak daha doğru olur.

Antrenmandan hemen sonra yenilen yemekle ilgili Ekşi Duyuru sitesindeki baldur2 adlı, başka yazılarını da okuduğum, gıyabında muhabbet duyduğum arkadaşın sorduğu soruyu ve ona verdiğim yanıtı da buraya almak istiyorum. Konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

2 saatlik bir vücut geliştirme idmanından yarım saat sonra yapılan gene yarım saatlik tempolu bir minyatür kale maç çok zararlı olur mu yoksa kardiyo yerine geçer diyebilir miyiz? O yarım saatlik arada yemek yedim bu arada.

Antrenmandan hemen sonra yani daha vücutta antrenmanın değiştirdiği kan dolaşımı şiddetini yitirmeden yemek yememek daha doğru. Ancak siz yarım saat sonra yemişseniz ki bu “hemen sonra” değil. Hatta kabul edilebilir bir süre. Yani bundan sonra da yarım saat sonra yiyebilirsiniz.

Ama yemekten yarım saat sonra koşmak, hele yenilen yemek miktar ya da cins olarak ağırsa doğru değildi. Yine de tek seferlik yaptığınız bu olayı büyütmeye hiç ama hiç gerek yok, endişe etmeyin. Kardiyo yerine de geçer, arkadaşlarla geçirilen güzel bir zaman yerine de geçer. Yalnız bundan sonra ya vücut geliştirme antrenmanından önce ya da sonra yemek yemeden maç yapın kondisyonunuz yerindeyse, ya da yemekten sonra biraz zaman geçsin. Bu daha sağlıklı olur.

Profesyonel bir sporcu değilseniz bu kadar detaylı düşünmenize gerek yok, bunlar çok detaylı performans hesapları.

Antrenman Programı Gün 29

Bugün mutlaka koşmalıyız. Uzun zamandır koşmuyoruz. Ben yakınlarda bir yer bulamadım ama bu çevrede bir okulun bahçesine gidip koşmaya karar verdim. Okullar kapandı, sanırım sorun olmaz?

Muhtemelen okul baçesi beton ya da asfalt olacaktır. Bu sağlıklı değil. Çünkü normal tempo bir koşuda bile dizimize normalin 3 katı yük biner. Bu sebepten adımladığımız yerin sert olmaması gerekir. Toprak, tartan hatta kum bile asfalttan daha iyi bir koşu zeminidir. Bu nedenle sizin imkanınız varsa sağlıklı bir zeminde koşun.

Yalnız koşuya çıkmanızı önermem. Çünkü belli mi olur kan şekeriniz falan düşebilir. Bunun için yanınızda tatlı ve doğal bir içecek bulundurmanız iyi olur. Bir de yaz güneşinden korunmak için uygun saatlerde ve şapka gibi koruyucu aksesuarlarla koşun. Küçük bir de not; şapkanızı asla ıslatıp kafanıza geçirmeyin.

Koşu yaptığınız yerde barfiks demirleri olması iyi olur. Eğer bu demirler varsa bugünün antrenmanında 3×8 barfiks var. 8 çekemiyorsanız sorun değil, yeter ki çekmeye çalışın. Unutmayın, sporculuk bir kişilik özelliğidir. Çok güçlü, çok atletik olmak sizi sporcu yapmaz. Kararlı, mücadeleci ve ahlaklı olmak ve daha bakşka kişilik özellikleri sizi sporcu yapar. Spor yarışmalarında derece yapmak gibi bir başarı ayrı bir şeydir, yani birisi spor alanında derece yapmasına rağmen benim demin bahsettiğim anlamda “sporcu” olmayabilir.

Otobüsü Yakalamak

3 gün önce İstanbul’a döndüm ve dün Kadıköy’deki bir arkadaşımın yanına gitmek için evden çıktığımda benim bineceğin otobüsün hareket etmek üzere olduğunu görüp koşmaya başladım, otobüs yola koyulmuştu ve hızlanmaya başladı, ben de hızlandım ve yakaladım.

Gece 12’ye doğru dönerken bineceğim otobüsün 3 ay önceki kalkış yerinin değiştiğini farkettim. Yeni kalkış yerine yürürken otobüsün yola çıktığını farkettim, daha doğrusu bineceğim otobüse benzeyen bir otobüs garajdan çıkıyordu. Hızla koşmaya başladım, yaklaşırken bunun benim otobüsüm olduğunu gördüm. Ancak şoför beni görmemiş olacak ki hızlanmaya başladı, ben de hızlandım. Yaz sıcağından olacak otobüsün kapısı hala açıktı. Ben de son hızla kendimi kapıdan atıp tutundum ve otobüse bindim.

Biliyorum dünyayı kurtarmadım, biliyorum büyük bir şey yapmadım. Sadece 15-30 dakika daha bekleyerek kalkacak sonraki otobüslere binebilirdim. Ama siz nefesim kesilmeden yani tükenmeden nefes nefese kalarak otobüse bindiğimde değişik bir mutluluk duyduğumu biliyor musunuz? Ne mutluluğu, herkes dururken, yürürken, arabada gezerken deli gibi koşmanın mutluluğu mu? Evet, belki de siz böyle diyorsunuzdur. Ama unutmayın benim o otobüsü yakalamam için koşmam gerekiyordu, beni mutlu eden şey: koşabilmek, sonuca ulaşmak, başarılı olmaktı. Biliyor musunuz toplumumuzda büyük bir çoğunluk, benim yaşımdaki bir çok kişide dahil o koşuyu yapamazdı. Ben yaptım. Şükrediyorum, çünkü bu bir şans, çok güzel bir his.

Biliyorum programımıza hızlı koşuyu kıyısından köşesinden koymaya çalışıyorum. Ancak yine biliyorum ki özellikle spordan uzak, doktor kontrolünden geçmemiş insanlara hızlı koşma öneremem. Ben bu sorumluluğu alamam çünkü hayati derecede önemli bir tehlike olabilir. Hiç bir çalıştırıcı da çalıştırdığı kişinin durumunu bilmeden ona bunu öneremez. Biliyorum, programın başında gizlilik ve uyarılar bölümümü okuyun dedim, sorumluluk almam dedim. Ama siz de biliyorsunuz ki bunlar formalitedir. Ben yasal olarak sorumlu olmasam bile insan olarak sonuna kadar sorumluyum. Bu arada doktor kontrolü konusu formalite değil, lütfen bunu önemseyin. İmkanı olan dahiliye muayenesi olduktan sonra mutlaka tam tekmil bir EKG’lı efor testine girsin.

Ben savaşçıyım. Bunun için risk alırım, kendimi riske atarım. Kişisel olarak çalıştırıcılığını yaptığım gençlere de her zaman savaşçı kafa yapısını, savaşçı kararlılığını, savaşçı inat ve ruh gücünü aşılamaya çalıştım. Bunun için bazen karşımda zehir gibi gençler olduğunu zannederek onları sonuna kadar zorlamak istiyorum ama sonra kendime geliyorum. Geçmişte ben daha 19 yaşındayken, o da 15 yaşındayken spora başlattığım bir genç geçen gün kişisel mücadeleleri sonunda ilk şirketini açtığında bana “sen bana şınav çektirirken ben tükendiğimde, bir daha çek, hadi bırakma devam et vb. demen, zaman zaman bana kızman bana çok yararlı oldu, bugün mücadele etmeyi, pes etmemeyi ve sonuna kadar zorlayarak iş hayatında daha başarılı olmamı biraz da sana borçluyum” dedi. Ali, bu yazıyı okuyorsan sen de bil ki senin bu sözleri söylemen benim için eşsiz bir mutluluktur. Gerçi ben acımasız bir iş anlayışından yana olamam, umarım sen de sporla sana öğretmeye çalıştığım mücadele gücünü kötü amaçlarda kullanmazsın.

Tüm bunlara rağmen yüzünü bile görmediğim insanları çok zorlamaya hakkım yok. Onun için kendinizi iyi değerlendirin ama kolaycı da olmayın. Kimseye risk almasını önermiyorum, kimseye kendini aşırı zorlamasını önermiyorum, öneremem.

Sürat Koşuları Olimpiyatların Temelidir

Hız koşularından bahsettikten sonra size bir bilgi vereyim. Çeşitli kaynaklardan olimpiyat tarihini okuyup öğrenmiştim. Bildiğim kadarıyla antik olimpiyatların ilk yarışı, ilk sporu hatta bir bazen tek sporu “kısa mesafe hız koşularıdır”.

Sanırım hız koşularına bu kadar önem vermemin nedenlerinden biri de bu. Ancak dediğim gibi, sen bir enkaz olarak hızlı koşmak konusunda aceleci olma. Hafif tempolu koşularla başla, bir kaç hafta sonra hafif tempolu koşular yaparken, ara ara 40-50 metre depar falan at. Yani gaza gelip de aylardır kıçını devirip yattığını unutarak ertesi gün 200 metre koşmaya sakın ama sakın kalkma. Şunu asla unutma ki dünyanın neresinde yapılırsa yapılsın bütün beden faaliyetleri, bütün sporlarda başarı bir sürecin geçirilmesine bağlıdır. Asla çürük halinle kendini çok zorlama, sabret ve enerjini hazır olduğun zaman kullan. Çürük olmasan bile sürat koşuları için gerekli uyum sürecini geçirmeden zorlu sürat koşularına birden başlama.

Her zaman otobüsü yakalaman dileğimle.

Antrenman Programı Gün 30

Sen bir enkazsın programının birinci ayını kutlamak üzere bugün dışarda koştuktan sonra eve gelerek 4×15 şınav çekeceğiz. Bugünden sonra 1-2 hafta içerisinde evde kullanacağınız ağırlıkları, sıksık aletini ve mümkünse eve alacağımız barfiks demirini satın almaya bakın. 20-25 liraya 5’er kiloluk iki adet ağırlık alabilirsiniz. Sık sık aletiyse 5 lira. Barfiks demiri, dışarıda ya da eve yakın bir yerde barfiks çekebiliyorsanız bu demiri satın almanız hiç acil değil. Bir de şınav ve barfiks çekerken biraz ağırlık kullanacağız ilerde, bu nedenle eski bir sırf çantasını hazırlayın. Ya da daha yaratıcı fikirleriniz varsa yorumlar kısmından bizimle paylaşın.

Koşu konusunda yine bir kaç şey söylemek istiyorum. Örneğin bir koşu alanına ya da okula artık nereye gittiğinizi bilemem ama gittiğiniz yer kısaysa bir tur koşup bitirmeyin, yorulursanız biraz dinlenin ve bir iki tur daha koşun yani evden çıktığınıza değsin. Koşmuş olmak için değil, kendinizi geliştirmek için koşun.

Vazgeçiyoruz

Bu sefer de vazgeçiyoruz. Vazgeçtiğimiz şey ağırlıklarla çalışma. Bunu çok düşündüm, aslında ağırlıkla çalışma kuvvet arttırımı ve görünüşü düzeltmek için en çabuk, en etkili yoldur. Ancak programa başlarken bu programın ev imkanlarıyla yapılacağını, katılımcalara masraf çıkarılmayacağını, vücut ağırlığıyla yapılan egzersiz hareketlerinin egemen olacağını söylemiştim. Ağırlık kullanmamızın ayrı bir yararı da şınav, barfiks gibi vücut ağırlığıyla yapacağımız egzersizleri ağırlıklı çalışmanın getireceği kas büyümesi ve güç artışıyla daha kolay yapabilmemiz olacaktı.

Tüm bunlara rağmen çok düşündüm ve bu 3 aylık programa işe yarayacağını bildiğim halde ağırlık koymamaya karar verdim. Sen bir enkazsın programında sonra evde ağırlıkla yapılan antrenman programını yapacağım. Bu arada yazacağım ağırlık programında daha önce internette hiç karşınıza çıkmayan ilginç bilgiler vereceğim. Ayrıca tonla zararı olan anabolik steroidlerin hangi durumlarda kuvvet arttıramadığını, bunları kullanmamakla ne kadar akıllıca davrandığımızı anlatacağım.

Program çok uzun olduğu için 3 sayfaya ayrılmıştır. Programın Devamı için aşağıda bağlantısı bulunan “Sen Bir Enkazsın – 2” yazısını okuyun.

Sen Bir Enkazsın İkinci Ay
Sen Bir Enkazsın Üçüncü Ay

Bu yazı kanunen tescillenmiştir.


185 Yorum

  1. İsmini Vermek İstemiyor İsmini Vermek İstemiyor 18 Mayıs 2009

    abi sözlükten geldim ben. duyurunu gördüm, karluk..
    $u an okuyorum yazını, daha ba$lardayım.. ve en büyük korkularımdan birisini yakaladın var ya, tebrik ederim..
    —–
    Sen bir enkazsın ve eğer evlenirsen eşini kucağına alıp o pek beğendiğin filmlerdeki gibi kucağında taşıyamazsın. Bunu yapmaya kalkarsan komedi programlarında gösterilen videolardaki enkaz dostların gibi, düşersin.
    ——

    damardan girdin abeeeeyyyy… :))) geçen sevgilimle moda sahilinde çimlere yayıldık böle.. ben kalktım ayağa, elimi uzattım ona, tutup ayağa kaldıracam güyya onu.. bi çekti elimi ayağa kalkmak için, o ayağa kalkmadı da ben dü$üyordum a$aği.. “oyy dengesiz yakalandım falan ehiki kikiik” falan dedim ama yerse artık..
    bu dediğin korku bende acayip var.. dur yazının devamını da okuyim..

    müridinim.. ba$lıyorum.. her gün takip ediyorum artık burayı..

  2. kobuzchu kobuzchu 18 Mayıs 2009

    haydi bakalım! başlıyoruz! 🙂

  3. İlşad ÖZKAN İlşad ÖZKAN 18 Mayıs 2009

    Bundan sonra aynı e-posta adresiyle yapacağınız yorumların onaylanmasını beklemenize gerek yok. Eğer bir tane yorumunuz onaylanırsa, aynı adresle girdiğiniz diğer yorumlar onay beklemeden yayınlanıyor.

    İlginize teşekkürler 🙂

  4. İlşad ÖZKAN İlşad ÖZKAN 18 Mayıs 2009

    Aslında ilk gün ki antrenmandan hemen sonra kana hızlı karışacak ve kaslardaki tükenen (tükendiyse tabi) glikojenin yerine konmasını hızlandıracak bir içecek içilebilirdi. Ayrıca sağlığı elverenlerin antrenmandan hemen sonra soğuk suyun altında duşa girerek kaslarına masaj yapması da ertesi gün ki hamlamanın şiddetini azaltabilirdi. Ama 30 şınav için daha fazla detaya girmek istemedim, kaldı ki ne yapılırsa yapılsın bu hamlamanın önüne geçilemezdi.

    Bu arada beğenmenize sevindim, takdir edilmek güzel 🙂

  5. fspades fspades 18 Mayıs 2009

    ilk gün tamam. bakalim yarin nasil kalkacaz 🙂 bu arada mükemmel bir site yapmissiniz.

  6. baldur baldur 19 Mayıs 2009

    ben de başladım bakalım, şınav gibisi yok yalnız 😀

  7. nesenbilneben nesenbilneben 19 Mayıs 2009

    güzel olmuş, devam ettirebilirsem sonunda madalya istiyorum :))

      • Samet Samet 20 Ocak 2010

        Merhaba ben daha 14 yaşındayım ancak 20 walking lunges 21 mekik 30 şınav 25 squat (ısınma ve gerdirmelerle tabii) sizin deyiminizle çürük armut gibi 🙂 olmuyorum ben nasıl bir program uygulamalıyım yada enkaz programlarının kaçıncı gününden başlamalıyım? İlginize teşekkürler…

        • Samet Bey Merhaba,

          O halde bu program size göre değil. İlk günleri kolayca yapmak bu günlerin yapılmadan atlanmasını gerektirmiyor, bu bir süreç. Ama isterseniz siz ikinci aydan devam edin.

          Ayrıca yorum eklemek isterseniz herhangi bir başka okurumuzun yorumuna cevap verme tuşuna basmayın. En alttaki yorum ekleme tuşuna basın. Çünkü bu okurumuzun yorumuna eklenen her yeni yorum bir “yanıt” olarak okurumuzun e-postasına gitmektedir. Kimseye gereksiz e-posta yollamaya niyetimiz yok.

          İlginize teşekkürler.

  8. serdar serdar 20 Mayıs 2009

    valla eger o fotograftaki eger gercekten sen isen kusura fenni sunnetci harbiden enkazmissin. ama boyle bir site acacak kadar isin icine dustuysen durum iyi. ayrica vucudunun himbilligi gayet onemli tetikleyici unsur olabilir. her neyse, vucut gelistirme ve fitness ile ilgili her soruda ve konuda sana yardimci olabilirim. umarim ukalalik olarak algilanmaz… dedigim gibi eger istersen… basarilar.

    • Fotoğraftaki ben değilim, eğer isterseniz fotoğrafı aldığım kaynağa ulaşmak için “bu yazıda telif haklarıyla korunan görseller” kısmından fotoğrafın orijinal kaynağını görebilirsiniz.

  9. kobuzchu kobuzchu 21 Mayıs 2009

    4. günü de devirdim de, işin ilginci 2. gün ağrı sızı hamlama yoktu, 3. gün başladı, bugün (4) de devam ediyor. ah ulan, “boş gününde sabahın köründe kalkıp spor yapacaksın” deseler “kalk sen yap, ben kaldıramam k.çımı” diye cevap verirdim ben 😉

  10. aporlo aporlo 22 Mayıs 2009

    merhaba siteyi çok yararlı buldum programa kilo verme amacıyla katılınabilir mi, bu program eklemlere ya da kaslara zarar verir mi?

    • İlşad ÖZKAN İlşad ÖZKAN 22 Mayıs 2009

      Merhaba,
      Siteyi beğenmenize ve yararlı bulmanıze sevindim. Umarım kendimizi daha çok geliştirip insanlara daha çok yararlı olabiliriz.

      Bu program bir kilo verme programı değildir. Kilo verme/almanın egzersiz kadar beslenmeyle de ilişkili olduğunu bilirsiniz. Programda henüz beslenme kısmı yok, zaten hafif bir program olduğu için beslenmeyi uygulayıcıya bıraktım. Bu program 3 aylık olarak tasarlandı ve bu 3 ay sonunda katılanlardan kilo alan da olacaktır, kilo veren de. Çünkü egzersiz vücudumuzu ideal kiloya ulaştırmakta büyük bir yardımcıdır. Yeter ki sağlıklı beslenilsin. Zayıflamayla ilgili olarak taş devri diyeti yazısına ve şok diyetlerle ilgili yazıya da göz atmanızı öneririm. Mavi bağlantı yazılarına tıklayarak bu yazılara ulaşabilirsiniz.

      Şu ana kadar programa koyduğum şınav ve ağırlıksız çömelip kalkma hareketi eklemler ve kaslar için zararlı değildir. Aksine yararlıdır. Ayrıca güvenliği en üst düzeye çekmek için programda ısınmaya ve soğumaya çok önem verdirtmeye çalışıyorum.

      Herşeye rağmen bu birebir bir program olmadığı için kimseye net yanıtlar veremem, genelş geçer egzersiz ve sağlık kurallarıyla uzaktan yönetilen bir program. Ayrıca bu hareketleri yaparken eklemlerinizle kaslarınızı kullanacağınız için, programla ilgili olmayan başka nedenlerden ötürü eklem ya da kas rahatsızlığı olursa programa ara veriniz. Çünkü uzun süre hareketsiz kalan bir vücudun eklemleri için en basit hareketler bile riskli olabiliyor.

      Son olarak da yorumlarınızın onaylanmasını beklemek istemiyorsanız, geçerli bir e-posta adresi giriniz, bu sayede bir kere bir yorumunuz onaylandıktan sonra diğer yorumlarınız onay beklemeden yayınlanır.

  11. Alchemistt Alchemistt 24 Mayıs 2009

    kardeş squat dediğin hareket nedir tam olarak ? bir resim falan eklesene, güze l olur.

    ya bir de, ben şınav çekemiyorum 10tane, en fazla 4-5 oluyor, cidden enkaz ötesiyim, 7 * 5 falan yapsak alışana kadar?

  12. Squat adındaki hareketle ilgili güzel bir sayfa hazırlayıp en kısa sürede bu yazıya bağlantısını koyacağım. Gecikme için üzgünüm ama tüm vaktimi siteye ayıramıyorum ne yazık ki.

    Şınav konusundaysa sana şunu söyleyebilirim; benim için şu an önemli olan, toplam sayıdan çok bir sette kaç şınav çekileceği ve kaç set yapılacağı. 10 şınav çekmek için kendini zorla, çekemiyorsan bile biraz dinlen ve bu dinlenme sırasında hareketi bozma yani şınav vaziyetinde dinlen. Sınırlarını zorlamadan onları yükseltemezsin. Yine de programdaki tekrar sayıları ortalama bir değer olarak verildi ve esnek. Yani bir türlü beceremiyorsan tekrar sayısını düşük tut. Ama set sayın 4’ü geçmesin. Bir de yazıyı takip et, yazı güncellendikçe yeni bilgiler edineceksin.

    Ekleme: Bu yazıyı yayınladım “Squat Hareketine Bir bakış” adlı yazımı okuyabilirsin.

  13. Couchy20 Couchy20 29 Mayıs 2009

    siteniz güzel olmuş beğendim doğrusu, bende bu gün başlıyorum

  14. hakan hakan 2 Haziran 2009

    hadi bakalım ilşad! hatırlat o kaslara ne için orada olduklarını ve olmaları gerektiklerini.

    istanbula döndüğünde beraber antreman yaparız.. gerçi sen spor salonlarından pek hazzetmiyorsun bakırköy sahiline gideriz seninle beraber 😀

    • İlşad ÖZKAN İlşad ÖZKAN 2 Haziran 2009

      Tabii gideriz Hakan ama galiba bu hatırlatma konusunda yalnızım 🙂 arkadaşlardan ses seda çıkmıyor. deli gibi kendi kendime konuşuyorum gibime geliyor bazen 🙂 bencilce ilerlemesinden korkuyorum programın geri besleme olmadığı için.

  15. sawash sawash 2 Haziran 2009

    gerçekten çok güzel bir site olmuş. çok açıklayıcı bilgiler var. ben şunu sormak istiyorum. işimden dolayı koşmaya ayıracak pek vaktim olmuyor. onun yerine ne yapabilirim?

    birde bazı yabancı internet sitelerinde bodylastic denen bir setten bahsediliyor! bununda yararı olabilirmi? onu bulamassak eğer başka ne tür aletlerle o tür çalışmalar yapabilirim.

    • Merhaba,
      Site hakkındaki düşünceleriniz için teşekkürler inşallah daha iyi olacağız. Yavaş ilerliyoruz biraz ama bence kaliteden ödün vermekten iyidir.

      Koşma konusunda size kendi fikrimi söylemek istiyorum: bana göre koşmanın yerini hiç bir şey tutamaz. Koşu bantları dahil. Hatta geçen gün sitede de bahsettiğim 67 yaşında 120 barfiks çeken Salih Bey’le koşu bantlarını da eleştirirken çok farklı bir noktaya değindi o, dedi ki “bu aletlerde vücut gidiyor ama beyin aynı yeri görüyor, acaba ilerlediğini algılayamadığı için nasıl bir sonuç oluşuyor?, acaba bunun bir etkisi olur mu?” dedi. Ben de kafesteki bir fare bir hamster gibi koşuyoruz o bantlarda demiştim.

      Koşmak insanoğlunun en temel hareketlerinden biri ve bence bunun herhangi bir alternatifi yok. Onbinlerce yıldır koşuyoruz, bugün koşmuyorsak burada bir eksiklik vardır. Yani özür dilerim belki burada bir bilgi yetersizliğim var ama koşunun yerini tutacak bir başka hareketi ben bilmiyorum, belki başkası biliyordur, ben de öğrenmek isterim. Ev ortamında ısınmak isteyenlere yerinde saymayı, ip atlamayı (boksör tarzı) önermiştim ama dışarıda koşmanın yerini tam anlamıyla tutacak bir şey bilmiyorum. Koşu bandı olabilir yine en yakın sonucu bu verecektir.

      Bodylasticsi daha önce de duymuş ancak ilgi göstermemiştim, sizin sorunuzdan sonra internet aracılığıyla hakkında biraz bilgi edindim. “mybodylastics.com” bu adresteki hareketlere bakınca bu lastiğin çeşitli farklı biçimlede kullanılarak ağırlıkla yapılan hareketleri taklit ettiğini gördüm, tek farkı ağırlık olmaması. Kuvvet “herhangi bir direnci yenmektir” bu direnci ağırlıkla da sağlayabilirsiniz, böyle lastiklerle de. Ancak bu lastikler hem uzun ömürlü olmayacaktır hem de dirençlerini arttırmak (ek lastik, ya da farklı bir dirence sahip lastik takılmadan) olanaksız olduğu için kas kütlesini sürekli arttırmayacaktır. Yararlı bir alet ama bana kalırsa gereksiz. Yine de eğer uygulamak isterseniz mutlaka yararını görürsünüz, çünkü oldukça basit ve geçerli bir mantığı var.

      Bu lastikleri yay aleti gibi kullanmak da mümkün ama 3 yaylı bir yay aletindeki gerilimi verebileceğini sanmıyorum. Bir de bu aletle yapılan bütün hareketlerde, kaslardaki gerilim aynı hareketi ağırlıkla yapmaya göre daha fazla olacaktır. Nasıl ki ağırlıkla yapılan laterall hareketini kablolu olarak yaparsanız daha iyi gerilirse, bu alet de kablolu hareketler gibi daha çok bir gerilim sağlar gibime geliyor.

      Sonuç olarak vücudu yeni ve farklı bir mantıkla çalıştıran bir alet değil. Bildiğimiz lastik ama düzenli kullanılırsa etkili olacaktır, tabii ağırlık arttırmak için yeni bir lastik daha lazım olur. Bunlar benim aleti görmeden yürüttüğüm fikirler belki de sitesinde görülenden farklı özelliği de vardır.

      Bu aleti bulamazsanız bu aletle sağlayacağınız kadar gerilim sağlamasa da dambıl ve bar gibi ağırlıkalarla buradaki bütün hareketleri yapabilirsiniz çünkü bu alet zaten bu temel hareketlerin ağırlığını taklit ediyor ve kablonun da gerilimini ekliyor.

      Eğer benim gibi “manyak” bir arkadaşınızla spor yapıyorsanız bir havlu ya da bir halatla da bu lastik hareketlerinin hepsini olmasa da birçoğunu yapabilirsiniz. Kaldı ki bu sefer ağırlığı arttırmanız mümkün olur 🙂

    • Resul Resul 3 Haziran 2009

      Hocam aman 99 doları kaptırmayın buna. Bu lastikler kapı aparatıyla beraber 10 dolar civarında satılıyor Amazon’da. Zaten sizin vücut seviyenize göre olan bir tanedir, dikkat ederseniz bu adamların sattığı ful sette lastikler arasında tek fark kalınlık, yani direnç farkı.

      Ayrıca koşmakla bu aletlerle yapılacak antrenman arasında çok fark vardır, alakaları yoktur. Kuvvet antrenmanları koşmaya alternatif olamazlar. İşten dolayı koşacak zamanınız yoksa en azından eşofmanları giyin akşamları bakkala-kuruyemişçiye falan yolu biraz uzatıp koşarak gidin…

  16. Korhan Korhan 9 Haziran 2009

    Bu güzel hareketin devam etmesi lazım, kesilmesin.. Emek veren arkadaşa da çok teşekkürler..Benim dışarıda spor şansım pek yok..Odamda veya spor salonunda birşeyler yapabilirim. Haftaiçi salı-perşembe haftasonu da c.tesi diye program yaptım.

    • İlşad ÖZKAN İlşad ÖZKAN 10 Haziran 2009

      Korhan,
      Size de çok teşekkürler. Yalnız şunu da söylemek isterim, ben nefes aldığım sürece bu programı devam ettirip sonlandıracağım. Hiç kimse katılmasa bile başladığım işi bitirmek benim için önemli. Yani Allah izin verirse program kesilmeden yazılmaya devam edecek.

      Siz de birebir programı uygulamasanız bile sizin için uygun olan günlerde programdaki evde yapılabilecek hareketleri ilk günden çokça ya da hepsini yapıp abartmamak şartıyla yapabilirsiniz. Cumartesi de dışarda koşabilirsiniz eğer uygun çevre koşullarına sahipseniz.

      Bir de şunu söylemek istiyorum: Bence isterseniz HERGÜN evde spor yapabilirsiniz. Yeter ki isteyin, inanın bana sabah ve akşam sadece 15’er dakika yapacağınız egzersizler 1 senede ciddi bir fark yaratabilir sizin üzerinizde. Bu herkes için geçerli.

      Geçmişte tek seferde 750 şınav çeken birisine, şınavını nasıl bu kadar geliştirdiğini sorduğumda bana “şınav ne ki? yatakta bile çekebilirsin, bu sayede.” demişti. Yani sizi sabah ya da akşam hemen biraz ısınıp gerdirip bi 2×15 şınav çekmekten, ya da 3×5 barfiks çekmekten alıkoyan ne? 15 dakika ayırabiliyorsanız bunları, çeşitli hareketleri yapın.

  17. Volkan Volkan 10 Haziran 2009

    Yazıyı baştan sona okudum. Hayatımda ilk kez göbeğim çıkmaya başladı göğüs kaslarım iyice küçüldü. doğal olarak beni bir depresyon havası aldı. sağda solda antreman programları bakarken senin siteni buldum enkaz kardeş. okudum okudum ve bu akşamdan itibaren dediklerini uygulamaya başlıyorum. yanlız olduğunu asla düşünme çünkü sen insanlara karşılıksız destek oluyorsun ki bu senin bize ayırdığın zaman ve bir sürü benim gibi vücudundan dolayı mutsuz olan insana yardım etmeye çalışan ALLAH’ın eli dir. insanlara karşılık beklemeden yardım etmekten vazgeçme. Eminim yakın zamanda benim gibi birçok kişi senin programına katılacak ve benim gibi enkazlığını kabul edecektir. Ayrıca ben 4 yıl aktif yelkencilik yapmış bir enkazım 🙂 Yaşım 28 İstanbuldanım ve Sigara kullanıyorum. umarım kendi sınırlarımı zorlamam bu naleti bırakmamda bana destek olur.

    Saygılarımla
    Volkan (Coder)

    • İlşad ÖZKAN İlşad ÖZKAN 10 Haziran 2009

      Çok teşekkür ederim gerçekten yazınız bana destek oldu, güç verdi. Ben yalnız bile kalsam vazgeçmeyeceğimi söyledim ama yalnız olmadığımı bilmek tahmin edersiniz ki çok daha farklı, çok daha güzel. Ayrıca dediğiniz gibi bir karşılık beklemeden insanlara yardım etmenin güzelliğini ancak bir karşılık beklemeden insanlara yardım eden başka insanlar anlar ve değerini bilir.

      Yazınızdaki “enkaz kardeş” tabiri beni gülümsetti, teşekkür ederim 🙂 Son sözüm de sigarayı bırakmanızla ilgili. Ben iki kere bıraktım aslında ikinci bırakışımı hiç yaşamayacaktım ama askerliğin stresine yenik düşmüştüm. Şimdi yine sigara içmiyorum, bırakmakta zorlanmıştım. Ben azalta azalta bırakmıştım siz de bunu deneyebilirsiniz çünkü çok sigara içenler birden kesince vücut gerçekten isyan ediyor ve kişi başarılı olamıyor. Bir de benim gibi azaltıp bırakmayı deneyin, bırakma süresi biraz uzuyor ama daha sağlıklı ve kalıcı bir bırakma oluyor sanırım.

      Saygılarımla
      İlşad (Enkaz)

  18. Volkan Volkan 12 Haziran 2009

    Uzun uzun cevap yazmışsınız çok teşekkür ederim. Ayrıca sigara ile ilgili açıklamanızada teşekkür ederim. Kendimi yenilemeye çalışıyorum ve bu aşamada dediğinizi deneyeceğim, azaltarak. Ayrıca tüm bu teşekkürlerin haricinde ben profesyonel web yazılımcısıyım ve sitenizle ilgili desteğe ihtiyaç duyarsanız girdiğim mail adresini msn olarak ekleyebilirsiniz. Elimden geleni yaparım.

    Hürmetler
    Volkan(Enkaz :))

  19. runner runner 13 Haziran 2009

    Öncelikle site ve program çok güzel,Yanlız olmadığını söylemek için mesaj atıyorum..Birde gögüs kaslarımda ile ciddi bir sorunum var.Özellikle gögüs bölgesi için önereceğin ekstra bir hareket varmı..Saygılar..

    • Desteklerinizi görmek çok güzel çünkü ne kadar kalabalıksak o kadar motivasyonlu hazırlıyorum yazıları. Geçen gün bu sayfadan kuş uçmuyor, kervan geçmiyor, kimse de bu programı uygulamıyor sanıyordum. Şimdi bu zannımın boşa çıktığını görmek çok güzel.

      Göğüsteki sorun tam olarak nedir? Alt üst ya da göğsün gövdeye yayılmasının güzel görünecek biçimde olmaması mı? Ya da başka bir şey mi? Göğsü hissetmek için 3 sandalye arasındaki şınav ben de iyi etki yapıyor, deneyebilirsin.

      Saygılar.

  20. kobuzchu kobuzchu 21 Haziran 2009

    yahu ben finaller bitip memlekete dönünce internetten uzak kaldım, dolayısıyla programı da takip edemedim… tabii olanca tembelliğimle de bıraktım gitti ucunu… ne ise, şimdi programın bugüne kadar ilerlemiş halini flashdiskle alıyorum ve evimde tekrar baştan başlıyorum. haber edeyim dedim 🙂

    • Umarım finallerin iyi geçmiştir. Ben bi ara benden başka takip etmiyor sanmıştım. Uygulama konusundaysa benden başka yapanların olduğundan hala şüpheliyim 🙂 Programın ilk 1 ayı genel kondisyonu arttırmaya yönelik. Şimdi yeni yeni hafif ağırlıklara geçtik ama hala tam bir ağırlık çalışması yapmayacağız, 3. ay belki -kesin değil- yoğun ağırlık egzersizlerini serpiştiririz koşu olmayan günlere.

  21. erdem erdem 2 Temmuz 2009

    öncelikle yazılarınızı çok beğendim ben kendimi enkaz olarak görmüyorum ama 🙂 terminatör olarak görüyorum yada olacağımı sanıyorum 🙂 programınızı aynen uyguluyorum fakat şınav vücüdumda hiç bir yerim ağırmazken sadece belim ağrıyor şınav çekerken bu sorun olmaz diyimi?yanii geçici bir durummu yada şınav çekmeyi bırakayımmı?

  22. Ali Water Ali Water 23 Temmuz 2009

    Bu programı uyguluyor ve faydasını görüyorum ama sitenin kapanması programımı etkiledi keşke haber verseydiniz .

  23. Ali Water Ali Water 28 Temmuz 2009

    Gerçekten çok sorumsuz bir firmaymış…

    Bir de sorum olacak acaba koşmak yerine bisiklet sürebilir miyim ?

    • İlşad İlşad 29 Temmuz 2009

      Bisiklette performansı belirleyen birincil derecedeki kaslar yürüme ve koşmada kullanılan kaslarla neredeyse aynı. Ancak sonuçta ikisi farklı eylemler, bazı farklılıkları var.

      Ama koşamıyorsanız koşmak yerine bisiklet sürebilirsiniz, bunu yapın. Evde kullanılan bisikletlerdeki zorluk ayarını yükselterek hızlı koşmaya benzer etkiler yaratabilirsiniz. Ayrıca bisiklet sürerek diz eklemlerinize koşmaya kıyasla çok çok daha az bir yük bindirmiş olursunuz. Ama ben koşmayı tercih ediyorum.

      Bu arada programda verdiğim egzersizlerle gelişen arkakol ve gövde kaslarınız bisikleti daha yüksek bir performansla sürmenizi sağlar. Bunu da eklemek istedim.

  24. Ensar Pinar Ensar Pinar 19 Ağustos 2009

    Biliyorsunuz, Ramazan geliyor. Programınıza bugün başladım ve devam etmeyi düşünüyorum. Oruç tuttuktan sonra programınızı uygulamayı planlıyorum. Sağlıklı mıdır bu?

    • Merhaba,
      Sitemizin “spam” mesaj koruma programının bazı okuyucularımızın da yorumlarını bu şekilde değerlendirdiğini oldukça geç fark ettim. Sizin yazınız da bu yorumlar arasına girmiştir, bu teknik sorun için çok özür dilerim, bir daha tekrarlanmaması için gerekli önlemleri almaya çalışacağım ancak sistemin iki filtresi var ve sizinkiler denetleyebildiğim filtrede olduğu için görür görmez yayınladım. Umarım denetlenemeyen filtrede hiç mesaj yoktur gerçi bu ikinci filtre spam olduğu %100 olan mesajları engellemek üzere tasarlanmıştır yine de içime kurt düştü.

      Gecikme için tekrar özür dilerim, sizlere önerim sitemize üye olmanız, bu şekilde yorumlarınız asla spam muamelesi görmeyecek ve filtreye takılmayacaktır.

      Pınar Hanım Merhaba,
      Ramazan ayı bitmek üzere, sizin sorunuz bir zaman aralığında cevaplanması gereken bir soru olduğu ve ben de bu soruyu göremediğim için çok üzgünüm çünkü telafi şansımız kalmamış.

      Ancak size önerim, Ramazan ayını dinlenerek geçirmeni zolur, şiddetli çalışmaları bu ayda yapmamak pek çok nedenden ötürü daha doğrudur. Bu ay spor yapanların da vücudunu dinlendirerek geçirebileceği bir aydı. Böyle aralar vermek de yararlıdır çünkü hem vücut şaşırtılmış oluyor hem de dinlenerek güç kazanabiliyor.

      Bu programdaki hareketlerden daha hafif antrenmanları uygulayabilirsiniz bir kaç günde bir.

  25. ahmet ahmet 24 Ağustos 2009

    Hocam ben bu programa başlamaya karar verdim fakat squat(çömelme) hareketini anlamadım açıklar mısınız bir de bu dinlenmelerde (gün olarak) yapmasak programa devam etsek olur mu?

    • Ahmet Bey,

      Squat yazısını çok önceden hazırlamam gerekiyordu ancak olmadı, şu an bir squat yazısına başladım, bitirince yayınlayacağım sanırım işinize yarar.

      Dinlenmeleri uygulayın, aksi takdirde bu programı uygulamış olmazsınız. Bu program oldukça düşük fiziksel güç ve kondisyondakilere yöneliktir ve dinlenmeleri bilerek koydum. Dinlenme de sporun bir parçasıdır.

      • ahmet ahmet 26 Ağustos 2009

        Sağolun hocam squat hareketini sonradan araştırıp öğrendim fakat ben ne yazık ki daha yeni keşfettim sitenizi o yüzden şimdi başlıyorum bu programa mesela 10 tane şınav çekip iki gün dinlenmek bana biraz gereksiz geldi de o yüzden söylemiştim.Bir de ben de adını bilmediğim için sizin söylediğiniz gibi sık sık aleti var.İki sorum olacaktı.Ben o aleti nasıl kullanırım veya ne kadar sıklıkla kullanmalıyım.Bir de o alet hangi kasları geliştirmeme yardımcı olur.

        • Sıksık ya da el yaylarını kullanmak çok basittir, elinize alın ve avucunuzda sıkın. Bir süre sonra sıktıktan sonra 3-5 saniye sıkılı olarak tutmanız daha iyi olur, 40-50 tekrarlık setler halinde yapabilirsiniz. Sıksık aleti parmak fleksörlerinizin güç ve dayanıklılık kazanmasını sağlar. Parmak kaslarımızın kalın yerleri elimizde değil ön kolumuzda yer alır dolayısıyla bu aletle çalışırken önkolumuzda bir hareketlilik olur.

          Bu aleti her gün ya da gün aşırı yani bir gün yapıp bir gün dinlerek kullanabilirsiniz.

          • ahmet ahmet 26 Ağustos 2009

            teşekkür ederim

          • Hayri Özmeriç Hayri Özmeriç 10 Ağustos 2011

            SQUAT en basit türkçe açıklama olarak “ÇÖMELMEK”dir. Ancak hemen ve çok önemle belirtmek gerekir ki; yüzde yüz çömelmek (yani alaturka tuvalete noturur gibi, topuklarınızın kalçalarınıza değdiğiğ pozisyona kadar çömelmek) çok risklidir, bir anlamda minüsküse davetiye çıkarmaktır. Dizlerin açısı 90 dereceden daha aşağı açıya inmemelidir. Esenlik ve mutluluklar ve sağlıklı sporlar dileği ile

  26. oğuzhan oğuzhan 4 Ekim 2009

    sa ben 15 yaşındayım bel fıtığı başlangıcı var malesef bende aceba bu programa uyabilirmiyim zararı olabilirmi?

    • Oğuzhan Merhaba,
      Her bel fıtığı aynı değil, ancak şurası var ki pek çok fıtık olayında bel kaslarını güçlendirmek yararlı, hatta tedavinin de bir parçasıdır.

      Bizim buradan senin fıtığının çeşidini tespit etmemiz mümkün değil zaten ben de doktor değilim, bir uzmana görünmelisin. Daha sonra bizim programımızda yapılan hareketler bellidir, yalnız sana şunu diyeyim ağırlıklı şınav çekmeyi falan yapma ben onu biraz erkene koymuştum. Onun dışında uzmana bu programı gösterip onayını alabilirsin.

      Fıtık ciddi bir sorundur bunun için bir uzmanın görüşünü almadan başlamamanı öneririm.

  27. kocatembel kocatembel 6 Ekim 2009

    Merhaba, öncelikle sizi kutluyorum bu güzel site için. Spor yapmak yazın başından beri aklımdaydı ama nereden başlayacağımı bilemiyordum. Bi yerlerden sizin sitenizi gördüm ve başlığınız bende bomba etkisi yarattı. O gün bugündür sizin sitenizdeyim. ilk günler feci ağrılar çektim, yataktan kalkamadım, uzun süre yürüyemedim bile. Fakat şimdi etkisi azaldı. Zira bu beklenen bişeydi, kendimin bir “enkaz” olduğunu biliyordum ama kabul edemiyordum. Siz bunu sağladınız. Hayatımda ilk kez düzenli spor yapıyorum. Umarım bir daha bu programa baştan başlamaya ihtiyacım olmaz. Emekleriniz için teşekkürler.

    • Merhaba Kocatembel 🙂

      Yazınız beni gerçekten mutlu etti, işte ben bu siteyi bunun için açtım, başkalarına karşılık beklemeden yararlı olabilmek adına. Şimdi sizin mesajınız sayesinde bir noktaya kadar bu amacıma ulaştığımı görebiliyorum, boşa kürek çekmiyormuşuz.

      Sen bir enkazsın programının kaçıncı günündesiniz ve ne tür değişimler gözlediniz?

      Unutmayın bu program sadece bir “başlangıç” sakın sporu bırakmayın.

      İnce düşünceniz için ben de size teşekkür ederim.

      • kocatembel kocatembel 6 Ekim 2009

        6. günümdeyim henüz. Fakat şu sabahki ağrılarım geçtikten sonra kendimi hafiflemiş hissetmeye başladım. Yemeğime de dikkat ediyorum, diyet düzeyinde değil tabii. Benim hafif göbeğim var ve yanlardaki handle’lar beni çok rahatsız ediyor. Umarım günler geçtikçe onlar da yok olacak. Gerçekten içten yazıyorsunuz. Sizi takip etmemin bir sebebi de bu.

        • Henüz yolun başındasınız, kararlılığınızı yitirmemelisiniz. Yanlardaki “love handle”lar için ilerde yine konuşuruz. Bu arada içtenlik konusunda bana her zaman güvenebilirsiniz.

          Selamlar 🙂

      • kocatembel kocatembel 6 Ekim 2009

        6. günümdeyim henüz. Fakat sabahki ağrılarım geçtikten sonra kendimi hafiflemiş hissetmeye başladım. Hafif göbeğim var ve yanlardaki handle’lar beni çok rahatsız ediyor. Isınmak için youtube dan Billy Blanks’in tae bo videolarını uyguluyorum. Ama öyle uzun süreli değil kendimi yeteri kadar hazır hissettiğimde bırakıyorum. İyi mi sizce yoksa başka yöntemler mi bulayım?

  28. sinan sinan 11 Ekim 2009

    merhaba hocam
    ben 22 şınav çekiyorum ve bir dakka dinlenip iki tane 7 tane daha çekebiliyorum….şimdi hocam ilk 22 çekmeyip kendimi kasmasam 3 tane 15 çeksem mi faydalıdır veya anlattım gibi çeksem nasıl olur aradaki farkı bana anlatırmısınız .. şimdiden sağolun çok mantıklı geliyor sizin program bana çömel ve barfikse yakında başlıcam..

    • Sinan Bey Merhaba,

      Programda önerdiğim gibi çekmeye çalışın.
      Düzenli nefes alıp verin bu önemli.
      Sizin bahsettiğiniz durumda aradaki farklar kısaca:
      – Egzersiz sırasında kaslarda biriken laktik asit ve potasyum gibi artık maddelerin henüz dolaşım yolurla uzaklaştırılamaması sizi diğer setlerde zorlayabilir,
      – Kapasitenize bağlı olarak MaxVO2 seviyesine erken ulaşabilirsiniz bu da ihtimal.

      Siz şimdilik programa uyun, sizin amacınıza göre nasıl çekeceğinizi sonra konuşuruz.

  29. levent levent 12 Ekim 2009

    sevgili hocam ben hiç bişeyi değil de sadece kollarımdaki kaslarımı geliştirmek ve şişmesini istiyorum yaşım 16 yani yaşıma göre olabilir miyim yada nasıl olabilirim şimdiden tşk.size ve ekibinize tşk. sizi çok seviyoruruz.saygılarımla

    • Levent Bey Merhaba,

      Evde kol kası geliştirmeyle ilgili bir taslağım var, ancak sürekli ihmal ediyor bir türlü yayınlayamıyordum bu gece bir göz atıp yayınlayayım bu konuda çok istek geliyor. Sitemize gösterdiğiniz ilgi ve nezaketiniz için teşekkürler. İnanın ben de okuyucularıma yardımcı olmayı seviyorum.

      Saygılarımla.

    • Merhaba,
      Bu yazımız farkettiğiniz gibi 90 günlük bir programı ihtiva ediyordu ancak teknik nedenlerden ötürü son 7-8 günden itibaren artık yazıyı güncelleyemiyordum. Bu nedenle yazıyı üç parçaya böldüm, bu esnada fotoğraf bağlantılarını baştan aşağı taşımam gerekti. Bağlantınız eskiden doğruydu ama bu taşıma sırasında gözümden kaçmış olacak, tek bir bağlantı kodunu kopyalarak her fotoğraf için yeniden adres değiştirirken sizin fotoğrafınızı atlamışım. Özür dilerim ve düzelttiğiniz için teşekkürler.

      Düzeltmeyi yaptım, teşekkürler.

  30. AHMET Ç. AHMET Ç. 22 Ekim 2009

    merabalar hocam öncelikle böyle güzel bir site açtığınız için çok teşekkürler allah razı olsun.ben programa başladım şınavları tam yapamasamda programı uyguluyorum ancak benim koşma şansım yok koşmak yerine bana evde yapabileceğim bi şeyler önerebilirmisiniz.ilginize çok teşekkürler.

  31. Ahmet Bey,
    Öncelikle övücü sözünüz için teşekkür ederim, bir güzellik oluşturabildiysek ne mutlu bize, Allah hepimizden razı olsun.

    Şunu söylemek istiyorum bu programa özellikle koşmayı koydum ve bunun yerini tam olarak tutabilecek hiçbir şey yok. Hiçbir şey sizin nefesinizi bunun kadar etkilemeyecektir diye düşünüyorum. Koşmanın steady stade ve de MaxVO2’ye ulaştırma konularında büyük avantajları var. Yerine bir şey koymak mümkün değil. Mevsimin gerektirdiği önlemleri de alarak mümkünse mutlaka programa uygun olarak açık havada koşun. Hiçbir imkanınız yoksa yine benzer etkiler sağlayacak aktiviteler bulunabilir. Örneğin makinede kürek çekmek, kum torbasında çalışmak, ip atlamak, kondisyon bisikletinde çalışmak vb.

    Size de teşekkürler, beğenilerinizi dile getirmeniz bizim moralimizi yüksek tutmamızı sağlıyor.

    • AHMET Ç. AHMET Ç. 23 Ekim 2009

      hocam ilginize çok teşekkürler birde ben biraz kilo almak istiyorum acaba bu program biraz yardımcı olurmu ve ben klima işiyle uğraşıyorum ve biraz yorucu bir iş örneğin bu aralar hep bütün gün duvar kırıyorum ve her yerim ağrıyor bunun bana artısı vaya eksisi olurmu teşekkürler iyi geceler.

      • Ahmet Bey,
        Kilo alma konusu tek başına antrenmanla ilgili değil. Bu programda kilo almanız mümkün ama tamamen sizin beslenme ve dinlenme, özellikle de beslenmenizle alakalı.

        Bedenen yaptığınız iş de bir çeşit idman sayılabilir, bu programda idman olduğuna göre olsa olsa fazla antrenman durumu yaşayabilirsiniz, o şekilde bir zararı olabilir. Ancak bu program ağır bir program değildir ve sizi aşırı antrenman (overtraining ya da sürantrenman) durumuna ulaştıracak nitelikte olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca ne kadar zamandır çalışıyorsunuz bilmiyorum ama sanırım duvar kırma gibi bir işte yeni sayılırsınız, zamanla vücudunuz kendini duruma adapte edecektir ve siz de benzeri ağrıları çekmeyeceksiniz. Düzgün ve sağlıklı beslenmeye ve uyumaya dikkat edin ve sonrasını zamana bırakın yeter.

        • AHMET Ç. AHMET Ç. 25 Ekim 2009

          peki hocam sadece kilo almak için önerebileceğiniz bir program var mı?

        • AHMET Ç. AHMET Ç. 25 Ekim 2009

          peki hocam kilo almak için önerebileceğiniz bi program varmı?

  32. meçul meçul 28 Ekim 2009

    siteniz süper boy 1.57 kilo 59 şinav çekerek fazlalıklardan kurtulabilirmiyim şimdiden çok teşekkürler

  33. JAhbanieD JAhbanieD 30 Ekim 2009

    hocam…oncelıkle 20 yasında üniversite öğrencısıyım…10 yıldır proffesyonel yuzuorum boyum 180. kılom 72..aynı zamanda gunluk kendım ıcın hazırladıgım acık kol ve kapalı kol şınav antremanım var..mukemmel faydasını goruorum..ozellıkle gogus omuz ve kollar belırgın derecede gelişmiş durumda…BURDAN ARKDASLARIMA tavsiyem ne olursa olsun ağırlık antremanlarıyla vakıt ve nakıt kaybetmesınler….:( uzun yıllardır 1 kg. agırlık bıle basmayan bı ınsan olarak tek tavsıyem bu.. herzaman dogal vucut yanlısıyım…hiç şişmeye kasılmaya gerek yok…

    • Merhaba,
      Öncelikle ağırlık antrenmanlarını önermemenizi anlıyor ama bu fikre katılmıyorum. Tercih ve hedef meselesi. Ancak şu noktada tamamen sizinle hemfikirim. Sadece vücut ağırlığıyla çalışarak çok iyi vücut yapmak, kaslanmak mümkün. İnsanlar beklemeyi bilmiyor, kısa sürede çok iyi sonuçlar istiyorlar burada da ağırlık antrenmanlarının daha çabuk bir büyütme etkisi olması onları buna yöneltiyor diye düşünüyorum.

      Ayrıca yüzücü olmanızda ayrı bir avantajınız, yüzemeyenlerle de bir tutamazsınız kendinizi. Yine de ben de sizin söylediğinizi desteklemek istedim, sadece temel hareketlerle düzenli çalışarak 4-5 sene sonra çok güzel bir vücuda sahip olabilirsiniz.

      • JAhbanieD JAhbanieD 30 Ekim 2009

        anlıyorum hocam tessekkurler yorumunuz ıcın..

  34. AydemirLi AydemirLi 5 Kasım 2009

    dün başladım bakalım nasıl olacak 🙂 bu arada site harika çok teşekkürler…

  35. dohansen dohansen 9 Kasım 2009

    merhabalar,

    siteye bugün yeni dahil oldum.sabahtan beri yazılanları okumaya çalışıyordum işlerden fırsat buldukça. öncelikle mükemmel bir site hazırlamışsınız. tebrikler. enkaz yazıları da her yönü ile muhteşem. ben de yaklaşık 1 senedir body ile ilgilenmeye çalışıyorum. alsında kilo vermek için kullanıyorum diyelim. istediğim kiloya ramazan öncesi ulaşmıştım ancak sonradan 1 ayda 7 kilo alınca tekrardan ve sıfırdan başladım. açıkcası salona gitmeye çok fazla vaktim olmamakla beraber, sizin yazdıklarınızı okuyunca yapmakta oldugum birçok hareketin de yanlış oldugunu anladım. salonu bırakıp, programa bugünden itibaren sizin yazdığınız şekilde başlıyorum. benim tek sorum var size; şnav, squat,barfiks başlangıç için süper. ama ben askerde bile (88 kg iken) barfiks te inanılmaz zorlanıyordum. şu an 103 kg ım (1,89 boyum), nasıl barfiks çekeceğim çok merak ediyorum. biliyorum “ne kadar çekebilrseniz” diyeceksiniz. ancak programı yazarken orantısız boy&kg için bir sınırlamanız varmıdır? (3 tekrar -2 set vs gibi)::))
    tekrar tekrar tebrik ediyor ve bu kadar mükemmel bir site için çok teşekkür ediyorum. saygılar .dogan

    • Doğan Bey Merhaba,

      Öncelikle size teşekkür ederim, övücü sözlerle beğeninizi dile getirerek bize güç veriyorsunuz.

      Sorunuzu anladığımı sanıyorum:
      Yapmanız gereken kendinize bir azami tekrar sayısı belirlemek olmalıdır. Bunun için 3 set, set arası 2-3 dakika dinlerek barfiks çekin ancak her set çekebildiğiniz kadar çekmeye çalışın. Diyelim ilk set 4 tekrar, ikinci ve üçüncü set 3 tekrar çıkarttınız. Bu durumda sizin tekrar sayınız 3 olmalıdır, üst tekrar sayınız 5 olmalıdır diye düşünüyorum.

      Ben size “çekebildiğiniz kadar çekin” demem, bunu yeri geldikçe derim. Ama bir çalışma tekrar sayısı belirlemelisiniz, sporda hedefler her zaman önemlidir, tek bir sette bile hedef olması iyidir, bazen “çekebildiğin kadar, yapabildiğin kadar” olur ama düzenli bir antrenmanda buna yer yoktur, hedefleri gerçekleştirmek ve hatta onları aşmamak önemlidir.

      Onun için tekrar sayınızı belirleyin ve buna riayet edin, bu şekilde; diyelim ki 2 tekrar sonunda tükenseniz de (yani “çekebildiğiniz kadar” seviyesine gelseniz de) bir tekrar daha yapmanız gerektiğinden bu bilinçle kendinizi zorlar ve kendinizi aşabilirsiniz.

      Saygılar,
      İlşad.

  36. Sergen Sergen 15 Kasım 2009

    Daha önce de yorum yazmıştım bu konuyla ilgili fakat onlar yolun başındaykendi.

    Yarın 1. ayımı kutlayacagım bu programdaki. 😛

    Benim icin dış görünüş de önemliydi tabiki ama esas amacım kondisyonumu toparlayabilmekti. İlk başlarda 10şınavı zor çekerken şimdi rahatlıkla 30u görebilmek benim için sevindirici.

    Dış görünüşe gelicek olursak da, çevremdeki insanlar hep spor salonuna gitmeye mi başladın ? sorularını soruyor. Ben de spor yapmak isteyip, spor salonuna gitmeyi düşünenlere bu yazının linkini yolluyorum. 🙂

    • Sergen Bey Merhaba,

      Geri bildirim yaptığınız için çok teşekkür ederim, keşke uygulayan bütün arkadaşlar geri bildirim yapsalar. Bu arada geri bildirim yapmasalar da uygulasalar ona da razıyım 🙂

      Teşekkür ederim, ikinci ay da bir yorum yaparsınız artık

  37. dogan dogan 17 Kasım 2009

    merhaba ilşad bey, 9.gündeyim, harfiyen uyguluyoru mhatta biraz da karın çalışma ekledim ben. gayet iyi hissediyorum kendimi. aynen devam edeceğim. başta ben de sergen bey gibi en fazla 7-8 şnav yaparken şu an 15 i çıkartmaya başladım. tekrar teşekkürler herşey için. aynen devam. selamlar d.a.

    • Doğan Bey,

      Ağırlıklı şınava dikkat edin, beliniz zorlanabilir, düşük ağırlık kullanın ve ilk sette ağırlığı koymayın zaten konulmaması gerektiğini yazmışımdır.

      İlerleyen günlerde de 82.gündeki antrenmana dikkat edin, bir de havaların soğuk olması nedeniyle koşu antrenmanlarının tümüne dikkat edin, üşütmemek için gerekli önlemleri alın.

      Selamlar.

      • dogan dogan 17 Kasım 2009

        teşekürler. şnavları programa göre agırlıksız çekiyoruz şimdilik::)))..selamlar,

  38. BEYAZIT BEYAZIT 22 Kasım 2009

    Oncelıkle hocam merhaba…siteniz cok hoş ve yol yordam gosterici ..Size sadece ufak bi sorum olacak beni aydınlatırsanız minnettar olurum..Sorum şınav hareketiyle ilgili .: Pectoralis major u geliştirmek için hangi açıklıkta şınav cekmem lazım.. duydugum kadarıyla kapalı kol ..yani ellerin birleşmesiyle çekilen şınav die duydum..yanlıs mı biliorum yoksa dorumu beni aydınlatırsanız sevinirim…

    • Beyazıt Bey Merhaba,

      Pectoralis majos kasları iki başlı kaslardır ve göğüslerimizin tamamına yakınını kaplarlar. Sternal baş göğüsleri kaplarken, diğer baş göğüslerin üst bölgesini daha ince bir hat halinde kaplar. Bu kaslar göğsünüzü sağda ve solda boydan boya kapladıkları için büyük yer kaplarlar ve sadece geniş tutuş ya da sadece dar tutuşla iyi gelişemezler. Sizin dediğiniz gibi eller birleşik şınav sternal başın sonlarına doğru, göğüslerin birbirine yaklaştığı bölümü daha yoğun çalıştıracakken, geniş tutuş şınav kas başının başlangıç noktasına yakın kısımları geliştirecektir. Bu nedenle her iki tür şınavı da çekmelisiniz.

      İlgi ve övgünüze teşekürler, başarılar.

      • BEYAZIT BEYAZIT 23 Kasım 2009

        tessekur ederım yorumunuz ıcın…:)

  39. halleycem halleycem 26 Ocak 2010

    öncelikle ellerinize saglık hocam unuversite ögrencisiyim 23 yasındayım ve surekli pc basındayım bu yuzden duzenli olmasada 2 3gun belki haftada bir 10 12 şinav cekiyorum suquat mıdır nedir:D ben çömelme diyim onuda kendi yapmış oldugum 10kg lık halterle 20 25 kere yapıyorum malum maddi yetersizliklerden dolayı boş büyük tüplede iki elimle gogus hizama 15 kere kaldırıyorum ama dedigim gibi tamamen duzensizim . tam anlamıyla bi enkaz sayılmam ama motoru bozulmuş tamircide yapılmayı bekliyen enkaz olmaya yuz tutmus bir arabayım diyebilirim:D ama haftada 1 kez halı saha macı yaparım pek hamlama yapmıyor vucudum ama bel ve sırt kaslarım bana yetersiz geliyor (surekli pc basında abuk subuk oturusumdan da kaynaklı olabilir agrılarım oluyor) yazınızı okudum ve duzenli evde spora karar verdim acaba bana özellikle gogus kanat omuz sırt ve bel egzersi olarak neleri önerirsiniz? ahamlı şahamlı bred pitt vucuduna kavusmak istemem ama sıskada durmak istemem boyum 180 kilom 66 67 biraz kiloda almak istiyorum acıkcası biraz fazla uzun oldu sanırım yazım ama sabırlı bi insan olarak bu yazımı okuyup cevap vereceginizi bildigim içiin bu kadar uzun yazdım 🙂

    • Cem Bey Merhaba,

      Öncelikle yaptığınız egzersizlerle hiç egzersiz yapmamaktan daha iyi bir durumda olduğunuzu düşünüyorum, kendinizle gurur duyabilirsiniz. Ancak sizin de düşündüğünüz gibi bir düzene oturtmak daha iyi olur. Yaptığınız egzersizler: şınav, çömelme (squat) ve öne kaldırış (front raise). Başta squat olmak üzere bu hareketler doğru yapıldığı takdirde bel kaslarınıza olumlu etkide bulunur.

      Düzenli bir program için kişisel değerlerinizi bilmek gerekir ki bunu bilemem. Bu sebeple siz kendiniz ayarlamalısınız ve bu sayfadaki program yeni başlayanlar için benim ideal bulduğum bir programdır ve isterseniz 2. ayından itibaren devam edebilirsiniz. Ayrıca bugün yarın Burak Bey’in sunacağı yol haritasından da yararlanarak kendinize bizim de yardımımızla yeni bir program oluşturabilirsiniz. Burak Bey’in yazısı hazır, yetiştirebilirsem bu gece yayınlayacağım.

      Hattan ayrılmayın yani 🙂

      Cevap biraz geç oldu kusura bakmayın, sitemize gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler.
      Kolay gelsin.

      • halleycem halleycem 3 Şubat 2010

        cevap icin tesekkur ederim 2. ay yazisini goremedim tam olarak arastirip bulim:) burak beyin yazisinida sabirsizlikla bekliyorum. kisel degerler derken tam anliyamadim biraz acarmisiniz acaba? arti olarak bi sorum daha olucak bazi arastirmalarimda spor icin daha verimli olunabilcek bazi zaman araliklari varmis acaba vucudun en hazir oldugu saatler hangi aralikdir bi bilginiz yada asli varmidir boyle biseyin? hatta kaliyorum efem 🙂

        • 2. Ay yazısı için, yazının sonuna bakın, ilgili bağlantıyı göreceksiniz. Burak Bey’in yazısı da yayınlandı.

          Kişisel değerlerden kastım yaş, kilo, boy, MaxVO2, vücut tipi, kas tipi dağılımı vb. pek çok değişkendir.

          Uygun antrenman satinizi bulmak içinse, sitemizde uykuyla ilgili yayınladığımız yazıları okumanızı öneririm.

          • halleycem halleycem 4 Şubat 2010

            yasim 23 kilom 69 boy 180 zayifim spor yapmamdaki amacim zaten biraz kilo almak. evet uyku saatlerinide okumusdum. kas tipi dagilimim kollarim yeterince guclu yani kilo boy oranina gore diyim. fakat kosu yapdigimda alt bacak on kaslarimda agri oluyor kaslarin zayifligindan olsa gerek diye dusunuyorum yani kosuyu bitirdikden sonraki hamlik degil kosu esnasinda oluyor. ust kaslarimda sorunum yok tek sikintim bel ve sirt gogus kaslari kanat ve omuzlarida sadece bi nevi sekile sokmak istiyorum. okulun spor salonuna gidecegim cok fazla alet yok ama is gorur neticede sorunlu bolgelerle ilgilide bi oneriniz varsa bilgilendirme amacli cok minnettar olurum hocam.

          • O ağrılar koşuya ara verip tekrar başladığımda bende de oluyor. Özel bir durumunuz yok, sabırla çalışmaya devam etmelisin. Bel bölgesi için fazladan hareket yapın, konuyu forumlarda detaylandırırız. Geç cevağ verdiğim için kusura bakmayın, sorunuzu istemeden atlamışım.

  40. DUYURU: (08 ŞUBAT 2010) KONU YENİ YORUMLARA KAPATILMIŞTIR. KONUYLA İLGİLİ SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN FORUMU KULLANABİLİRSİNİZ.

    YAZIMIZ, YORUMLARA YENİDEN AÇILMIŞTIR. (01 EKİM 2010)

  41. Sinan Sinan 26 Ekim 2010

    Şuana kadar okuduğum en güzel ve etkileyici yazı.Elinize sağlık diyorum ve bu sabahtan itibaren proğrama başlıyorum 🙂
    Kolay gelsin…

    • Sinan,
      Teşekkür ederim. Bu program “enkazlar için” yorucu fakat etkilidir. Programı bitirmeyi başarabilirsen kendine bir hafta istirahat ver.

      Sana kolay gelsin esas. 🙂

      • Sinan Sinan 27 Ekim 2010

        İlk gün gayet başarılı geçti bakalım 🙂 Ağrı sızı yok şimdilik enkazım ama boşta değilmişim hani 🙂
        1 haftalık istirahati 1aylık programdan sonra mı ? yoksa 3 aylık program bitiminde mi vermeliyim?

        Tekrardan kolay gelsin…

          • Sinan Sinan 29 Ekim 2010

            Program iyide hocam şu sabah kalkma işide olmasa 🙂 3.gün oldu çok yoruldukya dinleniyoruz,iki gün istirahat var:D Ağrı sızı yok ama yinede programa uymak adına ne yazıyosa onu yapıyorum.
            Teşekkürler ilginize…

  42. metin metin 22 Kasım 2010

    insanı gaza getirecek mükemmel bir yazı. fakat bu yazılanların çoğunu kilolu kişiler yapamayacaktır sanki.  yani en basiti şınavları çekemeyecektir.

    • Metin bey merhaba,
      Şınavı dizlerinin üzerinde çekmelerini önersem, tek sorun şınav olmadığı için pek de önemli olmayacaktır. Sanıyorum bir başka antrenman programında veya yüksek kilolu arkadaşların paylaşacağı antrenman günlüklerinde birtakım detay ve ana sorunların çözümü belli olur.

  43. şerif şerif 23 Kasım 2010

    proğramınız çok güzel olmuş.size çook teşekkür ediyorum.

  44. Anonim Anonim 25 Kasım 2010

    hocam merabalar 🙂
    öncelikle siteniz için ve yaptığınız bu ve diğer programlar, açıklamalar vb. için çok ama çok teşekkür ederim. enkaz programına başladım; enkaz olmadığımı düşünüyordum ancak cidden ben de enkazmışım 🙂 ilk günü bitirdim 2. ve 3. gün ayakkabımı dahi bağlamaya merdivende 3 basamak bacağımı açamıyordum baldır ağrısından 🙂 şimdi 4. gündeyim ve bugünü de bitirdim. ancak şöyle bir problemim var : şınav çekerken mesela bugün 2. setin ortalarına doğru bileklerim muazzam bir acı içerisinde kaldılar öyle ki yumruklarımla devam etmem gerekti. merak ettiğim bu normal mi ve yumrukla çekmem mi daha iyi yoksa üstüne gidip normal şekilde ellerim açık mı çekmem daha iyi?

    herşey için birkez daha teşekkürler takipçinizim bu programı bitireceğim 🙂

  45. tolga tolga 2 Aralık 2010

    Merhaba Ben 17 yaşındayım Ergenlik döneminde olduğum için merak eddim Sizce Bu Programı uygulamalımıyım…İlginiz için Teşekkürler

    • Tolga merhaba,
      “Uygulamalı mıyım?” derken sanki ortada bir sorun varmış da bu da senin tedavinmiş gibi bir algı yaratmışsın 🙂 Hiçbir şey yapmak zorunda değilsin ama bu programı yapmak istersen, ergenlik döneminde olman bir mani teşkil etmiyor.

      Havalar soğudu, üşütme yeter 🙂

  46. ismet ismet 13 Aralık 2010

    Bu programa başlicam. Aslında tam bi enkaz sayılmam ama gelişme çağında olduğum için(16 yaşındayım) boyumun uzamasını etkilemeden güçlenmek istiyorum. Tam istediğim gibi vücut ağırlıyla yapılan çalışmalar var. Yazının başında belirttiğiniz gibi ben de 1-2 yıla kadar vücudumu hiç kullanmıyodum eskiden 10tane şınav zor çekerdim ama şimdi 40a kadar yükselttim bu programla daha da güçlenirim inş. çok teşekkürler.

  47. xy xy 10 Ocak 2011

    kadeş ben 16 yaşımdayım ama zayıfım bu programı yugulamamda bi sakınca varmı????

  48. Barkın ERTAN Barkın ERTAN 26 Nisan 2011

    Çok teşekkür ederim 5 e gidiyorum Beden Eğitimi Performansım için bilgileri aldım.Biryerde bu kadar güzel bulamadım.

  49. emrah tatar emrah tatar 18 Mayıs 2011

    yazıyı okurken cok eglendım bazı bolumler cok esprılı olmus bugun baslıcam msn ekelrsen soru sormam gerekıo ******** (E-posta adresiniz silinmiştir. Messenger kullanmıyoruz.)

  50. Mehmet Mehmet 23 Haziran 2011

    Öncelikler Merhabalar.Evde o kadar aletim olmasına karşın bir türlü başlayamadım kas geliştirmeye nasıl desem çok çabuk sıkılıyordum.Bazende kendime kızıyordum.Internetten de baya bir arastırma yapar olmuştum.Her yaptığım araştırmayla kafam iyice karısır olmustu.Herneyse yazınızı’da cok beğendim.Enkaz olduğu kabul edip bu yazıdan sonra başlıyorum.

  51. Kadir Kadir 24 Haziran 2011

    Öncelikle Merhaba…Cevap Verirseniz Çok Mutlu olucam…17 yaşındayım ve tam bir enkazım.Programa başladım.11 de yatıp 8 de kalkıyorum.Sabah 10 da dışarı çıkıp sürat koşusu yapıyorum.Yani Programa dahil değil bu koşu.Koşmayı bırakıyımı mı ? yoksa devam edeyim mi?

    Birde Bu Programı ne zaman yapmam gerekiyor sabah mı öğlen mi akşam mı ne zaman ? saat verirseniz daha iyi olur.

    • Bu programın kendi içinde bir mantığı ve düzeni var, bu programa ek olarak yapacağınız antrenmanlar sizi zorlarsa bu programın dışına çıkmış olursunuz. Bununla birlikte bu programa harfiyen uyup uymamak tamamen size kalmış bir şey. Programın ilerleyen günelrinde zaten süret koşusu olacak. Şimdiden koşup koşmamak size kalmış bir şey diyebilirim ama recovery dönemini sabote edecek biçimde yormayın kendinizi.

      • Kadir Kadir 26 Haziran 2011

        Cevap verdiğiniz için teşekkür ediyorum.Kilolu olduğumdan her sabah sürat koşusu yapıyordum.Ama Bırakıcam Kendimi Zorlamak İstemiyorum.Sizin programa güveniyorum ve harfiyen uygulayacam.ŞU SORUMA DA CEVAP VERİRSENİZ : Programı Ne Zaman Yapayım Sabah mı Öğlen mi Akşam mı 1.günü öğleden sonra yapmıştım.Sizin Öneriniz Ne?

        ÇOK TEŞEKKÜRLER YARDIMCI OLDUĞUNUZ İÇİN…

  52. Kadir Kadir 26 Haziran 2011

    Cevap Verdğiniz İçin Teşekkür.Kilolu olduğumdan her sabah 10 da sürat koşusu yapma gereği duyuyordum madem bu programa başladım.Bu programla devam edeceğim.ŞU SORUMA DA CEVAP VERİRSENİZ : Bu programı ne zaman yapmam gerekiyor sabah mı öğlen mi akşam mı ne zamaN ? 1.gün öğleden sonra 16:00 , 17:00 arasında yapmıştım.Sizin Öneriniz Nedir ?

    YARDIMCI OLDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

    • Bence kendinizi iyi hissettiğiniz zamanlarda yapın. Biyokimyasal olarak en ideal saatlerin öğleden sonra, akşamdan önce olduğu sonucu çıkartılabilir. Bense bu programı uygularken sırf siz okurlarım karşısında utanmamak için gecelerin birinde ikisinde programı uyguladığımı bilirim. Burada yazılanlar tarafımdan harfiyen uygulanmıştır, fazlası vardır da eksiği yoktur yaptıklarımın.

      Yani siz çalışın da çalışma saatlerine çok takılmayın.

  53. Burak Burak 6 Temmuz 2011

    Öncelikle site için teşekkürler uğraştığınıza fazlasıyla değdiğine eminim birçok kişiye faydası dokunuyor.
    programın 8. günündeyim ve 14 yaşındayım. tam anlamıyla enkaz olduğumu söyleyemem 70 yarım mekik dinlenmeden çekebiliyodum programa başlamadan. tatil günlerinde de 15-20 şınav çektim aslında tam anlamıyla dinlendim diyemem. Bugün itibariyle zorlanıyorum. Sizce yaşım bu program için erken mi yoksa devam etmeli miyim

    • Bence biraz beklemende ve daha hafif programlar uygulamanda fayda var. Esasında bu program ağır değil ama ben genç yetişkinleri düşünmüştüm yazarken. Gelişme döneminde olanları pek hesaba katmamıştım.

      Herhangi bir spor programını uygulamadan da önce de velinizin izin ve denetimini sağlayın.

  54. Erhan Erhan 7 Temmuz 2011

    program güzel aslındada. Aklımda bi soru var.3 aylık bu program bitince ne yapacağız yahu ? :)3aylık vb programları sevmemişimdir hep.çünkü 3 ay yada daha fazla sonunda bitecektir.Aylarla sınırlandırılmış program yerine ömür boyu uygulanacak bi program varmıdır ?

    • Erhan selam,
      Bu bir disiplin aşılaması aslında. Üç aydan sonra geçmiş deneyimlerine dayanarak haftalık bir program yapıp düzenli olarak bunu uygulayabilir ve formunu koruyabilirsin.

  55. :) :) 12 Temmuz 2011

    Çok güzel!! çok teşekkürler kesinlikle kaçmayacağım. (=

  56. Alperen Kademli Alperen Kademli 13 Temmuz 2011

    Merhaba İlşad Bey;

    Yazınız gerçekten çok hoş. Tam anlamıyla kendimi buldum diyebilirim. Ben 18 yaşındayım. Milli bir badminton sporcusuydum. Üniversite hazırlığı yüzünden sporu istemeyerek de olsa bırakmak zorunda kaldım. 2 yıl boyunca da bu böyle gidince 188 cm 80 kilo yağ oranı %10-11 olan vücudum 100 kiloya kadar çıktı. Enkaz! Başlığı okuduğumda “işte aradığımı buldum” dedim içimden. Her ne kadar sonradan başlıyor olsamda lütfen hiç bir zaman kendinizi yalnız hissetmeyin. Böylesine değerli bir emek asla boşa gitmez ve size teşekkür eden onlarca insan olduğuna eminim. Saygılarımla..

    Alperen Kademli

  57. yeliz yeliz 22 Temmuz 2011

    mukemmel bir yazi olmus, cok dusuncelisiniz. Vucut gelistirmeyle alakam yok aslinda sadece biraz guclenmek icin evde spor yapmak istiyordum ve hic on bilgim ve sporla alakam olmadigindan internetten spora nasil baslanir gibi seyler bile yazmistim 🙂
     bu tam aradigim yazi cok cok tesekkurler 

    • yeliz yeliz 23 Temmuz 2011

      tabi ben 1 barfiks ve 1 sinav bile cekemiyorum, ne onerirsiniz?

      • Yeliz, yarım şınavla, yarım barfiksle başlayabilirsin. Eğer fazladan bir engel yoksa eninde sonunda çekersin, yeter ki yeterince uğraş ve “antrenman” seviyesinde çalış. Yani bir iki kere deneyip bırakma. Örneğin barfiks mi deniyorsun, dene ve başarısız ol ama en azından 4-5 defa dene. Gibi…

        Şınav ve barfiks konusunda da yazılarım var, göz atabilirsin?

  58. Metehan Ozcan Metehan Ozcan 23 Ağustos 2011

    Merhabalar hocam,oncelikle makeleniz icin size cok tesekkur ederim.Aklima takilan tek soru egilip comelme hareketi agirliksiz yapildigi taktirde boy kisaltir mi ? Ben 16 yasindayim ve bu kis spora basliyacagim ve bu soru aklima cok takildi.Ilginiz icin tesekkur ederim. Saygilarimla…

    • Metehan selam,
      Boy kısalması açısından gönül rahatlığıyla ağırlıksız çömelme yapabilirsin, endişe etme boy kısaltmaz ya da uzamanı engellemez o şekildeki.

  59. Taha Taha 27 Ağustos 2011

    Merhaba hocam. ben 15 yaşındayım yaklaşık 1 senedir evde düzenli vücut geliştirme yapıyorum haftada 4 gün, 4 set 12 tekrar şınav, 4 set 12 tekrar biceps, 4 set 12 tekrar mekik çalışıyorum. boyum 1.80 kilo 65 vücudum biraz şekle girdi diyebilirim. Dumbell’ım yok çift sandalyeyle idare ediyoruz sizce bu program uygunmu önerileriniz var mı? teşekkürler…

    • Taha selam,
      Bence artık programın hafif. Şiddeti, yoğunluğu biraz arttırsan iyi edersin.

      Ailenin gözetim ve denetiminde çalışmalarına devam etmeni öneririm.

      • Taha Taha 29 Ağustos 2011

        Teşekkürler hocam

        • Taha Taha 29 Ağustos 2011

          Hocam bide yarım mekik mi yoksa tam mekik mi daha faydalı ?

          • Mekiği doğru çekmek önemli, Taha. Bununla ilgili bir yazım var ama son rütuşlarını yapıp yayımlayamadım daha. Sana tavsiyem mekikleri çeşitlendirmen ve sırtını koyduğun zeminin omurganı rahatsız etmeyecek derecede yumuşak, hareketi çok kolaylaştırmayacak kadar da sert olması.

  60. hakanyln hakanyln 28 Ağustos 2011

    hocam çok güzel anlatmışsın. bence sen kitapda yaz. sende o yetenek var. üslubunu beğendim. 🙂

  61. Kadir Kadir 16 Eylül 2011

    Merhaba hocam ;

    Benim birazcık fazlalıklarım var.Kalça bölümünde,baldırlarda ve göbekte.Ben her sabah koşuyorum.Sormak istediğim şu sabah kalktığımda aç karna mı koşayım yoksa tok karna mı ? Bu programa biraz zayıfladıkta sonra uyacağım cevap verirseniz çok mutlu olurum.Bide bu program haricinde önerebileceğin başka birşeyler var mı ? Diyet haricinde çünkü diye yapmıyorum.Öğünleri çoğalttım.Her öğün az yiyorum.Lütfen yardım.Şimdiden Teşekkürler

  62. fatih fatih 20 Eylül 2011

    Biraz geç olu belki ama ben bu programı yapalı 12 gün oldu 12.gündeim vucudumdaki değişimleri cok rahatlıkla görebiliyorum ve buda beni mutlu ediyor bugune kadar zevk aldıgım en güzel programda diebilirim içtenliğiniz ve anlatım tarzıla program cok farklı bir hava kartmışsınız sporun sıkıcı yüzünden kurtardığınız için ayrıca teşekkürler. Benim şöle bir sorum olcak 13 gün koşuya geçiosunuz oda sorumuşsunuz dışarı çıkalımmi die keşki bu programı yazdıgınızda oda olsadımda dışarı cıkamıoz desedim malum istanbulda çalışma hayatım benim işe gitmek için evden cıkış saatim 6.30 eve geliş saatim 8.30 dışarı cıkıcak bir tek pazarım var pazar günü okey koşularımı yaparım peki ya diger günler benim gibi hafta içi sokağa cıkamacıklar için nasil bir program önerisiniz veya söle sorim bu programı sizin sordugunuz ve en başta düşündüğünüz gibi evde spor programına nasil dönüştürebiliriz?

    • Vallahi, o zamanlar ilgi gösterilseydi ben ev için çözümler üretecektim ve az çok neler yapabileceğimi bilsem de detaylı olarak programı uygularken çıkartacaktım 🙂 Program sonradan meşhur oldu, evde kalınsaydı ne olacağı da gizemini koruyor 🙂

      İp atlatabilir, ek oalrak yumruk çalışması yaptırabilir, yerinde sayma yaptırabilirdim. Bilmem 🙂

      • fatih fatih 21 Eylül 2011

        ozaman kosuları hafta sonuna alacak şekilde bir idman programı hazırlıyorum kendime.

  63. ATAKAN OĞUZ ATAKAN OĞUZ 12 Kasım 2011

    Sayın admin böyle bir program yaptığınız için sonsuz teşekkür ediyorum,

  64. Reis Reis 3 Şubat 2012

    Hocam  emeğin için teşekkürler  ihtiyaç duysaydım da uygulamazdım bu kadar dalga geçme ve hakaretler içeren bir program daha önce hiç görmemiştim, resmen dalga geçiyorsunuz.Sizin gibi birine yakıştıramadım

  65. Sinem Sinem 18 Şubat 2012

    Programa yeni başladım ancak koşma ve barfiks kısmı biraz sorunlu havalardan dolayı pek fazla koşma olanağım olmuyor barfiks demirini en kısa zamanda alacağım ama alana kadar bu eylemlerin yerine başka bir şey yapabilir miyim zamanı boş geçirmemek ve hamlamamak için?

    • Selam Sinem,
      Evde de koşu bandı, kondisyon bisikleti vb. bir imkan yoksa en azından ip atlanabilir koşu için. Diğer hareketler zaten evde yapılabilecek türde. Lütfen zorlanırsan hafiflet programı.

      Başarılar,

  66. Süleyman Süleyman 26 Şubat 2012

    Selam hocam . Ben enkazın enkazıyım ama artık karar verdim fit olucam. kararlıyım
    Vücut kitle indeksim 38  , 115 kilo, boy 175 cm
    sizce bu programı uygulasam zararı olur mu?
    Mesela ilk gün sınavda her setten 8-9-10 çok zorlu oldu hatta son sette 9-10 yarımda olsa yaptım.
    Bol bol su içiyorum ve bol bol yürümeye çalışıyorum.
    Üslubunuz gerçekten çok güzel insan bu üsluba karşı sorumluluk duyuyor.
    Teşekkürler.

    • Süleyman selam,
      Doktoru onaylayan herkes bu programı yapabilir 🙂 Dediğin gibi yapsan olur ama unutma, kendini yeterince zorla, koşamıyorsan hızlı yürü vb. Önemli olan kararlılıkla programı sürdürmen.

      Kendi adıma konuşursam oldukça iyi etkileri olan bir programdı benim üzerimde.

  67. batuhan batuhan 29 Şubat 2012

    ben 12. gündeydim dün ama kar yağıyordu yapamadım zaten bacaklarım acıyordu bu gün turp gibi yim kar 30 cm falan dışarı çıkamayacağım 8. günün tekrarını yapsam olurmu(+2 şerden)

    • Önemli olan niyettir, Allah kabul etsin 🙂

      Bu arada şaka bir yana, evet, program esnek zaten ve bu karda dışta koşmak pek olası da olmadığından evde çalışılabilir. Ancak 40. günden sonraki koşular yapılamayıp yerine diğer günlerin tekrarı yapıldığı günlerde setler ve hareketler arasındaki dinlenme seviyesi en düşükte tutulsa daha iyi olur.

  68. stempido stempido 29 Mart 2012

    program çok başarılı… ama benim bir sorum var kollarım çok zayıf olduğundan denememe rağmen bırakın 1 taneyi asılı bile kalamıorum barfix hareketinde.. onun yerine bana önerebileceğiniz başka bi hareket var mı?

    • Kol, omuz ve sırtını ayrı ve izole hareketlerle güçlendirmeni öneririm. Bunun için evde çalışabilirsin. İnşallah biz bu konuda size yardımcı olabilecek yazılar hazırlayacak yeterli görsel ve videoyu da sunacağız.

  69. Furkan Furkan 2 Nisan 2012

    öncelikle programınıza teşekkür ederim. Programın 3. günündeyim.  Yaşım 17, boyum 180 ve kilom 57. programa zayıf oldugum için kas gücümü arttırmak amaçlı başladım. 2. gün göğüs veya karnımda herhangi bir ağrı olmaksızın, sadece kalçamda ağrı oldu ve 2 bacagımda kırmızlık vardı devam ediyor hala. sanırsam ilk defa squat hareketini yapmamdan dolayı. önerileriniz veya uyarılarınızı merakla bekliyorum. Saygılar…

  70. ONUR ONUR 10 Nisan 2012

    böyle bir çalışma yaptığınız için çok teşekkür ederim, uzun zamandır böyle bir site arıyordum, bundan bir sene önce vücut geliştirme için çalışmalara başladım, dediğim sadece çalışmalarda kaldı, 3 ay spor salonuna gittim, işim gereği bırakmak zorunda kaldım, daha sonra eve dambıll seti ve halter seti aldım, Beni yönlendirebilecek güzel bir site bulamadığım için şu anda rafta öylece duruyorlar, mesai saatlerim bu günlerde düzene girdiği için tekrar bir neti yoklayayım dedim, veee bu mükemmel siteyi gördüm, 1. günü devirdim, şu an bitmiş bir durumdayım, ve hergün sitenizi takip edeceğim.

    böyle bir çalışma yaptığınız için tekrar çok teşekkür ederim.

  71. edirneli edirneli 21 Nisan 2012

    hocam benim sorunum bel bölgemdeki yağlanma yani göbek ve yandan kanat misali pörtleyen yağlar.ufaktan çalışmaya başlamıştım (2 şer dakika arayla 20şerden 80 şınav ve aynı şekilde 80 mekik çekiyorum hergün) ki programınızı gördüm bel bölgesi için özellikle nasıl çalışmamı önerirsiniz mekik çekmelimiyim ? (boy 1.82 kilo 86 yaş 23) enkaz programına nerden başlamalıyım? saygılar kolay gelsin.

    • Edirneli selam,
      yabancıların “love handle” diye sevimli bir isim taktıkları, pek çok insanda görülen bel bölgesi yağlanmasından şikâyetçi olman normal. Bel bölgesi için özel bir çalışma olmadı pek bu programda, ancak her durumda belleri güçlü tutmakta fayda var. Mekikte tam kalkış yapmamalısın, bozulan harddiskimde güzel bir mekik yazısı var, keşke onu kurtarıp yayınlabilseydim…

      Enkaz programına bence ilk haftalardan birinde başlayabilirsin, daha doğrusu gözünün kestiği bir noktadan. Belini ise özel hareketlerle güçlendir, ağırlıksız olarak yapılacak hareketlerin en önemlilerini “Kasım Naber?” programında videolu olarak anlatmıştım. Ondan yararlanabilirsin.

  72. FurkanNuri FurkanNuri 2 Mayıs 2012

    Hocam merhaba. Ben geçen dambıll konusunda yazmıştım hatırlarsanız başlayacağım diye ve dün başladım inşallah devamı gelir. Programı okudukça biseyler olacağına inanıyorum. Ve ben akşamları yapıyorum hocam sabah yapmam mi daha iyi ya da akşam yapmamın bir sakıncası varmıdır? Birde ısınma gerdirmeleri yapmadan bizim burda bulvar var gidiş geliş çift yol 1.5 tur attım her akşam koşmaya çalışacam hocam koşmak çok önemli dediniz. Dün başladığmi söylemiştim bugün ağrı yok sanırsam programa başlamadan önceki akşamlar koşmaya başlamıştım ondan ağrı yok diye düşünüyorm ama sınavdan sonra omzum ağrıdı bu sabah pek bişeyim yok. Gelişmeleri size bildireceğim vereceğiniz cevaplarınız için şimdiden teşekkürler 🙂

    • Selam Furkan,
      Benim önerdiğim saat öğleden sonra, akşamdan önce olan saatler. Bulvarlarımız ise koşuya uygun değil, Allah korusun yürüyenlere falan çarpabilirsin ya da başka istenmeyen durumlar oluşabilir. Mümkünse daha uygun bir yer bulmalısın ama bulvarlarda koşmanı önermem. Kolay gele 🙂

  73. Ümit Ümit 7 Mayıs 2012

    Merhaba hocam ben 14 yaşında 165 boyunda 61 kiloyum. Aslında araştırmalarıma göre kilom fazla anormal değil fakat çok salaş ve yumuşak bi vücudum var. Bunun için 10 gündür mekik şınav biseyler yapmaya çalışıyorum ve biraz sertleşme oldu. Siz bu programı bana önerir misiniz. Bir de dershane okul derken beslenme gözden kaçıyor bu konuyla ilgili görüşlerinizide söylerseniz seviniriim 🙂

  74. Ömer Ömer 14 Haziran 2012

    Program çok güzel olmuş şöyle bir göz attım, hastalığım geçsin başlayacağım o zaman da yazarım size. 🙂
    Ben 16 yaşındayım yalnız benim boy 1.88, kilo 71. Şöyle bi’ 7 kilo almalı mıyım?
    Ayrıca squat yaparken dizkapaklarım acıyo-ağrıyo gibi oluyo ya? Hareketleri düzgün yaptığımdan emin değilim.
    Son olarak kendi fotoğrafını koysana ya gaza geliriz biz de 😀

    herkese bol egzersizli iyi günler. 🙂

    • Ömer selam,
      Anatomik özelliklere göre değişir ama ortalamalara göre boyunun daha çok kiloyu rahatlıkla taşıyabileceğini söyleyebilirim. Kilo alma amaçlı çalışmalar yapabilirsin ancak unutma ki gelişim dönemindesin, sıkı yemek ve iyi dinlenmek zorundasın, yoksa kas gelişiminde yol alman çok zor.

      Diz kapaklarındaki ağrı devam ediyorsa yarım squat yapabilirsin.

      Kendi fotoğrafımı paylaşmama prensibim geçerliliğini koruyor, eğer motivasyon arıyorsan tonlarca fotoğraf var internette. Sevgiler ve başarılar 🙂

  75. Can Can 20 Haziran 2012

    Merhabalar 
    Siteniz harika, gerçekten çok beğendim, söyleyecek çok şey olmasına rağmen vaktimin kısıtlı olması ve sorularımı sormak için sabırsızlanmam daha fazla övgü yapmama engel oluyor 🙂

    Biraz kendimi tanıtayım 17 yaşındayım boyum 170cm 55 kiloyum. Programı 2 sene önce keşfettim fakat bir türlü başlayamadım (bu yüzden kusura bakmayın :)) artık nasipse 1 temmuz benim başlangıç tarihim olacak. Programın tamamını okudum gerekli olan her şeyi hazırladım. Yani orada ne yazıyorsa harfi harfine yerine getireceğim. 

    Daha önce programa başlayamamamın nedeni babamla bu konuyu konuştuğumda henüz gelişme çağındasın haliyle boyun uzuyor ağırlık çalışırsan boyla ilgili bi sorun olabilir dedi bunu bir de size sormak istedim.

    Sizden bir ricam olacak, gerçekten gereksinim duyduğum bir konu bu, eğer vakit ayırabilirseniz bana ufak bi beslenme programı hazırlayabilir misiniz? (biraz zayıf olduğumu ve sağlıklı beslenmediğimi düşünüyorum.)

    Sigara gibi zararlı bir alışkanlığa sahip olduğum için arada tıkanmalar yaşıyorum. Egzersiz sırasında tıkandığımda ne yapmalıyım onu merak ediyorum.

    Sizi kendime çok yakın hissettim, çok sıcak kanlı bir kişiliğe sahipsiniz bu yüzden sizi kutlarım. Umarım hala mesajlara cevap yazıyorsunuzdur.

    Teşekkürler.

    • Can selam,
      Baban haklı değildi ama babaların her zaman bir bildiği vardır, endişe etme. Bu konuyla ilgili yakında bir yazımız olacak, takipte kal.

      Sigara ve spor kesinlikle bağdaşmaz, bu konuda tolerans sıfırdır. Sana tavsiyem ne yapıp edip sigarayı hayatından bir daha ağzına bile değdirmemek üzerine çıkartmandır.

      Yeni başlayanlar için bir beslenme programını da yakında yayınlayacağız. Sen de sıcakkanlısın kardeşim 🙂

      • Can Can 24 Haziran 2012

        Yardımlarınız ve önerileriniz için teşekkür ederim 🙂

        Sigara konusu sorun değil onu halledebilirim fakat size rahat vermeye niyetim yok onu söyleyeyim bi kaç sorum daha var kusura bakmayın 🙂

        Günün bazı saatlerinde antrenmanın daha verimli geçebileceği gibi bir şey duymuştum bu doğru mudur? Doğruysa hangi saatlerde antrenman yapılmalıdır?

        Zayıf olduğum için kaslarımın gelişmeyeceğini düşünüyorum, bana vücudumda belirli bir kas kütlesi yokmuş gibi geliyo kas çalışmam için önce kilo almalı mıyım?

        Tekrar teşekkürler 🙂 

        • Can Can 24 Haziran 2012

          Bi soru daha aklımdayken sorayım 🙂 Kasların simetrisi neyle ilgilidir internette simetrik ya da asimetrik olması genetik bir şeydir eğer asimetrikse simetrik hale getirmenin imkanı olmadığını söylüyorlar bu gerçekten böyle midir yoksa düzelme gibi bi durumu var mıdır? Benim kaslarım çok olmasa da biraz asimetrik olduğu ve görüntüsü hoşuma gitmediği için çok da geliştirmek içimden gelmiyor doğrusu

          • Doğuştan gelen anatomik asimetri genellikle bir bozukluğa işarettir, çoğu vaka düzeltilemez mahiyettedir. Sonradan oluşan asimetriler ise düzeltilebilir.

      • Can Can 24 Haziran 2012

        Aklımdayken sorayım kasların simetrik ya da asimetrik olması internetten araştırdığıma göre genetikmiş ve asimetrikse belirli bir çalışmayla simetrik hale gelemiyormuş. Benim kaslarımda da hafif bi asimetriklik olduğundan kaslarımı geliştirmek, asimetrik görüntü hoşuma gitmediği için, içimden gelmiyor ne yapmalıyım?

  76. berkcan berkcan 21 Haziran 2012

    böyle bir paylasım yaptıgınız ıcın tesekkurler yarın programınıza başlıyorum ama ilk günlerde çok dinlenme koymussunuz ben bunu bır oncekı gunun tekrarı olarak yapıcam sağlıgıma zararı olurmu

  77. Çağrı Çağrı 20 Temmuz 2012

    Hocam merhabalar çok güzel bir yazı hazırlamışssınız teşekkürler. Bugün başladım ve devam ettirmeyi düşünüyorum 1.70 boyum var ve 78 kiloyum ne kadar fazla kilomun olduğunu siz tahmin edersiniz herhalde. Ancak biraz önce bi yorum gördüm  ”aporlo” isimli arkadaşımızın ”merhaba siteyi çok yararlı buldum programa kilo verme amacıyla katılınabilir mi, bu program eklemlere ya da kaslara zarar verir mi?” yorumu var kilo vermek için sizin tavsiyeniz olan egzersiz ve diyet programlarını verebilir misiniz… Amacım yavaş ve sağlıklı kilo vermek verirkende fit ve azda olsa kaslı bir vucuda sahip olmak cevabınızı bekliyorum. Teşekkür ederim.

    • Spor hareketlerinin eklem ve kaslara zararı değil yararı vardır ancak kişilere bağlı özel durumlarda zarardan söz edilebilir. Burada hiçbir sıradışı hareket önerilmedi ki Çağrı.

      Diyet yazısı yazmadım bugüne kadar, belki daha sonra…

  78. Serkan MENGİ Serkan MENGİ 8 Ağustos 2012

    Hocam iyi günler. Evde spor yapan biri olarak sistemli çalışayım derken sitenizi geçte olsa buldum. Gerçekten harika keşke ilk sizle başlasaymışım. Boyum 1.78   60 kg yim evet biraz zayıfım hem kaslarımı geliştirip hemde kilo almayı düşünüyorum . Ben son bir kaç haftadır şu şekilde çalışıyorum yani çok en kaz olmadığımı belirtip daha güzel bir öneri için yazıyorum .  4×15 şınav-  4×15 squat  – 4×20 mekik – 4×5 barfiks – iki el 100 dambell yapıyorum günlük.  Elimde kapı barfiks-şınav-mekik aleti -2x5kg dambell ve yaylı  twister var.  Çok yakında kum torbası ve ayarlanabilir dambell alıcam 20kg lık setlerden. 
    1.sorum sizce nasıl çalışmalıyım ? 
    2. sorum spor yaptıktan sonra 1 bardak 200ml  tam yağlı süt içiyorum  artısı eksisi olur mu ? 
    3.Protein tozu almayı düşünüyorum sizce almalı mıyım ? Spor yapıyorsan düzenli kilo almana yardımcı olur dediler.  
    Şimdiden çok teşekkür ederim. 

    • Serkan selam,
      1) Forumumuza başvur, detaylı.
      2) Olur ama kana daha hızlı karışan ek besinler daha yararlı olur. Ayrıca doğal ürünlerden ise kefir tarzı ürünlerin aminoasit değeri daha iyi.
      3) Evet, zaten ikinci soruda ondan bahsettim ama şart değil. İmkanların kısıtlıysa adam gibi çalış, adam gibi ve iyi ye iç, güzelce uyu. Bunlar yeter, hızlı olmasa da sağlam sonuçları yine alırsın.

      Başarılar 🙂

  79. berk berk 9 Ağustos 2012

    hocam şimdi ben 184 e 85 kiloyum 10. gündeyim ama şınavları tam çekemiyorum çok zorlanıyorum çekerken tam da inemiyorum şınavda devam ediyim mi sizce programa aynen yararını görür müyüm

      • berk berk 10 Ağustos 2012

        hocam anlıyorum ama sorun sanırım kilomda kilo vermeden şınav çok zorluycak acaba önerebileceğiniz bişiler olabilir mi

  80. Mert Mert 15 Kasım 2012

    Abi var ya bunu babam desin yapıcaksın diye yapmam ama sen dedin yaptım abi gün ikideyim hiç de bırakmaya niyetim yok her yazında beni anlatmışsın abi şimdi gerçekten bir enkaz olduğumu anladım! Kendimi toparlamak için elimden gelen her şeyi yapıcam!

  81. salih salih 8 Mayıs 2013

    90 gün boyunca eksiksiz yaparsak gerçekten kaslanıyormuyuz.
    2.sorum hangi bölgelerimiz kaslanır
    3.sorum 39 kiloyum günlük 100 gram protein almaya başlaadım program için çok fazla kilo alırmıyım?

  82. cemil cemil 8 Şubat 2014

    Çok hoş ve gerçekten yararlı bilgiler içeren ve gayet dogal bir paylasım olmus tesekkurler paylasımlarınız ıcın basarılarınızın devamını dılerım.

  83. ali ali 19 Mayıs 2014

    programın 3. günündeyim.sadece dediklerinizi yaptım ve 3. günde bu göğüs kafesimin yan tarafları ile bu koltuk altı kısımları şişti bildiğiniz kasis gibi oldu bu normal bişey mi ve ne zamana geçer.

  84. Can Can 26 Ekim 2014

    Merhaba adım Can, 20 yaşındayım, 1.78 boyum var ve 55 kiloyum. Kilomun boyuma göre ve iyi bir görünüme sahip olmak için yetersiz olduğunu düşünüyorum. Programın 13. günündeyim hareketler beni zorlamıyor. Programa devam etmeli miyim yoksa biraz kilo alıp tekrar mı başlamalıyım? Eğer devam edeceksem günlük almam gereken proteini ne kadar, bana uygun bi beslenme programı mevcut mu? Son olarak hafta sonları meşgul olduğum için antrenmanlar aksıyo bunun bi zararı olur mu?

    • Selam Can,
      1) Kilo alma yazımı okudun mu? Tavsiye ederim. Ayrıca kitabımı da. Kilo alma konusunda fikir verecektir diye umuyorum.
      2) Bu program enkazlıktan çıkış programı ve kondisyon kazandırma yönü yüksek. Kilo aldırıcı bir etkisi de fazla yok açıkçası. Belki de evde fitness programıma göz atmalısınız.
      3) Proteinle ilgili yazılarımızda ve kitabımda günlük protein konusunu çok detaylı açıkladım.
      4) Hafta sonları antrenmanlarınızın aksaması aksama değil, off gün olarak düşünün, zararı olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir